用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 優才
go

CKY VS 優才  

如題。地點不是考慮因素⋯⋯真心求教大家意見,謝謝!

回覆樓主:

如果錢吾係考慮之列, 亦有打算外地升學, CKY 會較好。

Caca2013 發表於 19-3-6 08:55
我諗要考慮幾點:
1/ 有幾了解 CKY 既 IB;GT係行傳統路線最尾視乎能力揀 DSE/IB,呢一刻家長大可唔理乜係 IB。CKY,如果家長唔 buy,相對好難走回頭路。
2/ 系傳統學制熏陶下,CKY 冇分數、冇排名,家長會唔會周身唔眾財?
3/ 有冇後路?non-jupas 始終係非主流,雖然個人認為 IB 既 approach 先係理想既模式,但 IB 仍有其作為非主流既風險。我唔認同 GT 校長所講 IB graduates 應該理所當然地出國升學,但出國可以係作為學制風險既 backup

4/ year 11、12 既 IB 係 intensive 的,唔比 DSE 輕鬆

其實看不到CKY的優勢,如要讀IB又無資源問題為何不直接入讀國際學校?

chungque 發表於 19-3-6 13:24
其實看不到CKY的優勢,如要讀IB又無資源問題為何不直接入讀國際學校? ...
No passport ?

GT
讀過小學唔啱心水, 升中轉船會容易D
中學全部學生, 唔係考DSE就係IBDP, 兩個學制中成績只要符合要求都可以入到本地/海外大學

CKY
讀過小學唔啱心水, 升中轉船會比較難 (小學沒有呈分, 學習模式和傳統學校差異較大)
學生去到Year 10必須要IGCSE, 如IGCSE成績不達標就不能升讀IBDP, 只能選讀無法直升大學既IB Cert

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你自己鐘意國際學校模式定傳統?呢兩間雖然都係新派,但始終cky偏國際GT偏傳統。有無細佬妹要考慮?聽講cky需要家長involve比較多,優才你應該都上過家長堂都有了解。

回覆樓主:

兩間比較,我鐘意cky多d,  因為語境好,學生英語流利。學校行國際路線之如,中文又不弱,而且最欣賞佢哋d學生書不離手,證明佢哋培養學生閱讀有一手。

回覆樓主:

有朋友仔女讀cky的讚不絕口,亦識人唔要spcc入cky,  所以如果學費afford到,是不錯的選擇。

chungque 發表於 19-3-6 13:24
其實看不到CKY的優勢,如要讀IB又無資源問題為何不直接入讀國際學校? ...

中文好

我都有呢個選擇困難,不過自己偏向優才。

CKY 語境好,也很喜歡佢教育理念,但數學似乎較弱,我個係仔,想俾佢係數理多D發展。另外我地係平凡中產,雖然可以負擔CKY學費,但係並不輕鬆。

反而我依然在考慮WKF, 好似對男仔發展比較好,唔知如果大家有 GT/WKF/CKY 大家會點㨂?

回覆 rognfan 的帖子

當年同屆幼稚園同學確有一個放 SPCC 選 CKY,大部分家長百思不解。

manmonster 發表於 19-3-8 11:11

當年同屆幼稚園同學確有一個放 SPCC 選 CKY,大部分家長百思不解。 ...

好簡單,佢想孩子愉快學習,presentable instead of做一個讀書機器。

祝福你們心從所願

Mcmugs 發表於 19-3-8 11:01

CKY 語境好,也很喜歡佢教育理念,但數學似乎較弱,我個係仔, ...

同意,我大果個孩子數理很好,語文明顯弱,說話只說重點,作的文章合理流暢,寫到論說文,但寫不到抒情,描寫文。如果佢去CKY,未必讀得掂。有人覺得要補底,要all-rounded,所以要訓練佢language, softskill。不過,我鍾意力要用在刀鋒上,俾佢發揮所長。

GT Dec時放棄了,TKO太遠。

16 年後 ,人工智能的世代還需要背書考試機器嗎?你可想像幾年後有3成工作會消失嗎?還是在考慮每個人都適合做律師醫生?
我朋友仔讀GT小一,朋友已覺得仔唔喜歡做功課,又迫唔到,又無時間讀書... 覺得比想像中傳統~ 可惜老公比較buy 求學只是求分數,朋友無奈但仍考慮轉校。

jojosesame 發表於 19-3-8 20:54
16 年後 ,人工智能的世代還需要背書考試機器嗎?你可想像幾年後有3成工作會消失嗎?還是在考慮每個人都適 ...

請問那一方面較傳統?可以分享一下嗎?

manmonster 發表於 19-3-8 11:11

當年同屆幼稚園同學確有一個放 SPCC 選 CKY,大部分家長百思不解。 ...

CKY有其獨到之處,過往幾年都知道有人棄神校取此校;都係百貨應百客,視乎家長希望孩子在怎樣的環境下成長
自強不息 厚德載物

CKY 語境好,也很喜歡佢教育理念,但數學似乎較弱,我個係仔, ...

CKY 數學弱?小一下學期已經教乘數,已經快過好多學校,相信唔會慢得過GT卦!

如果地點唔係考慮因素,我揀GT,GT中學成績好過wkf,wkf校長轉咁密俾人感覺有問題,GT課外活動又多,男仔都啱