用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
樓主: WongCuen
go

尋找Happy School活動教學少測考功課   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-3-12 15:09
幼稚園都外補??
有架. 仲有操卷班添.不知幾多人想入

5tgb    發表於 19-3-16 06:35

Soundervolt 發表於 19-3-12 15:09
幼稚園都外補??

對我黎講,學phonics 學普通話都算係外補,當然有d更學術架啦!

cafeva 發表於 19-3-12 15:12
有架. 仲有操卷班添.不知幾多人想入

咁樣會親手扼殺子女對學習嘅樂趣,而且俾子女一個對學習非常錯誤嘅觀念。
谷咁多唔一定考到學校,但要承受既後果實在好大。

Soundervolt 發表於 19-3-12 15:39
咁樣會親手扼殺子女對學習嘅樂趣,而且俾子女一個對學習非常錯誤嘅觀念。
谷咁多唔一定考到學校,但要承受 ...
其實都冇辦法,為插神津小,只有不斷操卷先有機會考入,如果小朋友入到神津小(eg 界限街男校),我仲駛鬼幫小朋友日操夜操份卷咩

cloudcloudrobot 發表於 19-3-12 17:03
其實都冇辦法,為插神津小,只有不斷操卷先有機會考入,如果小朋友入到神津小(eg 界限街男校),我仲駛鬼 ...

我仔都係插界限街男校,臨去考之前都冇操卷,收到筆試通知就去考,反正都唔知會考乜。其實學校俾得小朋友去參加插班試,已經證明小朋友本身嘅實力,若果自己太緊張又俾壓力阿仔可能會考得更差。

明白家長嘅感受,不過小心過猶不及。

cloudcloudrobot    發表於 19-3-12 17:31

cloudcloudrobot 發表於 19-3-12 17:03
其實都冇辦法,為插神津小,只有不斷操卷先有機會考入,如果小朋友入到神津小(eg 界限街男校),我仲駛鬼 ...

令我諗起「喇沙真的愛你」

https://youtu.be/VJoZC5laxwY  

cloudcloudrobot    發表於 19-3-12 17:33

回覆 1998Ruby1998 的帖子

點解會多人放佢Offer? 聽你咁講佢幾好又符合樓主要求

luckybaby2011 發表於 19-3-13 12:10
回覆 1998Ruby1998 的帖子

點解會多人放佢Offer? 聽你咁講佢幾好又符合樓主要求 ...

部份家長始終都係現實,公開試/升大學成績唔得,幾happy都冇用。

回覆 luckybaby2011 的帖子

再開心都抵不過現實。現實係家長都在意 DSE 成績,唔係點解咁多家長都尋找 happy school 時,都質疑學校升中同 DSE 業績。雖然話 happy 同業績唔係唔可以並存,但好難一路 happy,小學 happy,到中學就要補返數。

我都覺得播道比嶺小更適合樓主,除左遠左啲、放學遲之外,基本上各項條件都比嶺小好。

1. 嘉道理爵士學校,灣仔區,全英文開心學習,皆因南亞裔人士多,津貼吾洗比$
2. 玫瑰崗,私立全英語,開心學習,over $3000, 有中學back up

分享些小我自己小朋友讀happy school的經驗, 小朋友幼稚園已經是公認的happy school連小學也是, 整個童年都很happy, 很多時間讀課外書 及 大量親子時間, 可以每晚保持九時睡覺, 輕輕鬆鬆享受了10年的學習生活, 個人覺得非常理想.
高小的時候也不用操卷, band1成績畢業, 升上band one中學, 升中後成績也保持中上成績, 屬於全級前10%.
我的小朋友並非個別例子, 其他一起升中的同學, 也有不少屬於中學的前10%, 一般都至少是中游成績或者精英班, 完全不需擔心中學的適應.
為何如此, 有很多原因, 有時間再詳談.

WongCuen    發表於 19-3-14 09:24

bbkingdombb 發表於 19-3-14 01:02
分享些小我自己小朋友讀happy school的經驗, 小朋友幼稚園已經是公認的happy school連小學也是, 整個童年都 ...

請家長多D分享下

bbkingdombb    發表於 19-3-16 01:24

回覆樓主

讀一間學校Hap唔Happy,除咗學校本身、家長期望,仲要睇小朋友在身能力同學習條件....您讀得Happy時唔代表我Happy,相反亦然。所以唔可以用”Happy School”一概而論。

回覆 Soundervolt 的帖子

係呀, 每個人心目中的 happy 都唔同, 同一間學校都有人happy, 有人覺得吃力. 所以我咪一開始已列出左按我小朋友能力, 性格, 接受程度收窄範圍, 而唔係好空泛咁只問"香港有咩 happy school".

回覆 bbkingdombb 的帖子

Which one ??

bbkingdombb 發表於 19-3-14 01:02
分享些小我自己小朋友讀happy school的經驗, 小朋友幼稚園已經是公認的happy school連小學也是, 整個童年都 ...

邊間小學?

回覆樓主

我曾經都有類似思路,但最後發現香港官津是沒有活動教學的,只是在傳統學習上加些活動吧了,學校有既定課程要教,唔會由得你探索,課程內的東西都要交給你! 問題是多還是少!
有些學校教很多,多你咪覺得填鴨!
有些學校教很少,少就你自己回家做補充外補「探索」! 「探索」係家長帶領,問世間有幾多細路會自動「探索」? 香港的課程比我想當年細個時教的深又快! 要好叻的細路才有成功感!成功感才會想探索架。

或者你/學校唔介意成績自生自滅,咁你搵一間學校成績差唔俾說話你聽就ok了。

還有.....在我參觀學校的過程中。發現現在同以前真的不同了。

回覆樓主

有很多所謂的評估、小測、默書,有些學校什麼都計分,有些學校不計分。
注意有些學校話自己少測考,但評估不斷,9c垃圾亦計分,會感覺中伏。
以前我會諗讀書不是為了分數,計唔計分都係咁讀,但係當太多評估測考時,我根本冇可能要小朋友不斷盡力,所以回歸現實,計分的才認真溫下書。
至於英文,香港官津要英文好,學校成績通常都不差,會有壓力的。 除非你去一些聯合國學校,咩國籍都有........
所以我建議你找一些功課少、關愛多的官津吧

爬過文,瑪神好像英、數有教快,深水埗中文程度一向較葵青區深
沙崙,我朋友今年上小一,因為happy school之名而搬家入。

回覆樓主

開學9月至10月廿號,默書評估加加埋埋已超過10個!
學校叫happy只因爲同區其他學校更谷。
我感覺是葵青區一般學校真的比9龍區的更happy.

你想清楚自己小朋友雖唔定,但讀唔讀到書?

學習能力弱點我建議
青衣呂明才 ,低壓學、很包容,升中一般

學習能力ok
荃灣浸聯

浸聯普教中,但一上學期是粵中,老師會帶領過度至普教中。一年兩考,初小1-3份功課。
但呢間學校家長普遍回家「探索」,成績全區龍頭 ,聽聞教不深,全靠自己追,壓力自己諗。

最後當然是嶺小。

5tgb    發表於 19-3-16 06:36

回覆 yaya_pig 的帖子

好感謝你咁詳細分享, 其實你講得好岩, 同我地讀書年代已好唔同, 同埋官津始終要跟教育局課程, 冇咩空間時間做活動教學, 或許真係二三線直私才是出路.
BTW, 我以為沙崙係輕鬆, 原來又唔係, 真係用家分享最實際

5tgb    發表於 19-3-16 06:36
‹ 上一主題|下一主題