用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
樓主: WongCuen
go

尋找Happy School活動教學少測考功課   [複製鏈接]

WongCuen 發表於 19-3-15 10:17
回覆 yaya_pig 的帖子

好感謝你咁詳細分享, 其實你講得好岩, 同我地讀書年代已好唔同, 同埋官津始終要跟教 ...

教育局只會規範課程嘅範圍,但唔會規範學校嘅教學方法,部份家長只會聚焦喺一尐用操練、標準答案、spoon feeding / 填鴨式嘅低教育效能嘅學校,認為本地各四百多間中小學校全部一樣。當然,呢尐低效能學校係存在,就好似一部份直私學校,有好亦唔好嘅學校一樣。其實官津學校當中亦有唔少高教育效能嘅學校

其實我自己happy school的定義同樓主都差不多, 不過會加入大部分適齡兒童入讀, 都會感覺輕鬆愉快才叫happy school, 即正常年級程度, 沒有教快, 功課量不多, 大部分小朋友一小時內能夠完成.
有不少程度較深或者進度較快的學校, 其實收取了很多學習能力較強的學生, 他們happy也不出奇, 但這類型學校不是我心目中的happy school, 而是傾向拔尖的學校.

WongCuen 發表於 19-3-2 20:46
男仔,
讀 Happy School K2, 動覺學習型,較活潑好動,坐唔定,性格外向樂天。想請教各位如希望幫他找以下 ...

將軍澳基德小學

nangua20000 發表於 19-3-7 09:53
回覆 WongCuen 的帖子

我們收到優才書院的offer,我覺得這是一個happy school.功課少,興趣班多,根據學生 ...

完全100%講中我心聲
我地也是心儀優才,因為是活動教學
但樓主需要注意優才好難考
唔會比tsl容易, 只是因為地點問題
又要家長上堂教功課而少人爭d

WongCuen 發表於 19-3-15 10:17
回覆 yaya_pig 的帖子

好感謝你咁詳細分享, 其實你講得好岩, 同我地讀書年代已好唔同, 同埋官津始終要跟教 ...

仲有一個原因,官津好難行活動教學
因收生是大抽獎,所有學生程度不一樣。活動教學上課時間比spoon feed要長一點
,因為學生係互動的 ,出來做。presentation.  官津要花時間補底,afford唔到活動教學。所以我深信樓主如果跟我一樣都追求活動教學。要加油裝備好,因為直資入學競爭好大。

little_snow 發表於 19-3-11 08:18

有,我覺得嶺小符合好大部份樓主的要求(我是現任家長 ...

原來嶺小甘好,好多謝分享呢個資訊
有緣見到呢個資料,感恩

WongCuen 發表於 19-3-14 09:42
回覆 Soundervolt 的帖子

係呀, 每個人心目中的 happy 都唔同, 同一間學校都有人happy, 有人覺得吃力. 所 ...

其實樓主set的條件同我大致一樣
又係兩個小朋友
講真呀,而家d校車費貼近學費添,所以您set呢幾個條件都好正常呀
當然冇完美啦
有d條件最後可能要放低少少

WongCuen    發表於 19-3-27 11:11

WongCuen 發表於 19-3-4 10:51
回覆 LeeCC 的帖子

多謝你意見.

你指什麼心理學家分析?之前電視節目見過介紹細細個就話那樣強那樣弱,真的信得過?咁就下定論孩子能力弱?好似太兒戲。仲有,你孩子不喜歡普通話有何原因?

回覆 poonseelai 的帖子

協康會的心理學家, 在你眼中算不算專業? 還是像樓上有些憑這個 post 好似仲比我更了解我小朋友, 覺得坐唔定其實係冇問題.  就是我們觀察到同齡小朋友比較在一些能力, 或專注方面有明顯分別才會花數千元做個評估. 要知道六歲前是黃金治療期.
活動教學係心理學家同學校老師叫我搵小學0既方向.

