用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教直資高中家長
樓主: wongszehang
go

請教直資高中家長  

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 13:29
我女考dse前,溫中文如臨英敵死背爛背,又mock又盛
考英文就打天才波。話說DSE 中文oral最前英文oral最後 ...
唉!我囡下星期考中文口語,唔多覺佢有咩練習,不過果日報咗兩場學校的口語練習,咁當預備咗?今日佢同我講我地睇開既言小作家既八卦,同埋幫自己級填畢業歌填詞既煩惱,話同學仲未畀晒首歌佢,又唔太分到主調同背景,又未收到譜等等……

真係唔太知道,其他DSE考生係唔係一日溫8個鐘?點解自己果個仲未進入狀態?唉!

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 13:29
我女考dse前,溫中文如臨英敵死背爛背,又mock又盛
考英文就打天才波。話說DSE 中文oral最前英文oral最後 ...
唉 我個女聽日就考中文口試 佢而家努力緊 聽朝又一早返學校練習 佢驚聽日無point 講就慘 有時真係考反應同急才 對手勁又驚 唔出聲又驚 救命

cowmilkmummy 發表於 19-3-11 21:09
唉 我個女聽日就考中文口試 佢而家努力緊 聽朝又一早返學校練習 佢驚聽日無point 講就慘 有時真係考反應同 ...

原來口試一日只有兩條題目,昨日既題目偏淺,討論空間多,恭喜晒。我囡明日考。原來佢報咗名考前既口語練習係下月底英文既,中文佢目標係3,打算空槍上陣就算

csy_ma 發表於 19-3-13 19:43
原來口試一日只有兩條題目,昨日既題目偏淺,討論空間多,恭喜晒。我囡明日考。原來佢報咗名考前既口語練 ...
目標訂得低,往往有意外驚喜啊。你囡學校老師應該一早同佢地操練咗好多了,我中4仔話老師話佢地“廢”,依家已經頻頻同佢地操練說話,連課文都教少咗。

October. 發表於 19-3-13 21:45
目標訂得低,往往有意外驚喜啊。你囡學校老師應該一早同佢地操練咗好多了,我中4仔話老師話佢地“廢”,依 ...

謝謝呵,女兒昨晚考了,題目上通識課時有類似的,她雖然沒做過,但發現討論主題不陌生,不怯,心情好,說話就有好感覺了。
真係唔怪得人要去補習、操練。我向來覺得,說話是從小訓練的,考前短短催谷,能抵得上日常那逾十年的聊天嗎?呵哈,原來,確是有分別的呵。上課多討論,真有裨益。所以,要揀間會有較多討論空間的中學/補習社?

csy_ma 發表於 19-3-15 12:51
謝謝呵,女兒昨晚考了,題目上通識課時有類似的,她雖然沒做過,但發現討論主題不陌生,不怯,心情好,說 ...
可以從小學辯論,訓練講野有辦有眼。

搵補習我會睇主次,怕冇時間補咁多科。

IloveJJ 發表於 19-3-23 18:34
請問係咪個腦唔識轉既係有補習?另外嗰啲就無補習?

下次問下先

醒目開學勳章

回覆樓主:

小兒小一到而家中六都係讀直資學校,他由中五開始有某些科目都要順應潮流去大型補習社增潤一下學校cover唔到嘅必刹技。

至於值唔值呢個問題真係因人而異,也受制於個人資質。

對我來說,受教嘅就多多都值!

kittylock 發表於 19-3-25 20:53
小兒小一到而家中六都係讀直資學校,他由中五開始有某些科目都要順應潮流去大型補習社增潤一下學校cover唔 ...

多謝您呀kittylock

我地都係直資,但要選M1/M2都要差不多考全级一半或前,而且如數學全级排110後或M1/M2唔合格,就要drop.

bearbear2003 發表於 19-3-29 22:16
我地都係直資,但要選M1/M2都要差不多考全级一半或前,而且如數學全级排110後或M1/M2唔合格,就要drop. ...

多謝您的意見
是否都係要補習to achieve 級頭成績?

wongszehang 發表於 19-3-29 22:35
多謝您的意見
是否都係要補習to achieve 級頭成績?
我地無補習

bearbear2003 發表於 19-3-29 22:39
我地無補習

好叻叻呀!!
感謝前輩意見

wongszehang 發表於 19-3-29 22:41
好叻叻呀!!
感謝前輩意見

我地下年先揀科,所以來呢到學下嘢。未到高中。頭先睇返原來我地係4core-+3 electives+m1/M2 optional, 所以成八科

gracelam 發表於 19-3-3 18:39

我2個讀官津小學, 我覺得唔會比直資差, 佢地讀得好開心, 升 ...

選學校除了看成績,還看群體的內涵,家庭文化底蘊,積蓄的事未來群體範疇