用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒嚟緊升k3, 想問定東區小學邊間好?
go

小兒嚟緊升k3, 想問定東區小學邊間好? [複製鏈接]

小兒嚟黎升K3, 請問東區的小學邊間多元化d&唔多功課?我比較鍾意活動教學的學校,想小朋友可以上學時接足多d不用的事物,唔想要d傳統學校。
我站時覺得培僑小學同港大同學會小學幾好,唔知還有沒有其他學校可以選擇?

另外,請問如果d小學5月開始有開放日,家長要不要提早預約先去得嫁?
   0    0    0    0

ncmickey 發表於 19-3-5 17:15
小兒嚟黎升K3, 請問東區的小學邊間多元化d&唔多功課?我比較鍾意活動教學的學校,想小朋友可以上學時接足多d ...

https://www.sundaykiss.com/199934/education/統一派位系列/統一派位前瞻之-東區14-16校網/2/

太多好學校, 不能盡錄, 不如講清楚你的要求。

小兒嚟黎升K3, 請問東區的小學邊間多元化d&唔多功課?我比較鍾意活動教學的學校,想小朋友可以上學時接足多d ...

東區其實都幾大, 不如你講下你是邊個網?
培僑小學是官津, 港同是直資, 你是想問咩類型?

至於開放日一般都唔駛約
簡介會可能要, 港同簡介直頭要抽

回覆 hohoho888 的帖子

我家係屬於柴灣區的 ,因為我地剛住不久,所以我想了解一下東區的小學資料,我就無特別想要官津或直資  邊樣都無所謂,我只想小朋友可以係一間輕鬆快樂,少d功課壓力,但又唔好死讀書的學校長大,我覺得"學以至用"好重要,所以我就鐘意d有活動教學的學校,要比小朋友學完有機會運用到佢地先會明白。

ncmickey 發表於 19-3-6 11:15

我家係屬於柴灣區的 ,因為我地剛住不久,所以我想了解一下東區的小學資料,我就無 ...
咁你是16網, 留番比16網既家長答你吧

我家係屬於柴灣區的 ,因為我地剛住不久,所以我想了解一下東區的小學資料,我就無 ...

我參觀過明德(官津)同漢華(直資),感覺上比較活潑。

港同係近。不過直私一般唔到學生揀學校

醒目開學勳章

如果直資OK,港同

一定係港同

問吓自己對小朋友升學有冇要求, 如果有的話, 咁你期望既:

可以係一間輕鬆快樂,少d功課壓力,但又唔好死讀書的學校長大

好大機會只係一個不切實際既幻想

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題