用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資中學,但冇音樂(冇學樂器)冇體藝獎項 ...
樓主: caca316
go

考直資中學,但冇音樂(冇學樂器)冇體藝獎項  

醒目開學勳章

TAIOU4 發表於 19-3-7 23:56
真係唔該醒下啦
https://youtu.be/AmW_bjrIXno
其實成齣劇嘅主旨啱啱同呢段嘢相反,係叫人唔好隨波逐流,要反抗一啲唔公平嘅制度,睇晒先講啦

猴子爸 發表於 19-3-9 18:34
我所講嘅低學歷唔等於低知識,反而是因為真心喜愛而成就專長,依家好多知識可以自學的。
投資者看重的,係 ...
極同意有知識重要過有學歷,但通常有知識嘅人都有學歷,反過嚟就未必。

bobbob 發表於 19-3-9 22:29
其實成齣劇嘅主旨啱啱同呢段嘢相反,係叫人唔好隨波逐流,要反抗一啲唔公平嘅制度,睇晒先講啦 ...

終於有人記得個結局了
結局係各個小朋友都成熟了
懂得自己知道對錯和處理友誼問題

但當年佢所講o既好中point
亦都反映好多社會、家長、老師和學校的幣端
所有人也各懐鬼胎

不要抱有天真o既想法
到頭來最重要o既都係要靠自己去解決問題

其實點解o個幾間神校要搶體藝生
津校/私校/直資收生分別睇D乜
只要站在對方立場就知答案

大前題係你要付出幾多同值唔值得去做工具人
明明唔想學硬要迫小朋友學
明明連玩o既時間都冇仲要迫小朋友考8級甚至演湊級
格硬入間神校就以為老師會好用心教點知開turbo
入到神校以為會入到神班點知人o地特別開班走堂體藝比賽班

羊毛始終出自羊身上
比我選一定不會做工具人

TAIOU4 發表於 19-3-10 00:12
終於有人記得個結局了
結局係各個小朋友都成熟了
懂得自己知道對錯和處理友誼問題

其實真係睇你自己企喺邊到睇事情。
有好多學生,長處真係喺運動上,每日自發拼命綀波,就係要贏比賽,佢哋想入神校,除咗一般人的原因,就是因為神校看重佢哋所看重嘅,也有資源。
我哋凡夫俗子覺得的「工具論」,佢哋自己其實係求之不得,運動員就係想咁

Step_C    發表於 19-5-24 14:54

回覆 猴子爸 的帖子

其實真的最緊要搵間[適合]自己既

體藝名校都有分層次既

有好個別的學真的以[王國]自居

你以[工具]身份入

就要係全宇宙最鋒利的工具

要有必勝的把握

因我真係識人,自以為香港隊員身份再加在校內考十幾名入去

感覺會在運動同讀書都左右逢源

點知教練只派其他高大威猛的出場,佢係永恒的後備

練波要到齊,風雨不改,測考日子也不例外,下午經常要走堂

結果不是左右逢源,而是運動同學業雙失

波冇得打之餘,科科的分數都唔掂

阿媽很後悔但咁的身世又好難轉校去其他B1級又有波打的中學

你話可以點?

我是護書簿

losoco 發表於 19-3-10 07:36
回覆 猴子爸 的帖子

你所講嘅case, 如果單以成績,係咪冇機會入這神校?
其實做得學校運動員,當然想比賽爭勝,所以聽落係幾sad.。
但學業方面,時間分配,孰輕孰重,各人自己要為自己的選擇負責任,冇得怨。

回覆 猴子爸 的帖子

我不敢肯定單以成績計,佢入唔入到同一間

但其實佢係有選擇的,因有其他都top的學校招佢

不過佢執意要去王國,結果搞成咁的悲劇

時間分配係身不隸己架

佢因波收你,你就係要做番隊波的時間表生活

如果唔係,又點會出現專為運動員同學而設的運動精英班呢?
我是護書簿

losoco 發表於 19-3-10 07:36
回覆 猴子爸 的帖子

“因我真係識人,自以為香港隊員身份再加在校內考十幾名入去

點知教練只派其他高大威猛的出場,佢係永恒的後備”

