用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017/18三私一直B1B或以上升中派位(SFA/APS/KTS/TSL) 全 ...
樓主: fadgare
go

2017/18三私一直B1B或以上升中派位(SFA/APS/KTS/TSL) 全B1在#89   [複製鏈接]

bobbob 發表於 19-3-5 12:06
我知,咁佢compare晒5間,但我見你漏咗間,係咪覺得蘇小唔入流?

蘇浙太遠, 我本身住九龍, 已經放位, 就冇再去比較了. 九龍區多數講3私1直, 我咪心血來潮比較下, 冇睇唔起蘇浙嘅意思. 我亦都係整完個表先發現原來hkpapa之前已經比較過.

manmonster 發表於 19-3-5 12:09
回覆 fadgare 的帖子

之前中學版家長就各主要男校的公開試成績討論過好一輪,大家都悉察 QC 2018 DSE 成績 ...

多謝分享資訊

fadgare 發表於 19-3-5 12:10
蘇浙太遠, 我本身住九龍, 已經放位, 就冇再去比較了. 九龍區多數講3私1直, 我咪心血來潮比較下, 冇睇唔起 ...
原來係揀小一的家長,精神可嘉

hkpapa852 發表於 19-3-5 11:01
你認為SFA有幾多學生, 係體育方面有D1專才既水平呢?

係音樂方面, 又有無好似YWPS同APS咁成日拉隊去參加各 ...
话时话,SFA的乒乓波又不差,九西学界都拿到亚军。当然,运动方面,整体上跟APS和KTS还有一段距离。音乐更加不用说。但起码不是一d学界成绩都没有。

b3410 發表於 19-3-5 13:02
原來係揀小一的家長,精神可嘉

我八卦姐 邊輪到我揀

猴子爸 發表於 19-3-5 13:08
话时话,SFA的乒乓波又不差,九西学界都拿到亚军。当然,运动方面,整体上跟APS和KTS还有一段距离。音乐更 ...
今年KTS乒乓球轉戰九西,男女子甲組都取得冠軍不過都同意SFA的乒乓球也不俗

IYY    發表於 19-3-5 16:02
猴子爸    發表於 19-3-5 13:20

fadgare 發表於 19-3-5 13:18
我八卦姐  邊輪到我揀

經常說選小學,升中成績只是其中一個要點,但還有其他更多更重要的考量,例如:教學理念、交通、校舍、學费、活動選擇是否配合自己小朋友興趣能力發展等等,每個家庭睇的要的都不一樣,希望預備升小的家長要留意

Ktfk    發表於 19-3-5 13:25

bettyay 發表於 19-3-5 13:18
今年KTS乒乓球轉戰九西,男女子甲組都取得冠軍不過都同意SFA的乒乓球也不俗
可能KTS要避开九北LS,而现在九北有另外一队强队:民生

bettyay 發表於 19-3-5 13:19
經常說選小學,升中成績只是其中一個要點,但還有其他更多更重要的考量,例如:教學理念、交通、校舍、學 ...

多謝提醒

hkpapa852 發表於 19-3-5 11:25
分本區和他區, 其實意義不大

因為私小/直資, 同官津小學唔同, 佢地學生普遍有一半以上唔係本區, 不少最終 ...

明白呀 官津 中學 嘅方式其實好多 冇數據可以參考 所以 如果 呢幾間小學 畢業生分直資私立同埋官津 中學 其實最大嘅用處會知道 佢哋嘅 取向

經常說選小學,升中成績只是其中一個要點,但還有其他更多更重要的考量,例如:教學理念、交通、校舍、學 ...
可能你所讲的因素,对一般家长来讲,通常个acceptable range都比较广阔,唯有升band1%和排名,能够争取多一些高一些总是好的,因为那个差别可能就直接令到自己的小孩以后是band1 or band2的分别。

猴子爸 發表於 19-3-5 13:22
可能KTS要避开九北LS,而现在九北有另外一队强队:民生
應該唔係!係今年小學學界重劃賽區,由三區變四區!應該是學界聯會分,不是學校自己揀報什麼區!有錯請其他家長指正

猴子爸 發表於 19-3-5 13:30
可能你所讲的因素,对一般家长来讲,通常个acceptable range都比较广阔,唯有升band1%和排名,能够争取多 ...

在我個人來說,三私一直升中成績唔差很遠,如果我目標是這些level的學校,就一定會睇埋其他因素。

補充:其實選任何幼小中,我都會睇!可能我比較貪心

猴子爸 發表於 19-3-4 18:39
若是如此,是否你的B1A定義太高

係咪太高呢...... 不如又睇吓過去多年本港3間DSE成績最好既男子中學既DSE成績:

主科平均4+率

主科平均5+率

主科平均5*+率

LSC

QC

SJC

LSC

QC

SJC

LSC

QC

SJC

2013-201465.75%79.62%77.78%35.50%42.51%40.93%21.50%24.21%20.30%
2014-201579.25%79.86%72.78%48.75%48.17%38.18%27.92%28.00%21.23%
2015-201676.75%79.14%72.53%44.50%47.55%35.40%26.25%25.92%18.23%
2016-201776.75%80.02%73.48%45.75%50.08%40.43%25.75%31.07%22.05%
2017-201874.25%72.87%73.80%42.25%35.08%37.08%22.75%18.61%17.60%

如果要將SJC拉入B1A, 即係要將4+平均改為72%呢個有趣既%, 有D礙眼喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 19-3-5 13:30
可能你所讲的因素,对一般家长来讲,通常个acceptable range都比较广阔,唯有升band1%和排名,能够争取多 ...

其實都想知道考入直資中學嘅學生有幾多係靠成績有幾多係靠體藝, 或者佔幾多比重

fadgare 發表於 19-3-5 13:58

其實都想知道考入直資中學嘅學生有幾多係靠成績有幾多係靠體 ...
街外人唔會知, 無謂花心機研究

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fadgare 發表於 19-3-5 13:58

其實都想知道考入直資中學嘅學生有幾多係靠成績有幾多係靠體 ...
其他學校唔知!但K記大部考獲直資是成績加體藝俱佳!或者成績加面試表現好!又或是成績中上加面試好加多元發展(不死讀書)。純靠體藝無成績又無口才又獲直資offer的,我知的可能全級得一個、兩個。
PS所謂無,亦只是相對比同校同學弱。亦要知道有強體藝,付出也不少,我也欣賞他們有能力努力而得的成績

如有一間小學, 自己沒有開辦IBPYP, 但成日話訓練IB視野, 但又要學生呈分, 咁其實係咪真係理念呢? 定係口號呢?

IB一向唔鼓吹小學階段進行考核, 所以IBPYP係無正式統一既考核方式, 但呈分都擺明係要考核, 又如何兩者並存呢?

還是學校所謂的IB, 其實唔係指 International Baccalaureate, 而只係 I Believe 呢?

hkpapa852 發表於 19-3-5 10:57
KTS事件: 2017年
TSL同SFA事件: 2018年
完全唔知!答唔到添

Yanamami    發表於 19-3-5 15:47

hkpapa852 發表於 19-3-5 14:14
如有一間小學, 自己沒有開辦IBPYP, 但成日話訓練IB視野, 但又要學生呈分, 咁其實係咪真係理念呢? 定係口號 ...
你講邊間?啟x?
所以在收集選校资料時,要靠家長小心衡量資料孰真孰假了。慶幸我在選校旅途中,暫未中伏
‹ 上一主題|下一主題