用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一 (普教中)or 錦泰(粵教中)
go

聖三一 (普教中)or 錦泰(粵教中) [複製鏈接]

小朋友資質平庸,坐吾定,專注力麻麻
現讀私幼,英文明顯比中文好
普通話直頭係差……
所以,我希望小学係廣教中
但係……其實心知聖三一較適合他,但又怕普教中

知道錦泰好chur, 但粵教中,自己好心儀

6 月揭盅,如果吾中,疊埋心水去聖三一

如果中,点算好……
   3    0    0    0

回覆樓主

我都諗緊, 看之前bk 家長就話三一唔太好, 英文小學但無語景, 另一offer 係禮賢, 男仔 , 好難取捨

回覆 suslau2004 的帖子

如果係中文弱, 跟得吃力要係中數常3科, 仲要錦泰對學術咁高要求, 我怕粵教中都幫唔到你幾多.

Diversifyedu 發表於 19-3-5 10:38
回覆 suslau2004 的帖子

如果係中文弱, 跟得吃力要係中數常3科, 仲要錦泰對學術咁高要求, 我怕粵教中都幫 ...

謝謝意見
這個亦是我concern 原因……
二月開始,加了每星期外補普通話一小時,但似乎未見成效,小朋友亦太有興趣。
自問零普通話,所以想避開普教中……

suslau2004 發表於 19-3-4 22:37
普通話直頭係差……

或者我以過來人身份回答一下

我女兒上年考小一,本身讀私幼, 英文明顯比中文好, 普通話一般, 只上了半年GAPSA 的証書 (每星期一堂) 當時有31 offer 同大抽獎抽到一間二線小學 (但分班試考到入精英班, 常識科轉用英文教, 中文科亦轉成普教)

我最後決定選 31, 因為接觸英文比較多, 學習興趣比較大,而且我喜歡 31 每星期一堂的 English drama堂,可以令學習英文變得有趣。

現在讀了半年, 我覺得沒有選錯學校,我女兒每天返學都很開心, 會主動分享學校發生的事, 回家會主動完成功課 (幼稚園的時候不肯的, 要等我放工回陪她一起做功課),也會主動要求溫習, 老師真的教得很好,而且每天帶女兒返學,校長和一位老師會在學校門口迎接學生,家長可以陪著小朋友上課室,留到8:25 才離開,操場上的小朋友都是掛著笑容。

功課量方面, 每天 4- 6樣,長假期也不會有大量功課, 跟平時差不多, 只是多了一些網上閱讀功課。

至於學術方面, 31 不是想像中的 happy school , 學校都有要求的,最初我們都要適應一下,但學校會慢慢來的,不會一下子逼得太緊。默書方面, 每星期有一次默書 (中或英文), 隔一星期一次,每天有小默, 上學期中文每天默 2 個詞語, 下學期每天默 3 個詞語; 英文就每天默 2 個字,只有英文和數學有測驗, 但不計考試分的。全年 4 次考試,小一至小三的考試都是供詞填充的。

Lingfung813    發表於 19-3-6 00:12

ha930 發表於 19-3-5 17:30
我女兒上年考小一,本身讀私幼, 英文明顯比中文好, 普通話一般, 只上了半年GA ...

感謝你的回答
其實,綜合兩間學校條件,心裡知道边間適合阿仔……但若抽到一線津校,真的可以甘心放棄而去讀二線私校?我心裡仍然有個問号

suslau2004 發表於 19-3-5 22:57
感謝你的回答
其實,綜合兩間學校條件,心裡知道边間適合阿仔……但若抽到一線津校,真的可以甘心放棄而去 ...

因唔甘心抽入一線捱足六年但讀得唔好又值唔值得?揀適合學校可以發揮所長比甘唔甘心重要吧。

Diversifyedu 發表於 19-3-6 09:01
因唔甘心抽入一線捱足六年但讀得唔好又值唔值得?揀適合學校可以發揮所長比甘唔甘心重要吧。
...
是的, 選適合的學校比盲目追求一線學校好, 痛苦的不止六年, 小學過的不好, 升中也有影響

ha930 發表於 19-3-5 17:30
我女兒上年考小一,本身讀私幼, 英文明顯比中文好, 普通話一般, 只上了半年GA ...

多謝分享。
想請問下中文默書/測驗要考普通語拼音嗎?
囡囡小一肯主動做功課喺因為覺得自己應付到功課嗎?會唔會私幼功課難所以唔願做?

kakaking 發表於 19-3-6 09:22
多謝分享。
想請問下中文默書/測驗要考普通語拼音嗎?
囡囡小一肯主動做功課喺因為覺得自己應付到功課嗎?會 ...

