用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大智能評估問題
go

中大智能評估問題

剛打去中大問關於智能評估同排期,接電話個小姐有問小朋友現就讀國際學校定本地學校,想請教一下對評估有咩分別呢?
謝謝大家。

回覆 miffythepooh 的帖子

喺咪想睇下你小朋友做中文卷或英文卷。

回覆樓主

有 說有些test 比較學術,可能local school 比較適合做。有些test 偏重認知,和學術冇關,比較合IS 學生。有錯請指教。因為我都想知。

主要是語言,其次是result; 韋氏的中文卷是和香港人比較,英文卷是跟國際比較。

miffythepooh 發表於 19-3-6 00:31
剛打去中大問關於智能評估同排期,接電話個小姐有問小朋友現就讀國際學校定本地學校,想請教一下對評估有咩 ...

朋友話中大d英文唔夠好,做評估時小孩聽不懂那些不純正的英文,話數響咗結果喎。

tcbobo 發表於 19-3-27 17:04
朋友話中大d英文唔夠好,做評估時小孩聽不懂那些不純正的英文,話數響咗結果喎。
...

小兒多年前也是在中大做英文版本的評估,無聽阿仔有這評語;反而我常想,當時是將他的表現與外國同齡孩子相比較,因此香港長大的小孩會否表現較佳呢?因為畢竟我們都是接受早教的一群,歳半去play group, 兩歲八個月讀K1, 到六七歲時,一般都見多識廣。

Radiomama 發表於 19-3-27 20:51
小兒多年前也是在中大做英文版本的評估,無聽阿仔有這評語;反而我常想,當時是將他的表現與外國同齡孩子 ...

阿仔讀國際學校,佢喺私人psychologist CP處做韋氏WSC-IV 英文版(美國版),CP話係同同齡美國小朋友比較(唔係國際)。我都驚香港人啲英文佢聽唔明,特登搵咗個英文人幫佢做。但睇番佢份題目,好多美語如gas station (英petrol station),Thanks Giving 等阿仔唔明係乜,都影響咗佢language 果部分成績,雖然得分已達exceptionally gifted, 只差少少到profoundly gifted. 依家已經過咗幾年,有諗過同佢做多次,但其實都係咁教,無其他野可做。

有朋友係本地CP專做中文韋氏,佢話中文韋氏香港版小朋友個norm比英文版高,尤其數字、邏輯方面。所以香港小朋友(母語為英語)做英文版比做中文版(母話為廣東話)易攞高分

回覆樓主:

......