用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小六升中一,想買部千幾蚊電話
樓主: a_for_apple
go

小六升中一,想買部千幾蚊電話

我係小五嘅時候買左電話比阿女,都是華x,1000蚊,性價比高。因為同區關係唔錯,區會SET埋我指紋解鎖同講左密碼比我知,不過我扮轉頭就唔記得密碼。後來區同同學有秘密之後取消我指紋解鎖,但冇改密碼。我都好少去睇區手機,都是偶然見區手機係旁邊擺住先會睇睇區最近關注啲咩議題,同啲咩人接觸咁。所以我都扮唔知區取消左我指紋解鎖(咁樣區就知道我冇睇區手機),基本是好信任區同埋區嘅手機信息話比我知區係值得我放心。

醒目開學勳章

回覆樓主

前輩教,家長出錢,家長借俾小朋友用,將來掛住打機、上網,影響成績,家長可以立即收電話。

a_for_apple 發表於 19-3-6 09:53
小六升中一,想買部千幾蚊電話,預備升中用,應該父母出錢,定小朋友用自己利是錢好?

我本身諗住佢用利是 ...

小六還小,我還是會支出必需品。至於你覺得貴或非必需品,就不買或叫他自己買。我想家長量力而為是正確。

a_for_apple 發表於 19-3-6 09:53
小六升中一,想買部千幾蚊電話,預備升中用,應該父母出錢,定小朋友用自己利是錢好?

我本身諗住佢用利是 ...

11,2年利是銭應該夠買。

妹妹頭 發表於 19-3-7 07:37
回覆 Chowying 的帖子

其實大家都要講信任,我買電話前已同佢傾過,大家都明白各自諗法,由小五開始到依家 ...

我認同你,信任好重要,由其在孩子成長嘅時期,唔信佢又何必要買比佢?若孩子自控力弱,咁就不要買智能手機乾脆買打出打入電話吧!

出機前會與孩子约法三章,多溝通,家長要有底缐失控可以收機。我從來亦不會设定任何權限或追蹤,兒子亦能做好本份,身邊識唔少年青人都能自控,我深信教懂孩子自控比父母監控有效得多。

妹妹頭    發表於 19-3-17 10:52

現時就算小五六做project 都會用到whatsapp. 已好難唔用smart phone, 自問信得過,咪少d監管,但不能一概而論。

用公司電腦,公司都有權chk 員工 email ,但唔代表冇時冇刻都gup實,我會覺得子女都要相信父母

Chowying 發表於 19-3-7 03:21
Web history 或者 log 之類一般大公司 電腦部都可以翻睇員工用既電腦,唔係 d 咩特別新鮮事。
而且呢個係我 ...

非常非常同意,學識控制電話先來要求自由使用,小女升中都一定要先小人後君子。

仲有俾我發現一邊行一邊睇電話就换返低能電話,為安全起見

回覆樓主:

我個仔通常用我地d二手機, 款雖然舊左但都一d夠快!