用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小六升中一,想買部千幾蚊電話
樓主: a_for_apple
go

小六升中一,想買部千幾蚊電話 [複製鏈接]

回覆 Chowying 的帖子

其實大家都要講信任,我買電話前已同佢傾過,大家都明白各自諗法,由小五開始到依家中一,我從冇諗過要裝咩追縱apps去管佢,so far佢做得到我既要求,要明白一樣野,我自己都唔想比人管太緊,阿女都應該一樣,而且青春期,反叛期將至,小心適得其反。

Yanamami    發表於 19-3-7 09:18

Chowying 發表於 19-3-7 00:47
兩部機 都要裝, 基本上所有 家長監控都要兩部機都裝, 所以最好就係 買第一部機之前就要講到明。
你要控 ...
好正咁喎!我要好好研究下,請問幾錢一個月??
我仔三四年級時係用smart phone無上網plan 但佢會放學去m記用wifi不停打機,我後來換左低b電話比佢。

但佢快升中,始終都要有whatsapp有朋友,唔可能一路用低b電話。
希望每天開心渡過 ;-)

Chowying 發表於 19-3-7 03:21
Web history 或者 log 之類一般大公司 電腦部都可以翻睇員工用既電腦,唔係 d 咩特別新鮮事。
而且呢個係我 ...
我覺得你呢個方法好好,特別係對自制力/自控能力低的小朋友。
希望每天開心渡過 ;-)

都係嗰句,小朋友情况不同,策略不同.

妹妹頭 發表於 19-3-7 07:37

其實大家都要講信任,我買電話前已同佢傾過,大家都明白各自諗法,由小五開始到依家 ...
方向正確,目標係應該雙方越拉越近,互相信任,守承諾,重自律.監管自會越行越遠,也有危險導致上有政策下有對策......無捷徑,要花時間,建立互信.一步一步走.

Jessy 發表於 19-3-7 10:18
好正咁喎!我要好好研究下,請問幾錢一個月??
我仔三四年級時係用smart phone無上網plan 但佢會放學去m記 ...
Full version 我比果陣係 40 美金,你 check 吓 先。
其實每次介紹親都有人講 我點樣 侵犯個細路嘅私隱, 佢哋嘅細路仔好好可以manage咗個電話100 %嘅功能, 我真係好衷心咁恭喜佢, 但係唔係每個細路仔都一樣㗎, 人世間 並 唔係只有 唔買電話同埋買部電話比佢, 0同 100% 中間 係仲有好多好多空間。

我嘅細路仔唔得, 佢只係可以manage到40%嘅功能, 咁市面上買唔到咁嘅電話囉, 咁我咪用apps幫佢節制囉。

最重要係家長幫個細路去過度學習 ,佢有佢自己嘅步伐, 同需要嘅時間。 一開始暑假我比佢 任玩 , 話曬小六呈分試辛苦咗咁耐 ,其實就係我個女見到個app log 寫住佢每一日都玩四五個鐘頭youtube, 都知道自己管唔住自己, 所以個apps係死㗎, 人係生嘅, 係家長點樣運用個apps幫個細路去過渡學習,而唔係單單用個apps去管制個細路。

如果我明知我個女做唔到 ,佢控制唔到個電話 100%既功能,而我同佢傾完就算, 只係靠約法三章 ,咁我先至係不負責任嘅家長。

其實大家都要講信任,我買電話前已同佢傾過,大家都明白各自諗法,由小五開始到依家 ...

其實我味 寫咗~ 我女自知自己意志力薄弱 ,願意受監管囉,  我哋傾出嚟嘅方法咪就係佢願意用個apps 囉, 點解我哋有傾過之後都仍然要畀你話

小朋友係你的,信唔信得過只有你先知,只能說:易放難收,有時要諗下worse case senario

MrBeast 發表於 19-3-7 19:15
小朋友係你的,信唔信得過只有你先知,只能說:易放難收,有時要諗下worse case senario ...

易放難收,的確係事實,眼見十個就有十個係無自制用手機能力,所以真係個個唔同,能做到的是很乖
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

gracelam 發表於 19-3-6 10:36
當年我地買部千零元新機比阿女升中用, 講明係借比佢, 我有權隨時睇佢電話, 隨時收機, 如遺失及損壞自行購 ...
我囡SET 完密碼話返比我知,
SO FAR 初中到依家, 隨咗佢比我睇,

佢有咩特別事去做得晏, 都講我知,
佢話咁样佢只风爭要飛得遠

TwinWong 發表於 19-3-8 16:14
我囡SET 完密碼話返比我知,
SO FAR 初中到依家, 隨咗佢比我睇,

me 2

阿女中三都交帶及用手機有分寸, 有時佢都主動比手機我睇下佢D同學低b野
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-3-8 16:35
me 2  

阿女中三都交帶及用手機有分寸, 有時佢都主動比手機我睇下佢D同學低b野
係, 佢有D同學的回應有時几得意

當時講明考到心儀的中學,我們送她一部IPHONE, 上了中學后,青春期很注意隱私,手機一直設有密碼,如果我要求開機檢查,或加載家長監控軟件,她的面色超級難看,所以我都很少查。後期發現上了中學不會合理利用手機,整天看YOUTUBE及玩遊戲,現在已沒收,星期一至五只能用老人機,週末給智能機放鬆。所以建議家長如果孩子比較自律可以買智能機,不自律就買老人機啦

Chowying 發表於 19-3-7 13:48
Full version 我比果陣係 40 美金,你 check 吓 先。
其實每次介紹親都有人講 我點樣 侵犯個細路嘅私隱,  ...

其實啲人未用個這類監控app, 以為是可以隔空睇到對方機內秘密.  成日講甚麼私隱,及裝app 前佢哋實知,冇秘密可言。
鬼唔知講信用, 但機一到手就好易著魔,叫多幾次就家嘈屋閉。這類app正正可以解決咗雙方小爭執,同時幫不能self of control & time management 小孩。

.

pooh仔 發表於 19-3-9 02:51
其實啲人未用個這類監控app, 以為是可以隔空睇到對方機內秘密.  成日講甚麼私隱,及裝app 前佢哋實知,冇 ...
好 多謝你明白我, 如果講信用 係得嘅, 我都唔想俾幾十蚊美金一年, 好貴。 但係真係唔想好似捉雞仔咁樣, 我都捉到神經衰弱,尤其是屋企 有豬隊友~c6
樓上嗰個iphone收得返已經係萬幸, 大把case電話去到細路仔手到,信用 keep唔到 電話亦唔肯畀你收返。 bk 耐唔耐都有呢啲post, 現在進行式都有一個, 個阿媽講緊要同個女搶電話,唉

p.s. 因為有好多人問而且因為有幾間個名好似, 我用嗰間係 以下 呢間

https://screentimelabs.com

有 需要 嘅 家長 可以去睇下, 無需要嗰啲就唔好理我啦

亞仔P6, 我用KIDS PLACE, 幾十蚊HKD,
我選 KMB, JOOX, WHATSAPP,
地圖 , 電話通訊, 通訊錄比佢用,
其他上鎖, 放假解鎖

回覆樓主:

用利是錢買,手機的物權是孩子的。孩子不給看,也不能沒收,能接受嗎?

其實最終都係信用,ios facetime 安裝後第二日已破,網站過濾VPN 可解,遊戲可放VM內,GPS location 可以fake。Wifi 可用coffee shop或他人設備漏動上網。還有終極唔怕你知嘅factory reset。遇着這些孩子唯有改用勸導或收機一途。

‹ 上一主題|下一主題