用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
樓主: WongCuen
go

尋找Happy School活動教學少測考功課   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-3-4 11:45
有例出要求,已比那些魚蹄/你點揀po 好百倍。just one suggestion: 若你可highlight 其中 那些較重要,就 ...

講得好好 再好嘅老師都年年轉,只有父母係跟成世,學校比到個讀書氛圍佢已經好好,父母平日點對小朋友,點幫佢地建立自信同正確價值觀對佢地成長更影響深遠,父母身教比一切重要!

^GGmami^ 發表於 19-3-9 07:34
其實二線學校仲谷過傳統一線,爭上位唯有靠谷,傳統名校放長假得幾樣功課,比多d時間小朋友睇書。亦可以話 ...

傳統名津唔係你話入就入,校友+宗教先得25分,大熱的名津都未必入到,就算你有能力搬去佢隔離,抽獎無運都抽唔到,到頭來,咪就係叩門,要叩門就即係未入學就無得零預備,甘即係要提早自己谷,最後變成為了入happy小學,入學前先唔happy

^GGmami^ 發表於 19-3-9 07:34
其實二線學校仲谷過傳統一線,爭上位唯有靠谷,傳統名校放長假得幾樣功課,比多d時間小朋友睇書。亦可以話 ...
無錯,我以前做過補習,我好驚訝原來區內既一線小學,好多其實都唔谷,同埋多數傾向越來越減功課/默書。相反,二線小學谷到班細路喊,同埋補習最多就係二線小學既學生,因為太多功課、默書、測驗,日日10樣功課,我見到都想死!

LeeCC 發表於 19-3-9 09:38
傳統名津唔係你話入就入,校友+宗教先得25分,大熱的名津都未必入到,就算你有能力搬去佢隔離,抽獎無運 ...

我個女嘅k係人眼中好谷好chur,但佢地成班小朋友都係好愉快學習,無乜外補,每日放學就去玩,都係有快樂童年,小一大家都有不少唔錯嘅offer,所以唔好低估小朋友嘅適應能力呀

我幾buy福小校長講,愉快學習唔等於hea,係用有趣嘅方法去學,當然吸收能力因人而異

^GGmami^ 發表於 19-3-9 10:31
我個女嘅k係人眼中好谷好chur,但佢地成班小朋友都係好愉快學習,無乜外補,每日放學就去玩,都係有快樂童 ...

是否適合chur的幼稚園,毫睇小朋友性格特質,你再睇下樓主上面講他小朋友的特質,他小朋友專注力較弱的,幼稚園階段應該集中去處理專注力問題,唔係去chur 學術,他所以需要找功課壓力較小和包容的學校,這不是睇小孩子的能力。

我明白樓主,我小朋友專注力也不太好,初小考試時,全世界開始考試,佢呆坐,要老師提醒,xxx 開始考試啦,寫啦,做卷做到一半,發呆入定,老師又提醒,xxx,繼續做卷啦。如果學校唔包容,你咪唔好答卷,零分囉

WongCuen    發表於 19-3-9 18:30

LeeCC 發表於 19-3-9 09:38
傳統名津唔係你話入就入,校友+宗教先得25分,大熱的名津都未必入到,就算你有能力搬去佢隔離,抽獎無運 ...

叩門前要狂谷一輪學術應付面試,可能要先考慮該小學是否係一間happy school~~~

回覆樓主:

建議直私中選出一堆可以接受的學校(15~)然後報多幾間,有offer到時再揀. 否則一開始已經限制了自己的選擇,若不中便焗住抽獎, 更加難合心意

Yanamami    發表於 19-3-9 14:18

LeeCC 發表於 19-3-9 11:01
是否適合chur的幼稚園,毫睇小朋友性格特質,你再睇下樓主上面講他小朋友的特質,他小朋友專注力較弱的, ...

