用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試温習
go

考試温習

大家如何幫 小朋友溫習 ! 中英是否一般都溫習學校提供的 考試範圍就足夠嗎? 例如作業補充工作紙之類!。 謝謝

間間學校唔同,有啲只需要溫工作紙,有啲係只要老師有講過,都要溫。睇返上學期份卷,同範圍對照下。仲要留意有冇寫埋「已有知識」。

我按學校工作紙自己出卷比小朋友做,小朋友考試前大概知道自己會見到咩野題型,就容易啲。

5tgb    發表於 19-3-18 19:59

Ababe 發表於 19-3-4 22:06
我按學校工作紙自己出卷比小朋友做,小朋友考試前大概知道自己會見到咩野題型,就容易啲。 ...
咁你小朋友一定考得好好

簽名被屏蔽

回覆 little_yolky 的帖子

都ok啦。對tip題有興趣都可pm我

5tgb    發表於 19-3-18 20:00

回覆樓主

終於考完派埋卷啦。。今次全部得8字頭無9。就算有d溫左都可以錯,我唔識幫佢溫習了。
外判老師難搵個夾既,有責任心既都唔容易搵。

sweetapplebb 發表於 19-3-13 19:24
終於考完派埋卷啦。。今次全部得8字頭無9。就算有d溫左都可以錯,我唔識幫佢溫習了。
外判老師難搵個夾既, ...
禁你要分析下佢係唔小心錯定係未真正明,又或者出題轉个弯佢就唔識答。

sweetapplebb 發表於 19-3-13 19:24
外判老師難搵個夾既, ...
外判仲未必有你自己教咁好, 有幾個補習會真係跟得貼, 知道學校程度要求? 世上只有媽媽好呢~

1998Ruby1998 發表於 19-3-4 21:44
間間學校唔同,有啲只需要溫工作紙,有啲係只要老師有講過,都要溫。睇返上學期份卷,同範圍對照下。仲要留 ...

沒有補習,所以要自己請假上陣,小朋友點自覺,學校講明中英文除了默書外,不考課文,咁惟有溫工作紙,睇評估。學校知道女仔數學差,考試前兩個星期課堂出了一份評估,我們如獲至寶,我諗考試都會咁上下,死鋤!
問考乜?唔記得,識唔識?OK啦,咁既答案真係我驚過佢。最後成績OK啦,錯乜就唔知,無派卷,不過可以問老師。
我擔心P3, 好似很多題目無供詞,小朋友識寫幾多個字,真係諗下係咪每日一字!

回覆 Cheeselover 的帖子

你算好好,唔少一年級已經不供詞。我同小朋友溫過不供詞。我上網睇詞語 example 庫,睇下詞語同咩字眼經常出現,又研究下平日評估、測驗,老師出題係咪吻合。做多幾次,就會識,呢個就需要家長自己辛苦少少。再唔係,另一招蠢少少就係一開頭寫低所有詞語(不論你係死背定故事記憶法),寫低之後再揀。通常不供詞都係第一部份。如果詞語唔係多嘅,寫低曬出黎再揀,會快好多,如果係多詞語就冇辦法。好多小朋友個腦「抽」野慢,要同時思考同回想詞語,係好高難度。

1998Ruby1998 發表於 19-3-15 08:44
回覆 Cheeselover 的帖子

你算好好,唔少一年級已經不供詞。我同小朋友溫過不供詞。我上網睇詞語 example  ...

請教如何找到詞語example 庫?

回覆 lcyesther 的帖子

睇返學校出卷模式, 大約會估到怎樣出.  除數學外, 我覺得好難外判補習老師溫習, 除非本身中, 英文底子很好, 文化, Grammar已溶入他們生活當中, 如果唔係都係'世上只有媽媽好'!

我小朋友小二中文, 英文填充已不供詞, 不過出的都是書本詞語.  首要默熟詞語, 儘量不會讀個詞語出來叫他默, 只說個意思叫他自己想想運用那詞語, 因為懂得寫不等於懂得運用.  例如: 溫習詞語'後悔莫及', 不會叫他默'後悔莫及', 只會說: 小明做錯了事令媽媽很傷心, 他真是如何呀?  英文也是如此...

另外平日多做點閱讀理解, 因為閱讀理解也佔不少分, 好難考試前一時三刻才惡補了.

5tgb    發表於 19-3-18 20:00
crysta2l    發表於 19-3-15 15:29

Yanamami 發表於 19-3-13 20:22
禁你要分析下佢係唔小心錯定係未真正明,又或者出題轉个弯佢就唔識答。

我小朋友就正正是唔識轉彎嗰隻,請問大家有咩好方法可以改善呢?謝謝各位

bubupeipei 發表於 19-3-20 14:22
我小朋友就正正是唔識轉彎嗰隻,請問大家有咩好方法可以改善呢?謝謝各位
...
我自己会出題问佢,唔会依書直问。佢过得我果关,自然过到学校果关。至於点出題,你要自己去瞭解佢学校出題型式同陷阱位,参詳完再依样葫蘆出題去俾佢做,做得多就自然得。

Yanamami 發表於 19-3-20 14:27
我自己会出題问佢,唔会依書直问。佢过得我果关,自然过到学校果关。至於点出題,你要自己去瞭解佢学校出題 ...

Thks for your opinion