用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教直資高中家長
go

請教直資高中家長  

小学俾开四千幾私校学費,中学俾三千幾,悭左成千銀添呀~~真要計,最初就唔会報直資,讀得就唔会計。由幼稚園起-直都係交开学費,习慣左亦預左呢个支出。無後悔,其实一心係諗住讀直資。 適合咪讀~我-个女係津中-个係直資。只考慮適唔適合,唔会因洗唔洗交学費而考慮讀唔讀。

poonseelai 發表於 19-3-9 12:55
講起補習,近日公司面試今年畢業生,有幾個DSE幾多星,但大學成績好大差別,又唔係大學上莊少咗時間讀書, ...
係咪即係“高分低能”?

ac917 發表於 19-3-9 17:49
好好喎!感謝你。

咁對於津中,如何得知佢地做法?只可認識佢地高中學生⋯⋯
津中又真係会比直資少資源去隨时开班,絕大多数睇成績揀~

ac917 發表於 19-3-9 18:34
謝謝你回覆。其實如何做法,除了真係認識到現有家長/學生外,真係未必問到?
...
通當都係中三先有揀科講座,就算中-二都未必太清楚自己学校係点……

ac917 發表於 19-3-10 00:56

暫時未認識到高中家長,同時感覺,EK高中的家長少了很多,或 ...
升上中学,好少細路肯同你講学校野,好多野自己-手包辦,通知声已係好好。除非係跟得好貼既家長,否則幾时默書,幾时quiz, 学紧d乜,參加乜活动……真係天曉得。我大女係学校揀好哂科先通知我,所以都係矇茶茶~

TwinWong 發表於 19-3-11 09:30
係已有大進步,
頭几屆dse 佢地有combine sci 試, 有人揀, drop 的多
后几年, 改 開多一班bio 取代, 又會 ...
Combined Sci应盡早cut, 讀左都無乜用~