用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ESF Hillside vs CWB Victoria K1
go

ESF Hillside vs CWB Victoria K1 [複製鏈接]

你地會點揀?比d意見!
   2    0    0    0

baby.bobo 發表於 19-3-3 22:27
你地會點揀?比d意見!

ESF for sure

ESF, unless VSA (primary) is your choice

回覆樓主

如果ESF就無得返轉頭。

My child has the same offers. We picked ESF, coz 1) IBPYP, 2) English exposure (we are native Canto), 3) thru-train schools, 4) plan to send our child to UK once finished G7, 5) if gave up ESF, hard to get a place in G1

Vic CWB is half (or more) Chinese half English depending on stream. If top local school is ur path, take it. Otherwise, go ESF.

Bella1121 發表於 19-3-28 22:57
My child has the same offers. We picked ESF, coz 1) IBPYP, 2) English exposure (we are native Canto) ...

Thanks a lot, your answer is very helpful.

Bella1121 發表於 19-3-28 22:57
My child has the same offers. We picked ESF, coz 1) IBPYP, 2) English exposure (we are native Canto) ...

I chose ESF over Vic for the same reasons!  I know it’s hard to give up a Vic offer.  

回覆樓主

ESF,龍校。

healthno1 發表於 19-3-31 01:05
ESF,龍校。

我知! 不過好擔心我個仔變得唔鐘意學中文, 佢而家已經大部分時間講英文, 讀中文書佢無興趣。

回覆 baby.bobo 的帖子

我有幾個朋友的小朋友也都係讀Victoria,佢地之後有的讀local school 有的讀國際學校,都無問題亦入到心儀學校。

唔駛擔心, 讀ESF會唔識中文、唔肯講中文, 幾乎係鐵一般的事實。

只可以話有少數例外, 就係阿媽幫佢外面狂補中文。

yianleen 發表於 19-4-3 12:20

唔駛擔心, 讀ESF會唔識中文、唔肯講中文, 幾乎係鐵一般的事實。

我家小朋友講中文冇問題,可幫屋企人做中英文翻譯,至於認字暫時仲係bb班階段,同學仔好多都係中英流利,認字就視乎父母有無幫手,但大家前題都係唔好操之過急令小朋友對中文失去興趣

maymui 發表於 19-4-4 01:14
我家小朋友講中文冇問題,可幫屋企人做中英文翻譯,至於認字暫時仲係bb班階段,同學仔好多都係中英流利, ...

Agree , 家庭一定要配合多用中文,現時year 1, 小女的中文和本地k3 冇分別。但中文不要靠學校。

maymui 發表於 19-4-4 01:14
我家小朋友講中文冇問題,可幫屋企人做中英文翻譯,至於認字暫時仲係bb班階段,同學仔好多都係中英流利, ...

多謝你, 我知道我可能要係學中文方面比多d資源同幫助佢, 希望佢唔會失去興趣。

貝珠 發表於 19-4-4 08:41

Agree , 家庭一定要配合多用中文,現時year 1, 小女的中文和本 ...

嘩, 聽到你咁講都好鼓舞, 如果year 1 同K3中文程度相同都唔錯喎!

剛剛都放棄左vic k1 揀esf, 現時讀緊vic PN, 超級唔捨得,老師同學校真係好有心機!

本人都好擔心個囡會變做鬼妹仔,聽到大家咁講,都放心啲!謝分享!

回覆 焦糖媽媽 的帖子

想問你邊間分校讀PN? ESF K1 有無interview 呀?

焦糖媽媽 發表於 19-6-20 19:20
剛剛都放棄左vic k1 揀esf, 現時讀緊vic PN, 超級唔捨得,老師同學校真係好有心機!
...

我都係讀緊 vic pn, k1轉讀local龍校,真係好吾捨得。
老師真係好好。
‹ 上一主題|下一主題