用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 優才
樓主: Caca2013
go

CKY VS 優才   [複製鏈接]

meowloo 發表於 19-3-8 23:53
CKY有其獨到之處,過往幾年都知道有人棄神校取此校;都係百貨應百客,視乎家長希望孩子在怎樣的環境下成長 ...

完全同意百貨應百客,揀學校都係睇家長理念。我亦知有人揀咗cky後悔,覺得都係傳統d嘅學校好。

manmonster 發表於 19-3-8 11:11
回覆 rognfan 的帖子

當年同屆幼稚園同學確有一個放 SPCC 選 CKY,大部分家長百思不解。 ...

CKY 近年比較火紅!

deco99 發表於 19-3-9 06:23
如果地點唔係考慮因素,我揀GT,GT中學成績好過wkf,wkf校長轉咁密俾人感覺有問題,GT課外活動又多,男仔 ...

新引入IB课程,有DSE舆IB兩頭不到岸的隱憂

jojosesame 發表於 19-3-8 20:54
16 年後 ,人工智能的世代還需要背書考試機器嗎?你可想像幾年後有3成工作會消失嗎?還是在考慮每個人都適 ...

人工智能?

其實點解近年人工智能被人吹到上天?

老實講, 而家果D 跟智能仍然差好遠, 果D 大數據 ... 可能會有部份程序化既重覆工種被取代 ...

retriever 發表於 19-3-9 09:14
人工智能?
比hal不足比舊有餘,我又可肯16年後都是一定要考試,而記憶亦會是考核的一部分(directly or indirectly),%就不敢講, 不過大學選科就真是要forward thking

MrBeast 發表於 19-3-9 09:21
比hal不足比舊有餘,我又可肯16年後都是一定要考試,而記憶亦會是考核的一部分(directly or indirectly), ...

選科要FORWARD THINKING?!

咁有一科一定不會取代,幾千年前唔會,相信唔駛幾千年後,有生之年一定唔會,選哲學!

人工“智能” 一定代替唔到,哈哈!

99dogdog 發表於 19-3-9 06:01
CKY 數學弱?小一下學期已經教乘數,已經快過好多學校,相信唔會慢得過GT卦!
...

我只是聽到別人分享過中文及數學較弱,所以有此擔心,似乎你很了解CKY 嘅課程,可以分享一下嗎?謝謝你(emoji)(emoji)

retriever 發表於 19-3-9 09:58
選科要FORWARD THINKING?!

咁有一科一定不會取代,幾千年前唔會,相信唔駛幾千年後,有生之年一定會, ...
十幾年前有個笑話:最safe 的工種是鏟雪,因為唔會out src 去india.

人工智能?
唔學會面對沉悶/不喜歡既工作, 只識"揀工做"既人, 16年後應比現在更快被人工智能取代

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-9 13:01
唔學會面對沉悶/不喜歡既工作, 只識"揀工做"既人, 16年後應比現在更快被人工智能取代

...

全對!

我覺而家既學院係反其道而行。開科太專,唔一定都學生係好事。

人工智能?
https://www.hk01.com/%E5%91%A8%E5%A0%B1/302482/%E7%A7%91%E6%8A%80-%E6%9C%AA%E4%BE%86-%E8%A8%BA%E7%97%87%E8%83%BD%E5%8A%9B%E5%AA%B2%E7%BE%8E%E4%BA%BA%E9%A1%9E-%E4%BA%BA%E5%B7%A5%E6%99%BA%E8%83%BD%E5%B0%87%E6%88%90%E6%9C%AA%E4%BE%86%E9%86%AB%E7%94%9F?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR1bPBbey1yMOOsmipX4cEyLCqpNtJrCEeEsICX4CEGhA_kV7GRkhgDmCtA

hkpapa852 發表於 19-3-9 13:01

...
所以要要小朋友做下家務

retriever 發表於 19-3-9 13:54
全對!

