用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教直資高中家長
go

請教直資高中家長  

wongszehang 發表於 19-3-3 14:24
虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等 ...

我2個讀官津小學, 我覺得唔會比直資差, 佢地讀得好開心, 升中派位又好好。

反而我覺得中學直資同官津分別大D, 直資資源多, 高中揀科有多元選擇, 甚至有DSE/IB/GCSE課程揀。

我女現讀官津中學, 佢係精英班, 學校資源係集中放落精英班度, 其他班相對真係有少少忽略。

讀得直資計過條數, 預埋興趣班及補習, 呢D豐儉由人, 所以大前提係間中學是否適合自己子女最為重要。

wongszehang 發表於 19-3-10 01:15
請教一下選科例如理科phy chem bio
係味直資就可以混個eco 或geo入去
甘就係彈性有資源 ,直資的優勢呢? ...

通常官津中學中三升中四响ek會見到轉校post, 原因係子女讀唔到心儀科目,
一來係套餐式選擇, 二來跟級名次排名揀科, 排得後的同學被迫硬食D其他科目。

還有某D官津排名級一半後只可揀2x, 咁有D考到(6×/120)又少左個選擇。

直資中學選科真係比較彈性, 樓上已講。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

TwinWong 發表於 19-3-11 09:12
还好, 我囡校每兩三年都有小改變
我大囡第一屆2012dse 係4+3 必修的, 中五唔得至比你drop
到2019和2020依 ...

我見隔離post直資如YW, 考級一半之後只可take 2科x, 有少少愕然

咁你地中學都算幾flexible
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!