用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 優才
樓主: Caca2013
go

CKY VS 優才  

poonseelai 發表於 19-3-13 22:58
VSA 自己學生考獲MYP certificate可上diploma,  無記錯即考獲28 (out of total 56),即要合格囉,也有學生 ...

我指佢既定位,介乎 IS 同 local 之間

993rs 發表於 19-3-14 10:04

哦,咁又唔止cky

993rs 發表於 19-3-14 10:04
咁基本上, 所有係開辦本地課程既私立獨立計劃學校, 都係介乎IS與 Local 之間

除咗CKY, 仲有呢幾間:

智新書院
弘立書院
啓新書院
滬江維多利亞學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-14 11:35
咁基本上, 所有係開辦本地課程既私立獨立計劃學校, 都係介乎IS與 Local 之間

論語境和 presentation skill, 港同也是

以現時學費計算.
讀12年
CKY 120萬
GT  DSE 46.5萬
GT IB 59.3萬

如果CKY唔在本地讀大學, 真是要預3百萬埋單.
其實教學資源是一樣, 因為GT有拿政府錢, CKY是私校
CKY多60-70萬, 寧願讀GT, 每年使5萬給小朋友暑假去遊學. 玩足12年, 人生應該都幾豐富.

我主要睇 university placement。CKY 有6成留港,相對其他 IS 只有 20%。當然呢個係個人 interpretation,有人會理解為 CKY 升 overseas 唔夠強

993rs 發表於 19-3-14 12:11
我主要睇 university placement。CKY 有6成留港,相對其他 IS 只有 20%。當然呢個係個人 interpretation, ...

所有私立獨立學校, 收生限制係一樣, 至少要有70%本地學生

至於佢地升學目標係本地定海外, 係個人取向問題, 不存在CKY有否優勢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

CKY升海外名牌大學要同全港IS,全世界IB考生鬥,應該都幾難。香港IS都好勁。

ddtt347 發表於 19-3-14 13:03
CKY升海外名牌大學要同全港IS,全世界IB考生鬥,應該都幾難。香港IS都好勁。
...

可能有打算出國嘅CKY學生,大部分選擇中學時就會走,唔會留港考IB;所以考完IB再出國的比例唔算太高;不過都係估下
自強不息 厚德載物

Sing13 發表於 19-3-14 12:06
以現時學費計算.
讀12年
CKY 120萬

如升英國讀文科,用現在英鎊價一百萬都得,美國大學就要二百。不過,選教育方法又不可只看價錢

hkpapa852 發表於 19-3-14 12:24
所有私立獨立學校, 收生要係一樣, 至少要有70%本地學生

至於佢地升學目標係本地定海外, 係人取向問題, 不 ...
唔係優勢,只係吸引我既特質

meowloo 發表於 19-3-14 13:24
可能有打算出國嘅CKY學生,大部分選擇中學時就會走,唔會留港考IB;所以考完IB再出國的比例唔算太高;不過 ...
香港ib avg 好,cky 又話語境好,咁真睇唔到點解要中途出國而不等到完成ib

MrBeast 發表於 19-3-14 16:08
香港ib avg 好,cky 又話語境好,咁真睇唔到點解要中途出國而不等到完成ib

咁這個好睇每人選擇,有朋友去英國讀dp, 考入英國心儀大學机会高D,好似dse經jupas入本地大學,亦有朋友孩子偏文或偏理科,考A level更合適

IGCSE 上 IB(DP+cert)既流失率大約只有 5%。算唔算多人中途出國就見人見至

university placement 中,ranking 等同或高過 CU 既大約 57%(相當於 EK 常用既入三大 %),benchmark 返港同冇記錯大約都只係 50%。

以一間10萬頭學費既 IB school 來講,成績算 top、小朋友起碼 enjoy 左頭 8年中小學生活、日後自己仍可決定留港讀書定海外升學。以我目的係想 provide 最多 options 比小朋友自己選擇來講,算好適合

個人覺得相對 GT要比人揀去讀 IB,重視既只係 non-jupas 既結果,而非 IB 既學習模式,其實有點過份 result-oriented。真係要諗清楚想透過 IB 得到d乜野?如果只係衝分數,其實 DSE 對好多香港人來講可能更易掌握

minibigmac    發表於 19-3-14 20:35

993rs 發表於 19-3-14 18:30
IGCSE 上 IB(DP+cert)既流失率大約只有 5%。算唔算多人中途出國就見人見至

university placement 中,r ...

流失5%是那一年,之前2015年109人考IGCSE, 但2年後即2017年只有64人考IB, 少了40%; 2016年117人考IGCSE, 2018年有91人考IB, 少了20%

咁cky跟呢幾間同類又如何選擇?

babysuccess 發表於 19-3-13 10:21
其實CKY 近年已經加強了中文及數學的課程,尢其是中文,我覺得一D都唔淺。不過,如果你比較著學術及課程深 ...

多謝你嘅分享,非常仔細。

poonseelai 發表於 19-3-14 21:33
流失5%是那一年,之前2015年109人考IGCSE, 但2年後即2017年只有64人考IB, 少了40%; 2016年117人考IGCSE, 2 ...

呢個都係我有留意嘅數字,究竟流失的人當中,有幾多係合乎IBDP 資格但沒有係原校升學?

宮二 發表於 19-3-14 22:45
咁cky跟呢幾間同類又如何選擇?
如果重視學習style, 其實有乜理由唔選由幼小已開始由行IBPYP, IBMYP既全IB龍校?

如果重視成績, 不如初小初中去返讀傳統學校. 過去幾年事實明, IBDP成績最好個堆, 都係由Local 學校中途出家個班; 反之由初小初中由仿IB或IBPYP/IBMYP中途轉返DSE既學生, 成績一年比一年差

因為好多同學係持有外國護照,  本身都已經計劃左中學會返去美加澳讀書.讀cky係想學好中文但又不用太大壓力, 所以中學每年都會有同學中途出國.

大女剛剛先有位女同學去左美國.