用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教直資高中家長
go

請教直資高中家長  

虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等。 但直資中學又要比學費。

想求教直資中學家長會唔會肉痛要比double費用(學費+補習)。會唔會後悔當初不如讀津校呢?

其實直資小學及官津小校分別的確好大。但中學會唔會跟官津分別不大呢?因為反正都係面對Dse

小学俾开四千幾私校学費,中学俾三千幾,悭左成千銀添呀~~真要計,最初就唔会報直資,讀得就唔会計。由幼稚園起-直都係交开学費,习慣左亦預左呢个支出。無後悔,其实一心係諗住讀直資。 適合咪讀~我-个女係津中-个係直資。只考慮適唔適合,唔会因洗唔洗交学費而考慮讀唔讀。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

難道補左習就人人都5**?
十幾年input有好多方面的

Charlotte_mom 發表於 19-3-3 15:15
難道補左習就人人都5**?
十幾年input有好多方面的

Charlotte前輩,我記得您係GT 家長,其實我正正就係target GT, 也係die hard GT fans, 想教前輩
GT 中學會唔會補習風氣好勁?
中學有冇配套幫佢地for dse,還是都係預您出去補習
始終優中係好有要求 唔係hae 的

wongszehang 發表於 19-3-3 14:24
虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等 ...

我2個讀官津小學, 我覺得唔會比直資差, 佢地讀得好開心, 升中派位又好好。

反而我覺得中學直資同官津分別大D, 直資資源多, 高中揀科有多元選擇, 甚至有DSE/IB/GCSE課程揀。

我女現讀官津中學, 佢係精英班, 學校資源係集中放落精英班度, 其他班相對真係有少少忽略。

讀得直資計過條數, 預埋興趣班及補習, 呢D豐儉由人, 所以大前提係間中學是否適合自己子女最為重要。

回覆 wongszehang 的帖子

佢好似唔係 GT wor

gracelam 發表於 19-3-3 18:39

我2個讀官津小學, 我覺得唔會比直資差, 佢地讀得好開心, 升 ...

多謝grace意見,thanks a lot

Yanamami 發表於 19-3-3 14:37
小学俾开四千幾私校学費,中学俾三千幾,悭左成千銀添呀~~真要計,最初就唔会報直資,讀得就唔会計 ...

多謝您寶貴意見, thanks so much

醒目開學勳章 王國長老

wongszehang 發表於 19-3-3 15:18
Charlotte前輩,我記得您係GT 家長,其實我正正就係target GT, 也係die hard GT fans, 想教前輩
GT 中學會 ...

我唔係GT家長呀

虛心求教,直資高中家長

好多人認為Dse補習是必須 (因為tips, 也因為要操卷), 個個月補習千幾至幾千不等 ...

一、 肉唔肉痛,好個人。首先睇你銀包有幾多錢。就算有,亦睇你有幾捨得將錢放在兒女身上。同一邏輯,一個大學學位, 香港幾萬,外國幾十萬,外國留學性價比未必幾倍於香港,但大把人願意花呢筆錢。

二、直資學校自由度一定大啲,但你不應簡單地比較直資津貼兩類學校。直接D實質啲,邊間津校同邊間直資比?你先知值唔值花幾千大洋一個月。

JustAParent 發表於 19-3-5 09:08
一、 肉唔肉痛,好個人。首先睇你銀包有幾多錢。就算有,亦睇你有幾捨得將錢放在兒女身上。同一邏輯,一個 ...

講得好岩,agree
多謝您解說
獲益良多呀

醒目開學勳章 王國長老

JustAParent 發表於 19-3-5 09:08
一、 肉唔肉痛,好個人。首先睇你銀包有幾多錢。就算有,亦睇你有幾捨得將錢放在兒女身上。同一邏輯,一個 ...

同意
每個人心中都有「值/唔值」,除非大富大貴,錢用左去a就少左筆直去b
對我黎講(相信對好多直資家長黎講),每個月俾果舊學費,係for一個total package,師資設備朋輩校園等等。有家長捨得出國,有家長覺得讀津校都好好,留返d錢學新其他野仲好
最緊要計過覺得ok值

回覆樓主:

有時,你想花錢去補習,子女也未必一定願意補習,如果佢肯補,我都會盡力滿足佢

回覆樓主:

講起補習,近日公司面試今年畢業生,有幾個DSE幾多星,但大學成績好大差別,又唔係大學上莊少咗時間讀書,同事傾開估会否補習幫到考市,但未必幫到學習,請咗都好難攪

poonseelai 發表於 19-3-9 12:55
講起補習,近日公司面試今年畢業生,有幾個DSE幾多星,但大學成績好大差別,又唔係大學上莊少咗時間讀書, ...
係咪即係“高分低能”?

虛心求教,直資高中家長

交學費其中一樣嘅資源回饋學生,係以下嘅帖可以見到直資中學嘅課程比官/津校多元化好多

EK熱門不派位直資中學 DSE 高中選修科資料 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3741693&fromuid=1539350

poonseelai 發表於 19-3-9 12:55
講起補習,近日公司面試今年畢業生,有幾個DSE幾多星,但大學成績好大差別,又唔係大學上莊少咗時間讀書, ...

所以囉,活動教學好重要

Yanamami 發表於 19-3-9 14:49
係咪即係“高分低能”?

是呀!冇錯

醒目開學勳章 王國長老

wongszehang 發表於 19-3-9 15:50
所以囉,活動教學好重要

又唔好話「活動」、陣間d護法又衝出黎,怕左佢地
應該話,課程設計有無著重訓練學生思維,同知識上的融滙貫通

Charlotte_mom 發表於 19-3-9 16:34
又唔好話「活動」、陣間d護法又衝出黎,怕左佢地
應該話,課程設計有無著重訓練學生思維,同知識上的融滙 ...

完全明白 hahahaha 多謝提醒
其實有d津校都活動 例如天虹