用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys VS TSL
樓主: FBoy
go

St Paul Boys VS TSL  

回覆樓主

如果地點不是問題就SPB, 升中果2年慳唔少心血

回覆樓主

一定sob, traditional school 嘅sense of belongings 同exposure 點一様!

回覆樓主

絕對是spb, tsl升中要考返spb級數都不是易事

我是TSL 用家, 亦有朋友讀SPB. 論歷史名氣SPB好很多,
教法2間都自稱傳統形, 但TSL 多些互動.

如果小朋友聽教形, SPB,
如果小朋友習慣探索, TSL

Lingfung813    發表於 19-3-6 15:27

FBoy 發表於 19-3-2 21:48
請問大家點㨂?

唔介意有機會讀12年男校, 就SPB
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

有信心6年後入到比SPB更好既中學就揀TSL, 無信心既就揀SPB啦

若想孩子有6年時間比到空間develop 興趣就spb

SPB

我也投SPB一票。兩年前我個仔也是擁有相同的煩惱,得到此兩間offer。雖然我們兩公婆真的很喜歡TSL, 也很喜歡TSL的校長,不過一收到SPB offer, 也是唯有割愛,選SPB, 捨TSL. 可能因為我個仔果年真的太多人,真的好怕六年後又再要考升中,而且六年有很多變數,真的冇人可以擔保自己的孩子六年後一定是人中之龍、一定名列前矛!所以我們始終傾向有好的龍校當然選龍校,整個小學的生涯壓力少很多、又可以讓孩子培養真正的興趣,又可以專心學業,未必一定要一體一藝都勁,仲要是一間咁好的百年老校、真的諗唔到有什麼理由不選。(當然如果交通/接送有困難,也是需要考慮的)

回覆 LittleButter 的帖子

但你們最終還有更佳的選擇。

manmonster 發表於 19-3-13 09:17
回覆 LittleButter 的帖子

但你們最終還有更佳的選擇。

即係去咗邊間?

manwai33 發表於 19-3-13 19:58
即係去咗邊間?
其實我們不該騎劫樓主的主題,不如專心討論SPB vs TSL啦!

回覆 manwai33 的帖子

主人家已覆了你,同意尊重原有主題。

回覆樓主:

兩間有無因成績唔理想而被勸退?

回覆樓主

SPB係我心目中已經是非常好的學校,
你讀TSL 是好心儀TSL,定為了更好中學?
考中學比考小學難n倍⋯⋯

回覆樓主:

如果揀TSL 即係博自己小朋友會勁到能6年後贏到其他小朋友(包括做到tsl 最勁果批),考到比 SPB 還勁的中學。如果有呢個信心就揀 tsl啦。睇下 tsl 升中數據,要考慮下自己最後會發展到邊一等的 candidates.....

為咗小朋友能輕鬆啲享受小學,減低考中學壓力,我會揀 SPB.

sailormercury 發表於 19-3-14 09:07
如果揀TSL 即係博自己小朋友會勁到能6年後贏到其他小朋友(包括做到tsl 最勁果批),考到比 SPB 還勁的中學 ...

十分認同!

兩間學校教育理念會有不同之處,SPB 會為男孩子會為將來6年中學課程, 調節及提供適合小學課程。TSL 不是龍校,較難做到。
個人認為,若是基督教家庭,最好選擇SPB。

elbar 發表於 19-3-2 21:49
TSL
下?