用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教直資高中家長
go

請教直資高中家長  

wongszehang 發表於 19-3-3 14:24
虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等 ...
交學費其中一樣嘅資源回饋學生,係以下嘅帖可以見到直資中學嘅課程比官/津校多元化好多

EK熱門不派位直資中學 DSE 高中選修科資料 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3741693&fromuid=1539350

ac917 發表於 19-3-9 17:49
好好喎!感謝你。

咁對於津中,如何得知佢地做法?只可認識佢地高中學生⋯⋯

係 EK 度問唔問到你想問嘅津/官中學依家讀緊嘅高中家長?

從前,我就有好心地EK高中網友詳細解答我其中一間心儀直資嘅高中課程。

wongszehang 發表於 19-3-10 01:15
請教一下選科例如理科phy chem bio
係味直資就可以混個eco 或geo入去
甘就係彈性有資源 ,直資的優勢呢? ...

彈性意思可以係你舉呢個例子。

另外一方面嘅彈性,例如夠1O人就開到班(唔係套餐式選科餐); 又例如可以提供 DSE Category A、B、C嘅科目; 又例如可以提供DSE、IB、GCEAL 等不同課程。呢方面嘅彈性,係會提高學生考入大學機會。

P.S如果唔知 DSE Category A、B、C科目係咩,可以係考評局或Google 揾相關資料