普通話我想信佢唔明白, 同唔識講所以冇興趣, 我唯有自己得閒講下, 等佢慢慢吸收下同接受. 以目前睇用廣東話學中文, 同數對佢一定有利過有普通話.

wongszehang 發表於 19-3-27 02:01
完全100%講中我心聲
我地也是心儀優才,因為是活動教學
但樓主需要注意優才好難考

我覺得優才比tsl易入好多,因為有家長堂,只要好心儀間學校先會返。我自己有差唔多level offer就未返家長堂,如果無家長堂我都會要小朋友繼續參加2nd in。

WongCuen 發表於 19-3-27 11:05

協康會的心理學家, 在你眼中算不算專業? 還是像樓上有些憑這個 post 好似仲比我更 ...

不用咁大反应,當然無人比你更明白孩子。你一閞始形容你孩子的特質,坦白講十個中八個都活潑坐唔定,对於話可坐定的就啱传统這種分法我自己一直有保留。咁評估後你孩子是正常活躍定過度活躍?後者可能要找有SEN support 的學校

不是過度活躍, 是疑似專注力不足, 及視覺, 早期認讀, 識數較弱. 之前已說了是心理學家的評估, 不是個人主觀判斷. 唔明點解不少聲意質疑我不明白活動教學意義, 盲目追求活動教學. 其實happy 定唔happy school, 係小朋友能力問題. 所以我就自己觀察咩類型會岩自己小朋友, 列出條件收窄範圍.

WongCuen 發表於 19-3-27 12:14

不是過度活躍, 是疑似專注力不足, 及視覺, 早期認讀, 識數較弱. 之前已說了是心理 ...

都話用咁大反应,你提供資料多D,有相関資訊的家長才可提供合適意見

deco99 發表於 19-3-27 11:32
我覺得優才比tsl易入好多,因為有家長堂,只要好心儀間學校先會返。我自己有差唔多level offer就未返家長 ...

承您貴言,希望成真
本人真心心儀優才

回覆樓主

GT上家長課這點說比考tsl 更易,表面的確如此,但現實要上幾課,又要交功課,付出的心機和努力絕不比帶小朋友去tsl進行一次面試容易。

gt家長課的確能找到一班願意家校合作,願意花時間和心機在小朋友身上,也願意學習怎樣教子女的家長

如果不用上家長課才會去二面的家長,好大機會就算得到這校offer 都會放位,所以學校安排家長課可以發掘真正有心人,真的把機會給予真正心儀的家長吧

真係有,有興趣你可以PM我。不過唔係你講戈幾區但符合哂你條件,所以要讀你可能要搬同睇彩數,因為係津校,睇大抽獎。

不是過度活躍, 是疑似專注力不足, 及視覺, 早期認讀, 識數較弱. 之前已說了是心理 ...

寫咩都會有人加自己意見 加自己意見冇所謂

但話咩人地父母質素弱 我覺得開帖一來講兩句隨便評論人地質素就唔好啦

幫唔到手仲要踐踏別人 不是樓主大反應 是一般情況都唔應該咁囉 但網上太多呢d人 哎

WongCuen    發表於 19-3-29 10:07

其實k2仲細,ADD都係要6歲才可定斷
我都一直以為我仔(佢都係K2)坐唔定,佢係屋企係唔會有一秒停到,但近半年開始進步左,我諗越大會越好嘅!
Btw 萬一真係ADD, 津校有資源啲同埋有調適(即明明做6樣功課,可做一半就得啦),私校聽聞無(或者有但資源不多,你再了解下)

回覆 karllambb 的帖子

係, 如非太明顯/嚴重, 6歲後先可確診. 但矛盾的是6歲前是黃金時期. 做父母當然會心急, 希望幫到小朋友. 我都係向好方面諗, 都認為再大0的會好0的.
我知津校對SEN 支援同包容相對會多0的, 所以我其實直資同私校考慮.
暫時知道嶺小都好關愛同小班教學, 會幾適合.

bbkingdombb 發表於 19-3-14 01:02
分享些小我自己小朋友讀happy school的經驗, 小朋友幼稚園已經是公認的happy school連小學也是, 整個童年都 ...

請問你小朋友讀邊間幼稚園及小學?因為我都是沙田的。。。想請教你教小朋友的方法,謝謝

bbkingdombb    發表於 19-4-1 22:38
‹ 上一主題|下一主題