用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 優才
樓主: Caca2013
go

CKY VS 優才   [複製鏈接]

PeterWong2012 發表於 19-3-15 16:26
讀IB 既都係想送子女去外國讀書?

或許以下可參考:

視野, 見識, 生活經驗有不同。
吾可以用金錢來衡量。

PeterWong2012 發表於 19-3-15 16:26
讀IB 既都係想送子女去外國讀書?

或許以下可參考:
「費話連篇」作者:費高朗,費Sir 。數學、物理私人補習老師,學生8成讀國際學校,1.8成本地學校

poonseelai    發表於 19-3-15 17:52

poonseelai 發表於 19-3-15 12:12
為何咁快想埋補習?唔係個個都要補,唔係個個要做狀元㗎

因為有些朋友話近年入cky的都比以前多了很多再外補,本來諗住cky雖然學費貴少少,但唔駛補習又ok喎,gcse 自己應該都幫到佢,不過我ib從來冇接觸過,所以擔心小朋友可唔可以handle 到,但有朋友就話如果到時要補ib費用會比補dse高好多

tingkit 發表於 19-3-16 01:07
因為有些朋友話近年入cky的都比以前多了很多再外補,本來諗住cky雖然學費貴少少,但唔駛補習又ok喎,gcse  ...

全港得2千幾人考IB, 不似dse有幾萬人可開大型班補習,香港得幾間補IB, 相信日後会多D,而家補習風氣咁盛,補GCSE/IB/AP小巴廣告見唔少,有聽過現在補IB要7百幾8百一堂,十年後唔知什麼價

tingkit 發表於 19-3-16 01:07
因為有些朋友話近年入cky的都比以前多了很多再外補,本來諗住cky雖然學費貴少少,但唔駛補習又ok喎,gcse  ...

補唔補習好多時係家長心態,朋友囝仔讀CKY,學校冇乜功課,又用assessment代替考試,冇乜成續睇,比較虛無。有啲家長周身唔聚財,當佢地認為自己子女學術能力不足送去補習,會產生羊群心理,大家開始軍備競賽,變成差或好成績都齊齊去補習。呢種思維喺有華人嘅地方都開始蔓延,澳洲、加拿大等地都開始興起「補習」呢種文化。

Soundervolt 發表於 19-3-16 09:30
補唔補習好多時係家長心態,朋友囝仔讀CKY,學校冇乜功課,又用assessment代替考試,冇乜成續睇,比較虛無 ...

這種係又補唔係又補文化是好定壞,唔評論啦,看EK討論,唔補可能变成小眾,不論係什麼類型學校或學制

poonseelai 發表於 19-3-16 10:28

這種係又補唔係又補文化是好定壞,唔評論啦,看EK討論, ...

當然唔係好事啦,補習會令部份學生依賴補習而忽略學校上課嘅重要性。

依家去補習已經變成一種文化,成績唔好去補習追成績,本身成績好嘅又去補習(操卷或強化答題技巧)所以唔係讀唔掂嘅學生先至去補習呢種舊思維。補習社同攞5**學生合相做生招牌,其實呢尐學生本身已經有能力攞A,去補習等同食维他命丸(唔食都唔會壞),所以好成績同補習社未必有直接關係。

唔補習可能真係小眾,我話囝仔冇補習,有家長以為我講大話!

‹ 上一主題|下一主題