用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資中學,但冇音樂(冇學樂器)冇體藝獎項 ...
樓主: caca316
go

考直資中學,但冇音樂(冇學樂器)冇體藝獎項   [複製鏈接]

可以點?此問題同問結左婚點解無仔生没有分别,咁能力未達,唔取捨,可以點呀? 咁你問人,結左婚無仔生可以點呀,是否離婚再結就生到仔; 當然找醫生幫助都可以,但問題癥結是自已,不是學校。

好耐之前好似有个帖问(大致意思):入名校D1隊做後備定入D2校可為校爭光?点取捨?其实运动員真係可以評估到自己出賽机会。

如果沒有學樂器,有學跆拳道,國術,跳舞的嗎
這樣也有可能( • ̀ω•́ )✧加分

bbeasy25 發表於 19-3-7 08:06
校隊,區內校際有獎,沒有全港排名。

係咪因爲間小學運動出色?

回覆樓主:

Deleted message

咁嘅情况就要同小朋友商量繼續係咁?,定擺返重响學業喇,正如樓上有人講,攞唔倒两邊50蚊,咁全力攞一邊50蚊吧.好過最後1蚊都冇.

Lingcheung 發表於 19-3-11 10:29
"感覺會在運動同讀書都左右逢源" 呢個案例, 我就對事不對人甘搭咀講兩句.   
如果係名小, 成績又好, 又係港 ...
其实不只在中学,我听朋友讲,在APS练排球,呢队系长胜队伍,一年4季不停练,正选后备都要练,时间分配不好的,学业都受影响,但往往却不一定可以做正选。 只是想入DBS嚒,还是很多男生很愿意被选入队的。

我8卦, o岩o岩專登去check 下APS 排球隊成績, 係. 過去10年都係九北男女子冠軍 (勁過旺角男校田徑全場冠軍6年), 真係勁.  

要勁就當然要日日练, 有無聽過 "10,000小時"呢個目標同理論? 無咩唔邊項運動音樂唔练會勁?  

我個人認為10000小時係個概念啫,可能唔需要咁多,亦可能唔止咁多,更加有可能加多個0都做唔倒.自己衡量啦.

如果真的打算用運動去揀學校,最好做多些research, 去睇下不同中學的隊形、風格,或估下同將來教練夾吾夾。
上YouTube 都有學界訪問,睇到英華籃球教練好惡,不是每個小朋友都頂得住……

成日做後備就吾鐘意?  其實技不如人,係咪應該練多D、學習多D? 况且,如果是群體運動,隊友水準其實很重要!

GreenMaDad 發表於 19-3-11 15:29
成日做後備就吾鐘意?  其實技不如人,係咪應該練多D、學習多D? 况且,如果是群體運動,隊友水準其實很重 ...

有好多時係輸平均分搞到冇得落場
有可能在真正比賽時有幸運情況
跑馬都有落雨泥地啦

如輸給全港第一就不能比賽
連爭亞季軍o既機會都冇
升大學時ECA又可以點寫呢?
話比Interviewer知自己技不如人所以唔出賽咁冇體育精神?
真係求青年o既心理陰影面積咩?

TAIOU4 發表於 19-3-11 17:04
有好多時係輸平均分搞到冇得落場
有可能在真正比賽時有幸運情況
跑馬都有落雨泥地啦
好彩升大学OLE不重要

回覆樓主:

年年都有呢d帖出現
以我囡身邊同學睇, 出現只靠成績, 冇特異功能嘅, 係比較多(SPXX)
但亦有1個我識嘅, 喺小學唔係top,  但music talent入

以我囡嗰屆d同學仔, 成績未係級1-3,  但都算top,  兼有特異功能, 喺DGX出現得比較多
我囡只得成績, 有朗誦, 冇特異功能, D記都收嘅

直資間間唔同, 冇得一概而論, 不過以100% 力谷成績, 比較50:50 又成績又體藝, 成績比較易

MCLIAN 發表於 19-3-7 13:43
其實級一至級十可能差很少 , 尤其在 3 私 2 直 , 他們分數咬得好緊吓。
...
請問 3 私 2 直係指邊幾間? 謝指教!

ilyrd 發表於 19-3-6 15:06
如果真係咩都冇學,冇玩...冇音樂, 冇運動, 冇朗誦, 冇義工..咩都冇..剩下只係成績,咁現今中學唔收都唔奇. ...
Spcc會收

Yanamami 發表於 19-3-9 10:25
我細女升中果年都有听过師姐級二,游水有学屆牌(但唔記得有無区際牌),所有直資全軍覆沒,最後傳統名津。呢 ...
想不到幾年前?若放在今年,KTS的級2+游水學界,DGS不收HY都會收啦

kittttty 發表於 19-3-24 12:57
請問 3 私 2 直係指邊幾間? 謝指教!
三私小:宣小,九小,聖方濟各二直:陳守仁,?

kittttty    發表於 19-3-24 23:35

這個 topic, 小朋友是男生/女生會出現不同的答案,

直資方面, band 1A女生有較多選擇, 起碼有4大女校; 相反, band 1A男生的選擇較少, 只得兩三間, 仲要有一間是男女校, 要同時和女仔爭.  你多一間學校選擇, 就多100個位, 競爭已經差好遠.

猴子爸 發表於 19-3-6 12:02
其实我都想问问:有哪些神校是绝对不收只有成绩,但没有乐器/运动/奥数等等?例如,即使是三私二直的呈分级 ...
唔駛三私一直, 我哋二線學校, 無運動(仲差過我阿女), 樂器就學校規定學, 但都唔係好勁果隻, 但成績就真係勁叻, 神直收咗。
‹ 上一主題|下一主題