用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝面試通知
樓主: HKbigfoot
go

體藝面試通知  

PandaTam123 發表於 19-3-18 17:39
我女上年是著學校運動衫去做測試及面試, 是一組組做體能測試, 之後跟住去面試.
...
我地係面試先, 跟住體能, 唔通我記錯?

peace 發表於 19-3-18 17:43
我地係面試先, 跟住體能, 唔通我記錯?
未必你記錯呢! 可能是分開兩批, 有批先做體能後面試, 有批先面試後體能. 我記得亞女in完出來話體能完成身汗去面試.

PandaTam123 發表於 19-3-18 17:36
上年平日second in 是單獨見校長, 星期六second in 係group 見校長, 4人一組, 亞女是星期六group in, 校長 ...

受傷經過?你囡囡是 PE ?
我囡囡見 VA
介意告知你囡囡現在是體藝學生嗎?如是,一級的比例的 PE & VA 各佔多少?

1/3 VA
2/3 PE
http://mmbb423.my.babysky.hk

mmbb423 發表於 19-3-18 22:10
1/3 VA
2/3 PE

VA 咪好難入

回覆 fionmimi 的帖子

咁考PE嘅人又多好多,我覺得機會係差不多。
http://mmbb423.my.babysky.hk

mmbb423 發表於 19-3-19 10:42
回覆 fionmimi 的帖子

咁考PE嘅人又多好多,我覺得機會係差不多。

又有道理

fionmimi 發表於 19-3-18 18:29

我囡囡係PE生, 現在是體藝生.
我開學時做了個統計, 是今年中一的學生資料, 可以當作參考. 中一 5班共156人, 當中PE 105人 (56 BOY/49 GIRL), AV 51人 (8 BOY/43 GIRL)

PandaTam123 發表於 19-3-19 17:17
我開學時做了個統計, 是今年中一的學生資料, 可以當作參考. 中一 5班共156人, ...

可以分享下功課量多嗎?是否一年三次測考謝謝

醒目開學勳章 王國長老

PandaTam123 發表於 19-3-19 17:17
我開學時做了個統計, 是今年中一的學生資料, 可以當作參考. 中一 5班共156人, ...
你條數未計留班人數
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

fionmimi 發表於 19-3-14 15:02
我都好想知,見以往討論區話2nd in 見200 人收155個位
約收 150 人, 155 個位係計埋留班位
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

fionmimi 發表於 19-3-19 18:04
我囡已 S.4

一年得兩考, 以前有 mid-term 但 17/18 學年取消左, 低 form 會多左好多 quiz, 試過一星期有 6 科 quiz / dictation, 可以話極之充實, 都唔知溫邊科好.

功課多唔多? 我可以話咁多年除左暑假既功課, 真正見佢會係屋企做功課既次數唔多, 除非要用電腦做 PPT.

無聊地睇過, 一個 term 真係可以得 6x-7x 份功課要交, 有 d 可能係默書改正添, 唔排除有 d 功課老師無 mark 落去 intranet 既.

miriam 發表於 19-3-19 20:07
約收 150 人, 155 個位係計埋留班位

我是睇學校網班級資料,是包括左留班生。

miriam 發表於 19-3-19 20:19
我囡已 S.4

謝謝你的分享

fionmimi 發表於 19-3-19 18:04

功課真是不多,亞女有時會在小息及午膳時間做,回家前已完成,相對之前小學功課量真是差天拱地。

一年兩大考,統測會安排在平日不同日子進行,小測默書就不定時會有,英文數學統測相對其他科較多,這樣也好可以keep住溫習。
有今年女兒S1家長說,今年中一教學內容相對當年兒子S1時深左(兒子今年S3),應該是校長要提升程度取成績。

PandaTam123 發表於 19-3-19 23:30
功課真是不多,亞女有時會在小息及午膳時間做,回家前已完成,相對之前小學功課量真是差天拱地。

一年兩 ...

你哋真的提供很多保貴意見

醒目開學勳章 王國長老

PandaTam123 發表於 19-3-19 23:00
我是睇學校網班級資料,是包括左留班生。
class list 唔會列出幾多係留班生

多謝你地分享

回覆 PandaTam123 的帖子

囡也是今年F1生,VA的功課和時間比其他科目為多。就讀精英班,班內應沒有留班生

grumpy_sleepy 發表於 19-3-20 08:58
回覆 PandaTam123 的帖子

囡也是今年F1生,VA的功課和時間比其他科目為多。就讀精英班,班內應沒有留班生 ...

我女是PE 生, 識另一家長佢女是VA 生, 都話好多VA 功課回家做, 晚晚都是做VA功課. 我女個班有一個留班生, 隔離班家長話佢女個班都是一個留班生.

我女只係上中文堂先去精英班上堂, 想問下精英班係咪特別多功課做, 我女話有時過去上中文堂, 見黑板寫滿功課, 但上學校網睇精英班功課又唔係好多, 家長日時問過班主任, 佢話精英班無特別多功課, 五班既功課都是一樣的, 他說可能有些班老師安排在堂上做, 有些班老師安排回家做.