用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一 (普教中)or 錦泰(粵教中)
樓主: suslau2004
go

聖三一 (普教中)or 錦泰(粵教中)

suslau2004 發表於 19-3-4 22:37
小朋友資質平庸,坐吾定,專注力麻麻
現讀私幼,英文明顯比中文好
普通話直頭係差……

另外係其實錦泰小學有拔尖補底班的,另外仲有一班係專for可能有d小朋友成績無咁好,sen小朋友。

Loveucpy 發表於 19-3-16 15:25
我都係自行中左錦泰,我問過朋友,佢小朋友現在讀緊小四,佢話學校課程無教深,正常津小咁,考試聽講減少 ...

謝謝資料
恭喜你中左自行,會讀嗎?

suslau2004 發表於 19-3-17 23:40
謝謝資料
恭喜你中左自行,會讀嗎?

我遲下睇埋福附個結果先,早兩日in完第二輪,睇下有無offer先再決定

Loveucpy 發表於 19-3-18 01:13
我遲下睇埋福附個結果先,早兩日in完第二輪,睇下有無offer先再決定

2間都好chur 下

suslau2004 發表於 19-3-18 08:01
2間都好chur 下

唔會,聽講福附小一至小三好輕鬆,好小功課,小一得一次考試。但小四開始唔會輕鬆,間間都咁,要呈分。但一條龍係幾吸引。

suslau2004 發表於 19-3-4 22:37
小朋友資質平庸,坐吾定,專注力麻麻
現讀私幼,英文明顯比中文好
普通話直頭係差……

你大抽獎選擇錦泰第一,應該都心儀佢架啦!學術勁的小學無咩邊間係好輕鬆,有d野係雙向,又想輕鬆又想將來升中好係無咩可能事。佢就真係唔係輕鬆小學黎,做得地區一線小學。但佢又未去到出面學校咁勁咁chur,始終大抽獎學生好多質素唔同,一定有d叻d,有d無咁強學術。你仔讀私幼,學術相信都唔會差啦!

路過.......

小兒錦泰小四生, 成績普通.

錦泰長期區內NO. 1, 教學模式已上軌道 (= 校方不會因少數學生而改變), 故不須特別催谷。 小一平日6-8樣功課, 假日多少少. 小一至小三不論成績, 抽籤分班.

小四按成績分班, 2班精英班約65-70人比其它3班多D功課. 1 班須特別關注 (小班教學)

學校資源比較充裕, 辦大量課外活動供自由參加 (有收費及免費)

小朋友辛唔辛苦?! 要睇父母育兒方式.

(以上純粹個人意見)

yhchoy 發表於 19-4-9 11:24
路過.......

小兒錦泰小四生, 成績普通.

謝謝資料
我初初都担心學校好chur, 聽了咁多意見,我自己都好想大抽獎中到

ha930 發表於 19-3-7 10:44
語境方面, 英文堂是不准講中文的, 其他堂沒限制, 可以同同學講粵/普/英都可以, 學校鼓勵小朋友用自己有把 ...

朋友想為個囡轉校,想問聖三一課程深嗎? 學生升英中大約幾多成?

shirley_mom 發表於 19-4-14 19:04
朋友想為個囡轉校,想問聖三一課程深嗎? 學生升英中大約幾多成?

我覺得正常程度, 不會過深, 也不會太淺。

升英中率留給其他人回答, 因為我也不太清楚, 只知道升 band 1 大約 45%

回覆樓主:

如果不是心儀保一,大可不必選擇錦泰。另外,黃大仙區男生中學b1位不足,到時才擔心就太晚了。

asweetmom 發表於 19-4-18 14:29
如果不是心儀保一,大可不必選擇錦泰。另外,黃大仙區男生中學b1位不足,到時才擔心就太晚了。
...

是心儀保一,只是我們住址屬於黃大仙区,相信大部分該区家長,不是錦泰,就是嘉諾撒……
即是,你建議我揀聖三一?