用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 優才
樓主: Caca2013
go

CKY VS 優才  

assado 發表於 19-3-12 12:40
視付程式寫法, 麥當勞的落單, 可以做到 走汁, 小醬, 小茄汁。
當然, 如果你係設計時考慮晒"所有"可能性就無可以解決,但係咪真係可以呢?

從另一方面諗, 你認為要一個客人會喜歡自助落單, 花幾分鐘去搵D唔知有冇既customization option, 定係有個真人落單只需幾秒就OK呢?

科技可以做好多嘢,但唔代表效率一定好過人,亦唔代表可以令客人更滿意

尤其處理emergency/excepational case時,目前科技既應變能力,基本上係扯白旗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-12 12:47
當然, 如果你係設計時考慮晒"所有"可能性就無可以解決,但係咪真係可以呢?

從另一方面諗, 你認為要一個 ...

人手都會落錯單。
有缺憾, 才有空間可以增長。

assado 發表於 19-3-12 12:52
人手都會落錯單。
有缺憾, 才有空間可以增長。

就係因為有缺憾,一直有改善空間,所以"生產商"就可以長做長有 (System update/upgrade, maintenance.....)

最後發現,亂用AI去取代人手,實際成本效益低咗之餘,仲攪到不少客人因為覺得service差咗而離開

唔知你有冇睇Captain Marvel,如果妳睇咗,諗吓點解Carol最後可以突破到Kree部AI大腦

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-12 12:28
其實問題好簡單:

近年不少茶餐廳/酒樓都用電腦落單, 咁如果落個正常Order, 基本上無問題既, 但如果一多咗D ...
我覺得澳牛入面的伙記其實係伙bot, 有火花的robot

hkpapa852 發表於 19-3-12 12:47

從另一方面諗, 你認為要一個 ...
麥當勞個system 真的不太人性化,收銀個阿姨快佢幾倍,可能係cio 良心發現

MrBeast 發表於 19-3-12 14:00
麥當勞個system 真的不太人性化,收銀個阿姨快佢幾倍,可能係cio 良心發現  ...
但係有左部機之後, 又的確無再人手買. 小朋友自己用部機落單, 自己攞食物, 快過我去做.

cafeva 發表於 19-3-12 14:04
但係有左部機之後, 又的確無再人手買. 小朋友自己用部機落單, 自己攞食物, 快過我去做.
...
我冇得唔認老,試過一次就去番收銀度落order.  其實e加有d手機已有builtin google assistant, 口講落單最方便la, 咁都諗唔到不如請我幫佢搞

cafeva 發表於 19-3-12 14:04
...
M記不少customize  order都要去番counter先落到

例如魚柳包走醬, 漢堡包走青瓜...... sorry, 部機無得揀, 自己叫完返嚟人手執走佢啦唔該

hkpapa852 發表於 19-3-12 14:30
M記不少customize  order都要去番counter先落到

例如魚柳包走醬, 漢堡包走青瓜...... sorry, 部機無得揀,  ...
+-醬可以ar不過超難搵,但叫歺揀汽水一樣咁難

hkpapa852 發表於 19-3-12 14:30

例如魚柳包走醬, 漢堡包走青瓜...... sorry, 部機無得揀,  ...

唔係呀。所有都有得自己揀。坦白講,我大愛呢d機器。我食野好麻煩,好多customization 要求。人手落order,十次都錯三四次。但自己整,未出過錯。又可以唔洗多同陌生人講野。好適合我呢種內向人。(emoji)

hkpapa852 發表於 19-3-11 17:18
如果你想一定可以讀IB考IBDP, 呢兩間都唔係合適既選擇

想請教下邊啲係合適選擇呢?你意思是否指國際學校?

Mcmugs 發表於 19-3-12 17:59
想請教下邊啲係合適選擇呢?你意思是否指國際學校?
點解一定要讀IBDP呢?

