用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 優才
樓主: Caca2013
go

CKY VS 優才   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-3-15 08:43
如果重視學習style, 其實有乜理由唔選由幼小已開始由行IBPYP, IBMYP既全IB龍校?

如果重視成績, 不如初小初 ...
理由主要係錢,  幾間入面, 始終CKY 學費低些, 又唔需要買債券/提名權.

poonseelai 發表於 19-3-14 21:33
流失5%是那一年,之前2015年109人考IGCSE, 但2年後即2017年只有64人考IB, 少了40%; 2016年117人考IGCSE, 2 ...

抱歉,係我搞亂左數字。5% 係指 IGCSE 唔合 requirement 而學校個別處理。流失率以你列舉的為準

四隻貓 發表於 19-3-15 09:23
理由主要係錢,  幾間入面, 始終CKY 學費低些, 又唔需要買債券/提名權.
呢點咪就係PLK學校人氣較多既原因囉! PLK咁大條水喉射住, 駛乜收咁高學費? 如果話PLK學校資源唔夠呢, 又點都講唔過去.

學校學費低, 自然吸引多咗人會去報名, 又可以做造勢谷人氣

如果學費真係問題, 其實更加唔應該讀要俾錢既學校

相信未來, CKY有機會要接收埋PLK係天后個間IB國際小學既學生 (攞到國際學校牌照未呢?), 到時可到要人CKY中學就會難D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-15 08:43
如果重視學習style, 其實有乜理由唔選由幼小已開始由行IBPYP, IBMYP既全IB龍校?

如果重視成績, 不如初小初 ...
IB 其實相當於 ISO 認証。唔一定要認証左先用到呢個學習模式,但認証左就得到各方認可,前提要洗多好多錢。咁 DP 要比大學,MP、YP 比自己睇,咁點解要洗呢舊錢?

993rs 發表於 19-3-15 09:41
IB 其實相當於 ISO 認証。唔一定要認証左先用到呢個學習模式,但認証左就得到各方認可,前提要洗多好多錢。 ...
唔俾錢去仿校人地既模式, 其實有冇侵犯專利/版權呢?

因為無固定style, 亦即係唔會有人監管, 有機會要冒一個" 朝令夕改"既風險

而且, 我之前係其它帖都提過, IGCSE 係操練型既公開試, 以呢種型式既公開試成績去評估一個學生是否合適讀IBDP, 本身係咪有矛盾呢?

真係要評估要篩選, 為何不以IBMYP?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-15 09:47
唔俾錢去仿校人地既模式, 其實有冇侵犯專利/版權呢?

因為無固定style, 亦即係唔會有人監管, 有機會要冒一 ...

侵犯專利就有點 exaggerated

IB 個 mode 本身就唔係乜特別野,無需將 IB神化,籠統講其實外國一直都係咁讀。我當年讀的野雞中學 year 11、12 讀 non IB school 已經係咁,assessment 基本上相似:有 external、有internal、有project、有 written exams。IBO 將個 assessment 進一步規範、優化,typically, TOK, extended essay, CAS。

用 IGCSE 去評核,考慮埋個成本,件事其實合理,even DP 既 assessment,written exams 都佔超過一半,以 CKY 由小學已開始做 project,係咪要比呢舊錢系 project assessment 方面做個預演?何況CKY亦唔係唯一一間用 IGCSE 去評估。

講真,除去 TOK、ES、CAS之後,IB 是什麼?MYP 有咩咁特別要比4年專利費 IBO?我打從心底覺得 MYP係冇必要。如果 CKY 行埋 MYP就唔係呢個價錢。PLK食水有幾深呢個係深層次問題  CKY 收呢個價,offer 到既軟硬件我接受就算

至於風險,所有私校都有呢個風險,學校成績反影左

edited:
外地既 external assessment 一直都係由教育部門負責,反而 IBO加左少少自己既 modules 就要比專利費我覺得似 IBO 騎劫左

回覆 993rs 的帖子

想問cky 小一收160 人, 但最後只有60 幾人考IB , 係咪中途走曬?

Awyleung 發表於 19-3-15 10:57

想問cky 小一收160 人, 但最後只有60 幾人考IB , 係咪中途走曬? ...

以前冇收咁多人架

poonseelai 發表於 19-3-14 11:50
論語境和 presentation skill, 港同也是

港同英語語境和cky差不多?我兩間都好鍾意,但擔心港同語境不夠cky好,不想浪費了幼稚園的語境
但同時又只是普通中產,學費貴也是一個考慮

Awyleung 發表於 19-3-15 10:57

想問cky 小一收160 人, 但最後只有60 幾人考IB , 係咪中途走曬? ...
幾年前CKY第一屆Y12畢業生, 連20個人都無

Amaya0123 發表於 19-3-11 15:43
CKY VS GT

我們都在考慮中, GT 同 CKY 教育理念都很好,而且都是重創意, 愉快學習, 相信兩間囡兒亦合適.

