用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 謝請教了....
樓主: Papa_hk
go

謝請教了.... [複製鏈接]

GH, the only one has secondary school.   Although the admission rate for GH primary students was about 6x% for last 2 years, but I do think better than none.

Papa_hk 發表於 19-3-5 10:34
真心請教
GH>TSL>SFA

SFA 谷爆,入得去都戰鬥格,目標考名中;TSL 三間中比較輕鬆鬆但校舍我覺得環境吾好通風差有南亞裔同學;
GH女校早開課。

真心請教

視乎小朋友咩性格。 如果小朋友可以乖乖坐定定,一定係GH。

happybbg 發表於 19-3-5 16:14
視乎小朋友咩性格。 如果小朋友可以乖乖坐定定,一定係GH。

我覺得小朋友還細未定型,好難用佢現在性格揀學校。所以現在純用大人角度分析去揀。如果計三間都讀得掂,半龍校好似順暢D

回覆樓主:

GH中學成績好好...GH吧

delete

真心請教

TSL

3間之中我只喜愛TSL, 其他粉絲必打頭
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

真心請教

TSL / SFA

QQfishs 發表於 19-3-5 16:09
SFA 谷爆,入得去都戰鬥格,目標考名中;TSL 三間中比較輕鬆鬆但校舍我覺得環境吾好通風差有南亞裔同學;
G ...

「有南亞裔同學」呢句都寫出來,你一定好少喺度留言

兩年前我細仔SFA, TSL 同其他的offer  ,  我就去左TSL.     TSL 的教學模式可能比SFA活動, 而且我一向想去直資中學, TSL 比較會行哩邊. 所以樓主可以都想下中學去咩制度的學校.
GH 朋友女幼稚園上讀到高小就跳左船, 同樣情況哩幾年都不少. 所以 GH 都未必一定會升GH中學.

回覆 QQfishs

G ...
有南亞裔同學又點呀!!??即係咩意思啊??!!

G ...
你應該 唔係TSL用家.  
一來我估你指南亞裔是眨意, 不過我覺得TSL中有的同學是斯文的, 很多英文很好, 亦有不少考得好去左神校.  可能同你的印象有出入.

二來如果有了解過, TSL 近幾年已取消"英法"組, 全改全部行"中英",  南亞的朋友可能因TSL 面試提高左中文要求而改選有英法stream 的小學(eg DBS).   我大仔時間每班30多人有3-4個南亞同學, 幾年後而家細仔的每班不一定有, 相對多數是mix或外國籍人.

至於通風等, 因個永久泳池大廈起碼仲有2年先完, 暫時是不太好, 不過就算起完, 都不會有一些大校如GH CKY 大的地方, 呢個基本上都是沒法子的事. 不過相比SFA/APS, 其實都夠 (有好多特別室hall, theater, swimming pool, golf etc..).  

個人會選TSL!除了龍校外,TSL是不二之選。
SFA的勁人中途會跳到神校,選得就預咗谷,唔好埋怨。
GH我一定不選,尤其當年聽完校長 Sister Polly 的簡介會。具體自己去感受,但要知道它雖然有幼兒園,小學和中學卻不是龍校。叻的一定會收你,但半紅不黑那些就要有心理準備。它會拖著你然後要外生也不要你。讓你滿懷希望到都來兩頭唔到岸(朋友個女就是這樣)。

回覆樓主:

我會揀TSL, 活動教學,語境好,平又有外語學。

GH畀我印像好差,由幼稚園上小學,或小學上中學,揀外人都不顧自己親生女,這間學校擺明睇成績多於一切,有幾關顧可想而知。當然如果女女是戰鬥格,GH是一個好選擇。

SFA係出到成績,但是齋讀書,如只追求成績才好揀。

尹艾詩 發表於 19-3-5 20:54
有南亞裔同學又點呀!!??即係咩意思啊??!!
吾好誤會無特別意思,只係道出所知三間學校分別。

rognfan 發表於 19-3-6 09:30

GH畀我印像好差,由幼稚園上小學,或小學上中學,揀外人都 ...

當你完全清楚某校升學收生取態,其實已經係回歸對某校觀感問題。讀TSL,兜兜轉轉都可能升中係去左GHS,但又唔保證你一定考到噃。至於揀GHS,只要你成績好,直升又得,揀另一間又可能得~~~

但又咁,唔鐘意都無辦法~~~

HaYi 發表於 19-3-5 21:45
你應該 唔係TSL用家.  
一來我估你指南亞裔是眨意, 不過我覺得TSL中有的同學是斯文的, 很多英文很好, 亦 ...

我吾係用家,亦無眨意,只係講出學校既情況,如果有知明顯有其他國籍小朋友都會講出尼。我職小朋友已經讀緊高小,開放日亦親身入過兩次,Tsl比我既感覺係開心同學關係應該吾錯,不過開放日入過校舍感覺空氣吾太流通,經過走廊有一陣谷住既汗味。

rognfan 發表於 19-3-6 09:30

GH畀我印像好差,由幼稚園上小學,或小學上中學,揀外人都 ...

如果戰鬥格我會比囡囡入SFA, 入得去目標更明確吾會有中學backup留條尾有顧慮,專心向上游,但所見真係吾係人人受得起,個人對係sfa讀到畢業既學生真心欣賞。而GH比我印象吾係差只係升學方面太多未知數,都係量力而為,放到入口都未必吞得落肚。
‹ 上一主題|下一主題