以学校立場,多收兵,養兵千曰用在-时,但派出場梗係最有把握贏既。其次係,我唔用到既,都唔希望对手用到,呢批人自然会变成後備。

只係家長学生-廂情願吧……有級头学生小学区際游水有牌,自然被拉入校隊吧,好彩家長同学生都一早明白故事既發展,亦唔係有乜為校爭光既野心,無去申請獎学金……佢既唔係港隊成員,自然而然係後備吧~如你所講練就要練,比賽都要到(去打氣)。之後退隊唔游了,轉玩其他运动,無俾人留难。禁就有大把时间讀書了,真正可以左右逢源。

其實唔止运动。有闻小学时已有两种樂器八級学生不过audition入不到樂團,家長不忿但原來樂團並唔需要果两種樂器……

所以我觉得,小学时有天份有兴趣者,不妨發展体艺,考直資時的確係好presentable既配菜(再好味既牛扒孤零零-塊上枱都唔夠色香味俱全)。如果只為升中工具而谷就無謂了。中学想收讀得玩得之人,除左可為校爭光之餘,呢d人通常time mgt較好?可以juggle到讀玩两边都係比齋讀書既醒少少?

Yanamami 發表於 19-3-10 10:58

依個主菜論幾貼切,想用體藝做頭盤?定做配菜?定想左右逢源?就要搵對既學校,有啲學校預咗A grade會退落黎凖備DSE,神校得晤得先,係咪自己想要嘅野。

losoco 發表於 19-3-10 10:48
回覆 猴子爸 的帖子

我不敢肯定單以成績計,佢入唔入到同一間

我正正聽到呢個個案,事主原本間小學已屬人氣熱門,靠體育&成績升中轉左去旺角,最後次次都仲屬後備,無得落場,跟小學受重視情況大相逕庭,有苦難言

Yanamami 發表於 19-3-10 10:58

如果真係好喜歡體藝,希望有機會學業/興趣都有機會發揮,我覺得HYS做的好好。基本每一位同學,如果想參加,都有活動入到,有機會代表學校參賽。學業方面支援的都好好。不過,時間會要求投入好多,如果只喜歡讀書,可能會覺得辛苦。

haihaimom 發表於 19-3-10 11:22

似乎碟配菜係用黎考中學~~~

suzuki12 發表於 19-3-10 11:33
我正正聽到呢個個案,事主原本間小學已屬人氣熱門,靠體育&成績升中轉左去旺角,最後次次都仲屬後備,無得 ...

面对現实,放下光环吧~小学只係个好細既圈,中学係更大既精英,再睇遠d,香港有幾多个黄金宝同牛下車神代表香港?下面-大班运动員依然风雨不改禁練,-样好难左右邊逢源(係全職工作同運動員之间)。香港运动員既宿命。

IloveJJ 發表於 19-3-10 10:54
咁如果以佢咁既情況,其實應該點做呢?應該揀一間可以入去專注讀書既學校?
...
其實每個學生都有負任評估自已在體藝及學術的發展,以上學生其實已取了體藝的優勢入學,入學後才發覺自已二面不是人,祗能怪自已祗得$50,卻想買$100的東西。明明你情我願入學,自已不自量力,想左右逢源,卻説成學校欠了你似的。現在祗要自量下,放棄體藝或學業其中一樣,個$50咪夠用啦!

suzuki12 發表於 19-3-10 11:33
我正正聽到呢個個案,事主原本間小學已屬人氣熱門,靠體育&成績升中轉左去旺角,最後次次都仲屬後備,無得 ...

又咁講,若報考該中學前,體藝成績都可以預先評估吓出場機會率,可以做足心理準備,若入讀後既隊中位置。若又以出賽為目的,仍何以升中報讀有機會出場既中學,自己評估想要D乜了~~~

有興趣於體藝,亦可以不以出場為目標~~~

mcl203 發表於 19-3-10 11:48

又咁講,若報考該中學前,體藝成績都可以預先評估吓出場機會 ...

其實有時好難預測,發育時間速度唔同,已經影響表現,有啲可以大躍進,有啲練極都冇乜進步。田徑游水每項派得兩個選手,中一無乜機會,中二有插班又冇咗機會。唔似讀書,你肯努力就有成績。

haihaimom 發表於 19-3-10 12:05
其實有時好難預測,發育時間速度唔同,已經影響表現,有啲可以大躍進,有啲練極都冇乜進步。田徑游水每項 ...

這個完全明白,但若口說喜歡體藝而曾經刻苦訓練,升中後因為成績未達出賽資格而早早放棄,可能,預定目標係為考中學,同ECA目標背道而馳~~~