中文默書不用考普通話拼音 (中文科暫時未有測驗, 唔知小二以上有沒有), 普通話考試要考拼音的, 但是普通話考試不計落平均分的, 成績表只會出 grading。

老師上堂時, 有教小朋友怎樣去完成份功課的, 而且也有比時間比小朋友在堂上完成一部份, 所以回家自行完成剩下的,應該問題不大。但有時候可能小朋友識的字比較少, 要家長在旁邊解釋一下問題, 之後就可以自己做。

ha930 發表於 19-3-6 10:07
中文默書不用考普通話拼音 (中文科暫時未有測驗, 唔知小二以上有沒有), 普通話考試要考拼音的, 但是普通話 ...

請問31語境方面如何?另外學校好多活動參加嗎?

C9Ma 發表於 19-3-6 16:31
請問31語境方面如何?另外學校好多活動參加嗎?

語境方面, 英文堂是不准講中文的, 其他堂沒限制, 可以同同學講粵/普/英都可以, 學校鼓勵小朋友用自己有把握的語言來溝通。我女現在中文 (粵語 + 普通話) 都進步了, 以前讀幼稚園的時很不喜歡中文的, 也說的很差, 現在也喜歡上中文了。

學校很多課外活動的, 每天放學後可以自由參加, 另外, 星期五最後兩堂, 有多元智能課、活動日或德育課。

suslau2004 發表於 19-3-4 22:37
普通話直頭係差……

其實谷既津校唔代表全部學生好優秀。實有一班差過你既小朋友墊底。
錦泰有連繫保一
又唔使錢
我會揀錦泰

專注力唔好趁上小一前去參加專注力訓練班。
專注力唔好 又坐唔定 讀邊間都一樣。

letterland 發表於 19-3-7 18:08
其實谷既津校唔代表全部學生好優秀。實有一班差過你既小朋友墊底。
錦泰有連繫保一
又唔使錢

謝謝帶出重點。
我就是有這個想法 :
津校,學生質素參差齊,我相信我小朋友不會係最叻,但也會是最差啩
私校: 同學,家長之間競爭力應該也少,反而可能壓力仲大
如果保持中游水平,是否錦泰比聖三一來得容易?

suslau2004 發表於 19-3-7 18:37
謝謝帶出重點。
我就是有這個想法 :
津校,學生質素參差齊,我相信我小朋友不會係最叻,但也會是最差 ...

每個人選擇不同
我會揀錦泰
No pay ok

或許有更好既直資私校先放棄錦泰

ha930 發表於 19-3-7 10:44
語境方面, 英文堂是不准講中文的, 其他堂沒限制, 可以同同學講粵/普/英都可以, 學校鼓勵小朋友用自己有把 ...

Thanks a lot!

謝謝帶出重點。
我就是有這個想法 :
津校,學生質素參差齊,我相信我小朋友不會係最叻,但也會是最差 ...

無錯,津校學生可能比較參差,但又諗吓,揀得地區一線津小,又有幾多個家長要覺得考成點都無所謂?基本上有咁上下準備先入去搏同預咗跟到足,其實未必有好大差距,同樣一分都不能少。

謝謝帶出重點。
我就是有這個想法 :

於津校,不只學生質素參差,甚至連家長都係,有啲真係乜都唔理,所以如果家長不太hea, 而小朋友又無乜特別問題,基本上成績一定唔會係最差

但於冿校中文小學,如果中文唔好,就真係一死死3科,但又咁講,除非打算將來去外國讀書,否則一定要克服中文呢一關, 克服唔到又點去考DSE

或者亦可從課外活動考慮,以我所知錦泰好注重運動,或者呢點會好適合鐘意玩的小朋友

ak1020 發表於 19-3-8 09:08
於津校,不只學生質素參差,甚至連家長都係,有啲真係乜都唔理,所以如果家長不太hea, 而小朋友又無乜特別 ...

謝謝你的意見。
課外活動也是我好concern 的……
阿仔喜歡跑跑跳跳,可以話上山下海嘅佢都ok, 我沒有刻意要他集中某項練習,是希望將來學校能發掘佢嘅長處才加以培訓。
沒有詳細留意錦泰的課外活動,反而聖三一的,似乎靜態嘅活動多過田徑,球類等運動,當然我知道不能以課外活動去衡量學校質數,只是,我家小朋友不是文武雙全,希望他能夠從學校嘅課外活動中取点成績,讓他有自信,有成就感

suslau2004 發表於 19-3-8 09:32
謝謝你的意見。
課外活動也是我好concern 的……
阿仔喜歡跑跑跳跳,可以話上山下海嘅佢都ok, 我沒有刻意 ...

我都係自行中左錦泰,我問過朋友,佢小朋友現在讀緊小四,佢話學校課程無教深,正常津小咁,考試聽講減少左一次。朋友話初小唔谷,但功課係多小小的。但就算伍華,可立,慈天呢d二線小學功課都係同佢一樣多。係到小四分左精英班,讀精英班果d比較谷,但家下就算二線精英班都好谷架啦。
‹ 上一主題|下一主題