用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教直資高中家長
樓主: wongszehang
go

請教直資高中家長  

wongszehang 發表於 19-3-10 01:15
請教一下選科例如理科phy chem bio
係味直資就可以混個eco 或geo入去
甘就係彈性有資源 ,直資的優勢呢? ...

通常官津中學中三升中四响ek會見到轉校post, 原因係子女讀唔到心儀科目,
一來係套餐式選擇, 二來跟級名次排名揀科, 排得後的同學被迫硬食D其他科目。

還有某D官津排名級一半後只可揀2x, 咁有D考到(6×/120)又少左個選擇。

直資中學選科真係比較彈性, 樓上已講。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ac917 發表於 19-3-10 00:56

暫時未認識到高中家長,同時感覺,EK高中的家長少了很多,或 ...
升上中学,好少細路肯同你講学校野,好多野自己-手包辦,通知声已係好好。除非係跟得好貼既家長,否則幾时默書,幾时quiz, 学紧d乜,參加乜活动……真係天曉得。我大女係学校揀好哂科先通知我,所以都係矇茶茶~

Yanamami 發表於 19-3-10 10:02
升上中学,好少細路肯同你講学校野,好多野自己-手包辦,通知声已係好好。除非係跟得好貼既家長,否則幾时 ...

明白,大家都年青過,長成、獨立都係人之常情,戥佢地高興

謝謝你提點

wongszehang 發表於 19-3-10 01:15
請教一下選科例如理科phy chem bio
係味直資就可以混個eco 或geo入去
甘就係彈性有資源 ,直資的優勢呢? ...

官津唔一定要TAKE phy chem bio,都可以混入其它文/商科,學校一定有呢類組合俾你揀,政府當年話要理中有文,文中有理,如果學生考得後,俾人揀晒,就入唔到心怡科目咁解。

其實,依家官津校選科選擇唔可以叫少,但資源同直/私校就冇得比,直/私校可能選科組合更加有彈性。

如果,你既目標只是係DSE成績,咁問題簡單好多。

小時了了 發表於 19-3-10 08:11
彈性意思可以係你舉呢個例子。

另外一方面嘅彈性,例如夠1O人就開到班(唔係套餐式選科餐); 又例如可以提 ...

好多謝您呀小時了了
以前我地細個,理科三寶,冇可能混eco, geo, history, 因為eco, geo, history都係文科,冇可能混理科
如果直私可以做做甘樣混,真係好好
可以按個細路的興趣去選科

wongszehang 發表於 19-3-10 00:44
想請教
理科唔係都係phy, chem bio m2
大路科都限人數?

依我囡校的
Phy chem bio 為30人一班純理
加一班20人bio
Econ BAFS Geog 两班 每班20人
其他科就15-20人一班
我囡都有同學揀BAFS Bio Eng lit 文理商 都有

wongszehang 發表於 19-3-10 00:42
我也是兩個小朋友
所以好多野要顧慮
如果一個小朋友

是的 我們不是什麼大户人家 無優質生活
小朋友每學一樣都要諗過度過
學樂器去音統 學費都係1千多每年
學完畢業 佢哋想深造班 就上 唔上我都由得佢地

TwinWong 發表於 19-3-10 18:35
是的 我們不是什麼大户人家 無優質生活
小朋友每學一樣都要諗過度過
學樂器去音統 學費都係1千多每年

多謝分享,睇餸食飯
好多時,家庭教育更重要
都唔係錢可以買到

gracelam 發表於 19-3-10 09:04
通常官津中學中三升中四响ek會見到轉校post, 原因係子女讀唔到心儀科目,
一來係套餐式選擇, 二來跟級名次 ...

还好, 我囡校每兩三年都有小改變
我大囡第一屆2012dse 係4+3 必修的, 中五唔得至比你drop
到2019和2020依屆 就有4+2 (开一班, 比主科唔得讀) , 其他3班係4+3, 中四下學期就可以drop
到2021这屆改回4+3, 又可以比學生試多一陣, 覺得吃力至去drop

TwinWong 發表於 19-3-11 09:12
还好, 我囡校每兩三年都有小改變
我大囡第一屆2012dse 係4+3 必修的, 中五唔得至比你drop
到2019和2020依 ...