有特別需要無辦法,不過學術好唔係一切,每個小朋友都有自己嘅才能,我深信小朋友嘅可塑性好高,可以喺美術叻,有d係運動叻,無一本通書嘅。最重要有好嘅品格,父母係呢方面係影響最大。加油

回覆 city888888 的帖子

你爬下文先,我都話我列出黎0個幾間都唔會有齊所列所有條件,我有講過必須有齊?學會看看題目,"活動教學少測少考",非誠勿擾。

WongCuen 發表於 19-3-10 14:20
回覆 city888888 的帖子

你爬下文先,我都話我列出黎0個幾間都唔會有齊所列所有條件,我有講過必須有齊? ...

----

WongCuen    發表於 19-3-11 01:32

^GGmami^ 發表於 19-3-3 23:45
男仔,有幾多個坐得定? 就咁就話佢係動覺學習型,會唔會草率咗啲? 好多家長以為小朋友坐唔定就代表好動, ...

完全同意
活躍不等如適合活動教學
活動教學重視小朋友主動求學,喜歡探究
自己搵答案instead of背書
絕對有活躍但適合傳統教學
可惜嘅係,有幼稚園老師會有同樣想法,認為活躍=適合活動教學

city888888 發表於 19-3-10 13:44
返回人間,你講既人人都想,有話俾大家知

有,我覺得嶺小符合好大部份樓主的要求(我是現任家長)
活動教學
少功課(2-4樣,最好能在校內完成部份),下午有導修課
2星期默書一次
不多於3次考/測
多機會外出
=> 每年每級都會有過夜生活營,一年級在學校過一晚,二至五年班在康樂營過夜,六年級海外
=> 每學期都有一至三次出外參觀,結合中英數常元素,孩子都很雀躍和投入
=> 每年都有一星期全方位學習周,環繞一個主題,當中又加入各科元素,我孩子每年最期待這周

city888888 發表於 19-3-10 13:44
返回人間,你講既人人都想,有話俾大家知

續上文

最好有良好英語語境/較傾向國際學校教學
    => 全校有2-3個net, 以十二班來說比例算高,有時會遇上net做副班主任
    => 不是國際學校教學,仍是本地syllabus, 但加入了許多動手做丶以體驗代替灌輸丶上堂有許多問答遊戲
校舍不太細
廣教中
官津或學費每月$3000以下

回覆樓主

我住九龍區,我都覺得嶺小最合樓主的要求。如果學費可以再接受高少少,就加埋啟基。

一般一、二線津小就唔駛考慮了,因為可能今個星期默完中文,跟住就下星期默英文,然後又㚒雜住一些各科評估,這似乎不合樓主的要求。不過,雖然默書或評估好似都多,但樓主也講過佢接受中游成績,入band one唔係佢小朋友的目標,那其實在津小要保持中等成績唔難,也不會有很大壓力。

回覆 tkinwong 的帖子

對呀, 我暫時都是覺得各方面嶺小最平均, 最適合. 啟基我也知道係開心學習, 下午冇課堂, 但學費超出預算, 因為加埋個細, 三年後淨學費都要一萬一個月, 未計其他雜費, 所以無奈不作考慮.

tkinwong 發表於 19-3-11 09:16
我住九龍區,我都覺得嶺小最合樓主的要求。如果學費可以再接受高少少,就加埋啟基。

一般一、二線津小就唔 ...

請問嶺小課外活動選擇多嗎?

C9Ma 發表於 19-3-11 13:54

不是用家,未能有更仔細的資料。

對於嶺小的認識,在於去過開放日,覺得校風純樸以及學校和學生有很緊密的關係。之後去到面試,老師也清楚表明學校不是谷成績的學校。

有些相識朋友的囝囝在嶺小讀,都喜愛學校生活,有參加校隊活動。

C9Ma 發表於 19-3-11 13:54

都有好多架,你可以上學校網站看:menu->學校活動->多元活動

我覺得學校最好的地方係好多全校性活動,例如English week, character day, 中華文化日,全方位學習周,生活營等,同學都好投入和期待。

^GGmami^ 發表於 19-3-9 10:31
我個女嘅k係人眼中好谷好chur,但佢地成班小朋友都係好愉快學習,無乜外補,每日放學就去玩,都係有快樂童 ...

幼稚園都外補??
‹ 上一主題|下一主題