對於cky我都有相同考慮,另外亦有朋友提醒ib補習費很高

tingkit 發表於 19-3-15 11:11
對於cky我都有相同考慮,另外亦有朋友提醒ib補習費很高

為何咁快想埋補習?唔係個個都要補,唔係個個要做狀元㗎

993rs 發表於 19-3-15 10:45
侵犯專利就有點 exaggerated

睇IB如只看output (presentation, project), 其他學制都有,國際學校不嬲都係咁。IB好着重skill, 例如歷史科,不着重背以前歷史,而是要學生think like a historian, 多年前同孩子講起當時單元學緊歷史,問佢那段,佢話係當討論時嘅Syria,他們要看當時報導,自己做分析,有無標準答案?無。IB 亦好着重 process and reflection, 分數不只在final product, 如何記錄過程,自己那方面做得好,那些不好,要自己反思。這些學習模式同其他非傳統模式有何不同我就唔知啦

回覆樓主:

IB 另一個我個人認為精妙之處係dp 的 theory of knowledge, 學習咁多年反思 how do I know what I know, 有些哲學味道。

回覆樓主

如果對CKY學費有猶豫,不如就優才。優小界乎傳統學校和國際學校和仿國際學校之間,學費平一大截,教學又比傳統活動D。小學六年係優才打好個學術基礎都唔錯。中學再睇轉國際orCKY仿國際,或者繼續DSE。中學大學先是影響人生的關鍵時期嘛!!!

poonseelai 發表於 19-3-15 12:57
睇IB如只看output (presentation, project), 其他學制都有,國際學校不嬲都係咁。IB好着重skill, 例如歷史 ...

被IB騎劫只係講笑。IB 當然有佢既 value,而我亦 buy IB,但同 IB 教學一樣,用家都要諗下點樣去運用 IB、有冇必要跟、同點跟

傳統以外,有唔少學習模式都冇 standard answer,regardless 係咪 IB。然而,IBDP 透過TOK,用吸引既課題,令學生學多左好多野,唔只打個 grade 咁簡單。我有分享過當年有細佬 TOK 係做hybrid bike,完成後同全省落正式賽道比賽。我一直覺得就算拿唔到 TOK 呢一分都賺左個過程。

同 DSE 比較,小朋友透過 IB 得到既唔止係 score、knowledge

993rs 發表於 19-3-15 14:04
被IB騎劫只係講笑。IB 當然有佢既 value,而我亦 buy IB,但同 IB 教學一樣,用家都要諗下點樣去運用 IB、 ...

TOK 係從指定題目選一作答,不用做product喎

poonseelai 發表於 19-3-15 14:23
TOK 係從指定題目選一作答,不用做product喎

呢個係當年細佬揀選既題目,有完成架 bike。要開幾個鐘頭車去比賽場地,冇記錯係一次24小時既比賽,佢做 crew 睇 pit lane守夜 ,朝早冇乜訓,夜晚先黎壞車,整左成晚,第二日散晒。

而造呢架 bike,佢地去左 ford 廠取經,好興奮咁 share 返話班 engineers 教佢地用氣動增加架車既動力,而我咁多年都覺得佢誤解左人地個意思

993rs 發表於 19-3-15 14:38
呢個係當年細佬揀選既題目,有完成架 bike。要開幾個鐘頭車去比賽場地,冇記錯係一次24小時既比賽,佢做 c ...
The following are May 2019 TOK titles.  Students need to write 1,600 words:
The TOK Prescribed Titles

1. “The quality of knowledge is best measured by how many people accept it.” Discuss this claim with reference to two areas of knowledge.

2. “The production of knowledge is always a collaborative task and never solely a product of the individual.” Discuss this statement with reference to two areas of knowledge.

3. Do good explanations have to be true?

4. “Disinterestedness is essential in the pursuit of knowledge.” Discuss this claim with reference to two areas of knowledge.

5. “The production of knowledge requires accepting conclusions that go beyond the evidence for them.” Discuss this claim.

6. “One way to assure the health of a discipline is to nurture contrasting perspectives.” Discuss this claim.

poonseelai 發表於 19-3-15 14:42
The following are May 2019 TOK titles.  Students need to write 1,600 words:
The TOK Prescribed Title ...

我細佬都20幾年前....
‹ 上一主題|下一主題