現實中, 就算係大部份國際學校, 最終亦唔係100%可以讀同考IBDP, ESF亦可能有人要去讀BTEC

不過分別係, BTEC 同 DSE 一樣, 只要成績好一樣可以用嚟入大學 (IB Cert成績再好, 絕大部份大學都唔會收, 最多只係收佢讀 foundation course 或銜接課程)

認識中近年都係100%可考IBDP既, 有 VSA 同 KCIS

chungque 發表於 19-3-6 13:24
其實看不到CKY的優勢,如要讀IB又無資源問題為何不直接入讀國際學校? ...

因CKY 在中文和 discipline 方面比國際學校強一點。

Mcmugs 發表於 19-3-9 10:00
我只是聽到別人分享過中文及數學較弱,所以有此擔心,似乎你很了解CKY 嘅課程,可以分享一下嗎?謝謝你(em ...

其實CKY 近年已經加強了中文及數學的課程,尢其是中文,我覺得一D都唔淺。不過,如果你比較著學術及課程深淺,可能CKY 並不適合你。大部分選擇CKY 的家長,除了學術外,亦希望發展小朋友的 soft skill set 例如 presentation skill, 獨立思考能力和分析力,學校鼓勵學生有自己的意見。當學生犯錯時,訓導主任甚至可以同犯錯學生商討懲罰的方法。這些skill set 亦比較難量化。
其實放棄神校入CKY 的大有人在,我亦知道有些家長覺得CKY 不適合自己的小朋友。正所謂咸魚青菜,各有所好。沒有最好的學校,選擇最適合你小朋友的。問一問自己:你想小朋友接受什麼類型的教育,你想小朋友長大成為什麼人?

hkpapa852 發表於 19-3-13 09:26

現實中, 就算係大部份國際學校, 最終亦唔係100%可以讀同考IBDP, ESF亦可能有人要去讀 ...

正如我所講,CKY 過去兩年都只有每年1名學生因私人理由讀 IB Cert,大約1%,都唔算得係咩篩選吧。相對各神校既洗牌,個人覺得 CKY 雖然名義上有系 IGCSE 加入保險線,但實際上都接近 non selective。

IBCP/BTEC 方面,我相信 CKY cater 唔到係資源問題,如每年得1、2名學生因任何理由上唔到 DP,點開 CP/BTEC?

ESF有offer CP/BTEC。website 資料顯示,過去5年有 391名學生完成 non-IBDP course,當中有 IB Cert 的。如果你當呢個係篩選的話,粗略估每屆都篩走8%。

VSA 有 IB Cert 的,佢冇講 DP entry requirement。

至於讀 IB 既原因,真係睇家長/學生想要d咩。GT 係走 DB 條路,以接近傳統學習模式上,最終選 IB 係想要個結果(overseas或想經 non-jupas入U);CKY 較接近 IS,從小已用 IB 既學習模式,即係做 project、寫essay。我個人就想小朋友從做 project 中得到樂趣,又唔想抹煞佢日後讀 local U 既可能性,呢樣 CKY 可以話係獨市。

993rs 發表於 19-3-13 20:45
正如我所講,CKY 過去兩年都只有每年1名學生因私人理由讀 IB Cert,大約1%,都唔算得係咩篩選吧。相對各神 ...

VSA 自己學生考獲MYP certificate可上diploma,  無記錯即考獲28 (out of total 56),即要合格囉,也有學生選certificate, 如考arts school, 可花多D時間做portfolio。至於你話CKY係獨市,你指那方面?

hkpapa852 發表於 19-3-13 09:26

現實中, 就算係大部份國際學校, 最終亦唔係100%可以讀同考IBDP, ESF亦可能有人要去讀 ...

GSIS都係100%考IBDP的,仲成績差都唔多趕人走

回覆樓主:

回覆樓主:

睇番VSA 2015-16 and 2016-17兩年考獲MYP certificate 分別有98% and 100%, 如學生考想上dp, 都可上哂

picamama 發表於 19-3-13 23:15
如果錢不是考慮,我會㨂CKY, 因為IB record不錯,語境佳。優才始終高中有機會要考DSE, 個課程唔知兼唔兼顧 ...

優才一直考開DSE, 印象中成績唔錯,所以校長話加入ib係方便學生出國,真的明白