我覺而家既學院係反其道而行。開科太專,唔一定都學生係好事。
唔想太專可考慮 humanities

回覆樓主:

AI或科技对工作一定有影響,之前看一篇文章話有blockchain技術,公司紀錄就不可更改,audit都可悭返,亦已有外國律師行用AI 做research, 快過人做好多。我相信去到運用資料,例如律師從什麼角度去打個case, 人仍然有價值,所以學生在學校要學什麼,就好重要。同時,科技又会產生新工種,近日有報導一間公司幫客人打理facebook and Instagram 賬户,  年收入過千萬,我孩子聽到話係dream job

MrBeast 發表於 19-3-10 07:37
https://www.hk01.com/%E5%91%A8%E5%A0%B1/302482/%E7%A7%91%E6%8A%80-%E6%9C%AA%E4%BE%86-%E8%A8%BA%E7%97 ...

呢個邊算智能。個TERM 係 濫用咗!

但有D 醫療專業可能真係有D 危機。譬如,睇X RAY, 超聲波片診斷既放射科。大數據下,機器睇片又RECALL 到既,一定快過自然人,出報告唔駛一個星期,隨時即出。必理痛醫生又係,傷風感冒腸胃炎,會診都係問卷式標準問題,差唔多既藥,大概而家既智能式販賣機都做到。

問題係,而家吹到上天既所謂“人工智能”,都係特定情景特定問題,搜索答案,真正智能仲差好遠。

retriever 發表於 19-3-10 10:32
呢個邊算智能。個TERM 係 濫用咗!

但有D 醫療專業可能真係有D 危機。譬如,睇X RAY, 超聲波片診斷既放 ...

所以我之前都話比hal不足,咁你認為點先算呢?我覺得可以machine learning 已一大步。吹大呢,唔多唔少都有d ga la,最重要是right place at the right time. 同埋事實不少傳統工種慢慢被tech 取代

poonseelai 發表於 19-3-10 09:13
AI或科技对工作一定有影響,之前看一篇文章話有blockchain技術,公司紀錄就不可更改,audit都可悭返,亦已 ...

多年前,還是YAHOO初始年代,請左一大班靚仔淨係查下BROKEN LINKS。。。

工種是否真正被取代,我看並不是技術上是否可替代,而係制度和規範是否容許。

譬如,而家大陸既電子交易應用,大數據應用和普及被吹到上天,超歐超美,好多野西方國家都無廣泛應用,唔通人地真係唔識果種技術?唔種QR 碼?

實際係有D 地區發展,可以默許漠視規範而已。

retriever 發表於 19-3-10 10:52
多年前,還是YAHOO初始年代,請左一大班靚仔淨係查下BROKEN LINKS。。。

工種是否真正被取代,我看並不是 ...
我都唔覺big data 是什麼big idea, 不過亦有因而跌$(買了東西)。應用上發展中地區冇袍服、少regulation是可以做得比人快

MrBeast 發表於 19-3-10 10:49
所以我之前都話比hal不足,咁你認為點先算呢?我覺得可以machine learning 已一大步。吹大呢,唔多唔少都 ...

叫智能同意最起碼係識LEARNING。而家應該係人類設計左個MODEL,機器做範圍內既ADAPTIVE LEARNING。

要跨課題既LEARNING,可能機器永遠都做唔到。

唔知你有冇用GOOGLE PHOTO 和 GOOGLE LENS,佢哋真係好勁,識到好多唔同既野。GOOGLE PHOTO 佢而家係無上限存相,某程度係俾好多SAMPLES 佢LEARN 野。不過佢哋有個APP 叫 CROWDSOURCE,間唔中會俾張相片你問下係物。。

MrBeast 發表於 19-3-10 11:16
我都唔覺big data 是什麼big idea, 不過亦有因而跌$(買了東西)。應用上發展中地區冇袍服、少regulation ...

DATA MINING 唔係新野。 大數據呢個TERM 我最先聽到係德國攞WC 就係靠佢分析,比賽前將資料發到球員手機上。

近年吹大,技術上係因為PROCESSING POWER 勁左好多(處理大量數據),而且手機高速普及,增好多個人資料可供分析及利用。
‹ 上一主題|下一主題