我見隔離post直資如YW, 考級一半之後只可take 2科x, 有少少愕然

咁你地中學都算幾flexible
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-3-11 09:19
我見隔離post直資如YW, 考級一半之後只可take 2科x, 有少少愕然  

咁你地中學都算幾flexible

係已有大進步,
頭几屆dse 佢地有combine sci 試, 有人揀, drop 的多
后几年, 改 開多一班bio 取代, 又會試4+2, 唔得改回4+3
等個個都有選擇權, 但始終有家長會唔滿意安排,
希望純理可单独拆散任人選择

2019 combine sci 得81人报考, 如果隨后年續3年唔人报, 諗會好快cut

其實,唔同學校有唔同選科政策。我都聽過有直資中西史不能兼收,津中有些學校限制較大,但要視乎個別學校的情況。
我囡學校是津中,彈性就比較大,亦會每年據中三學生在學期初的意向調查而調整,務求設計一個照顧大部份人意願的編排。她學校選傳統三理科的人會有,五班中不到一班。成績需在首六成才可選三科(有彈性,如選的第三科有學額,老師亦許,可兼選),M1/2另計。選兩科的,反而沒空堂,在核心四科多加課時。明年聽說會把M1/2放回正常課表,視作一科(現時是課後上,但課程多,趕,課後有時要上近兩小時,且每週只得一節),亦即是,不會有連M1/2修四科的情況。

選中學,其實是挑什麼樣的老師和同儕。選津中較平民,可遇到新移民、公屋家庭背景的,選直資就較中產。據我觀察,基層背景在英中就讀的學生,反多了份拼勁和努力,也是值得學習的。不過,DSE考制不是太合理,IB倒確較能引發獨立思考。至於補習,真不是必要的,且拔尖較補底好。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我地就好flexible(直資)
4c+3e,m12另計,基本任揀(除非唔夠人開班),文理商腦任撈,不限成績
中四初期仲有得改
Drop可隨時drop(當然4c2e係基本)

TwinWong 發表於 19-3-11 09:30
係已有大進步,
頭几屆dse 佢地有combine sci 試, 有人揀, drop 的多
后几年, 改 開多一班bio 取代, 又會 ...
Combined Sci应盡早cut, 讀左都無乜用~

Yanamami 發表於 19-3-11 12:37
有科5**率過去兩年都係得0

csy_ma 發表於 19-3-11 12:17
其實,唔同學校有唔同選科政策。我都聽過有直資中西史不能兼收,津中有些學校限制較大,但要視乎個別學校的 ...
我囡學校如選修科補考不及格,必須drop了才可升級。drop亦是隨時都得。但都聽過堂姊津中選修科縱不及格亦不許drop但可照升,確實各校不同。

Yanamami 發表於 19-3-11 12:37
是的,  当時我大想試, 我由得佢, 我知实在唔得

我仔女讀兩間不同直資,相對小班的教學很適合他們。由幼稚園開始到現在都要交學費,肉痛架,但我係駝鳥,負擔到就合埋雙眼唔計使咗幾多嘞,自己慳D囉...

至於老師質素,大女反映學校英文和英國文學科都教得好好,根本不需要補這兩科。月底文憑試開考了,唔係講笑,我從來無見佢溫過英文科,隨時DSE考前一日先溫 (可能有些同學都係咁)。開學到現在,英國文學都只係mock exam 前溫過一日半日。佢只會做呢兩科既學校功課,覺得應該足夠,令我擔心到不得了。

有得就有失,佢自己和部份同學,中文科和science subjects 都只係一般般。可能我囡資質有限吧,呢D科目唔補唔得嘞。

醒目開學勳章 王國長老

twokidsmum 發表於 19-3-11 13:23
我仔女讀兩間不同直資,相對小班的教學很適合他們。由幼稚園開始到現在都要交學費,肉痛架,但我係駝鳥,負 ...

我女考dse前,溫中文如臨英敵死背爛背,又mock又盛
考英文就打天才波。話說DSE 中文oral最前英文oral最後。佢考中oral前騰過隻雞,日日捕住捉題目好似買馬咁。到考英文前我問佢,唔駛留意下出左咩?佢咁嘅樣,話who cares!

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 13:29
我女考dse前,溫中文如臨英敵死背爛背,又mock又盛
考英文就打天才波。話說DSE 中文oral最前英文oral最後 ...
唉! 過到關咪慶幸時間分配得好,如因無溫書而失手就大件事了。我打完 message 都自覺心跳加快!