用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017/18三私一直B1B或以上升中派位(SFA/APS/KTS/TSL) 全 ...
樓主: fadgare
go

2017/18三私一直B1B或以上升中派位(SFA/APS/KTS/TSL) 全B1在#89   [複製鏈接]

HaYi 發表於 19-3-4 21:15
我識好多人係抽入去 1ab官津 ,其實就咁直資官津混合埋,  用嚟睇 間小學入中學,  以為是靠能力考入,   反而 ...

講得正確,不止抽入去 1ab官津, 總之某D學校大部份是抽入B1, 反而睇直資學校就可以見小學真正實力

MyAshley    發表於 19-3-5 10:16

Yanamami 發表於 19-3-4 23:08
而且直私对升中支援亦好足夠,以KTS為例,小四就开始有升中講座俾家長預中計劃同安排,亦有升中面試班(甚 ...

KTS 近年做得好好

hkpapa852 發表於 19-3-5 09:53
其實, 就算單憑升中派位結果, 亦無法可判斷邊一間小學係"出色D"

入到B1中學, 可以係憑學術實力, 亦可以係 ...

如果用幾多%入b1, 不如有冇各3私1直的中下游分子用家解答統一派位至叩門階段是比較易成功.

咁是否又傷(人地)心

HM168 發表於 19-3-5 10:03
講得正確,不止抽入去 1ab官津, 總之某D學校大部份是抽入B1, 反而睇直資學校就可以見小學真正實力
...
又咁講, 入咗入SPCC之外, 入到DBS, DGS, HY, GH既學生, 係咪一定係成績好Top既呢?

如果唔係, 其實亦可以話無方法見到真正實力

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HM168 發表於 19-3-5 10:17
如果用幾多%入b1, 不如有冇各3私1直的中下游分子用家解答統一派位至叩門階段是比較易成功.
不如有請相關家長透露一下:

KTS當年兩間自行唔收, 統一派位連丘中都派唔入但偷雞入到聖羅撒既係考第幾?

SFA個位轉去灣仔升中搏抽入SJC既最終只係派入B2尾中學既又係考弟幾呢?

咁先有更實在既"實力"評估價值

MyAshley    發表於 19-3-5 11:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其他男女校, 女校我真係唔敢多言.  如果只計入旺角男直資, 答案不是.  我又覺得係理所當然的, 根本收o呢幾間小學的學生時, 有o的不是 "用成績入" , 他們用其他非學術的原因入學, 又點會無啦啦入左去之後, 名列前茅.  呢o的正係男直資的彈性.

hkpapa852 發表於 19-3-5 10:21
不如有請相關家長透露一下:
好厲害!  連個別個案都 quote到出來!

是 2018畢業那屆?

Lingcheung 發表於 19-3-5 10:30
其他男女校, 女校我真係唔敢多言.  如果只計入旺角男直資, 答案不是.  我又覺得係理所當然的, 根本收o呢幾 ...
活躍於D1比賽既學校, 喜歡收D1專才多於B1學生

著重英文既學校, 喜歡收英語能力高既學生多於考試機器.

hkpapa852 發表於 19-3-5 10:18
又咁講, 入咗入SPCC之外, 入到DBS, DGS, HY, GH既學生, 係咪一定係成績好Top既呢?

如果唔係, 其實亦可以話 ...

坊間公認要成績好好㗎喎~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

我知有一個男生, D1 專才, B1A男津收唔到, 又好大方, 叫他去對家.  唔好浪費一個D1 人才

MCLIAN 發表於 19-3-5 10:34

是 2018畢業那屆?

唔記得係咪同一屆, 都係近兩屆既事.....

其實仲有, TSL有學生乙1 SFXC 不入最後派入B2中學

這3C1直中 , SFA 學生入直資的比例不高。

MCLIAN 發表於 19-3-5 10:47
這3C1直中 , SFA 學生入直資的比例不高。

升讀B1直資中學人數: 19, 比例: 19/126=15.08%
升讀B1官津中學人數: 87, 比例: 87/126=69.05%

升讀B1中學人數: 106, 比例: 106/126=84.13%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 2, 比例: 2/126=1.59%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 6, 比例: 6/126=4.76%

升讀B2A-B1C中學人數: 8, 比例: 8/126=6.35%

升讀B2A-B1中學人數: 114, 比例: 114/126=90.48%

升讀體藝中學人數: 1, 比例: 1/126=0.79%

升讀B2A-B1中學人數(包括體藝): 115, 比例: 115/126=91.27%

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3660819 #48

是否因為直資對體藝要求多些呢?

MCLIAN 發表於 19-3-5 10:34

是 2018畢業那屆?
KTS事件: 2017年
TSL同SFA事件: 2018年

fadgare 發表於 19-3-5 10:57

升讀B1直資中學人數: 19, 比例: 19/126=15.08%
你認為SFA有幾多學生, 係體育方面有D1專才既水平呢?

係音樂方面, 又有無好似YWPS同APS咁成日拉隊去參加各大小型音樂比賽呢?

無體藝既軟實力, 只靠學術既硬實力, 未必咁易得到個別直資既垂青

fadgare 發表於 19-3-4 22:31
如4+75/5+35其中一個標準符合大概20間,一齊符合好像只有女拔萃, 鄧顯, 喇沙, 伊利沙伯, 林護, 曾肇添, 聖 ...

呢埋直頭係B1AA

Lingcheung 發表於 19-3-5 10:30
其他男女校, 女校我真係唔敢多言.  如果只計入旺角男直資, 答案不是.  我又覺得係理所當然的, 根本收o呢幾 ...

女校都包含有此因素~~~

fadgare 發表於 19-3-4 22:24
但其實好多b1ab也收好多特異功能人士,數字對新手來說也有些誤導。
不睇成績只睇特異收的直私中學的其實未必好多, 聽得最多是旺角, 我識的都有幾個是B3成績但香港代表之類被邀請, 其它的大都數特異都可能最低有B1成績, 即是最多是B1C成績+特異 去到B1A直私中.  所以我覺得呢方面來說對 你做的大方向picture 應無太大影響.  

hkpapa852 發表於 19-3-5 11:01
你認為SFA有幾多學生, 係體育方面有D1專才既水平呢?

係音樂方面, 又有無好似YWPS同APS咁成日拉隊去參加各 ...

即係如果唔想搞咁多體藝, sfa的升中學校便是純學術型的選擇了

HaYi 發表於 19-3-5 11:05
不睇成績只睇特異收的直私中學的其實未必好多, 聽得最多是旺角, 我識的都有幾個是B3成績但香港代表之類被邀 ...
B1C成績+特異

就似乎唔符合B1A/B既標準

‹ 上一主題|下一主題