用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
go

尋找Happy School活動教學少測考功課   [複製鏈接]

男仔,
Happy School K2, 動覺學習型,較活潑好動,坐唔定,性格外向樂天。

想請教各位如希望幫他找以下類型小學 (荃灣/葵青/深水埗/油尖旺/沙田/九龍城區均會考慮),有推介嗎?

Happy School

活動教學

少功課(2-4樣,最好能在校內完成部份),下午有導修課

2星期默書一次

不多於3次考/測

多機會外出

最好有良好英語語境/較傾向國際學校教學

校舍不太細

廣教中

官津或學費每月$3000以下

暫找到些較HappySchool, 大家可給我些意見邊間較適合或有其他建議嗎?謝謝。

嶺小

瑪利諾神父教會學校小學部

路德會沙崙學校

荃浸聯

亞斯理衛理小學

英華?

10    0    0    0

唔怕得罪 , 以你以上條件 , 應該都好難 , 好老實 , 要 happy 應該成績有限 , 英華係中文小學 + 中學係 band 1 , 唔追成績何來 band 1 , 仲要最好有良好英語語境/較傾向國際學校教學 , 廣教中 , 大部份直資同私校都普教中 ,  學貴要限 $3000 以下 , 應該無咩好選擇 , 有的話 , 你都話聽俾我知...!!

over 3000 以上 , 可以考慮德萃同 YMCA...!!
仲有 , 你要考慮小朋友自己的能力 , 大部份直資同私校 , 小朋友本身的英文能力都唔太差 , 學校選擇小朋友入讀係學知識 , 而唔係學好英文 , 所以 , 如果讀緊 happy school , 你要考慮先幫小朋友外補 , 否則 , 就算收你小朋友入到去跟唔上 , 小朋友會更加無自信...!!

你最好向前諗多步,揾埋happy中学先得,或者出国,如果唔係升中時就会觉得好痛苦。放棄广教中同預大个budget, 你会有更多選擇。

其實我唔追求band 1, 唔係追求好好成績,中游已經ok, 最緊要讀得開心又不失對讀書興趣,唔好怕返學。或者我應該講清楚以上條件只係我心中理想,唔係話要間學校滿足晒以上要求。
所以我列出暫時搵左0個幾間其實都係部份合到我要求我都會考慮,冇任何一間係全部都有。

你要求都好高下,又要平又要靚又要活動教學又要校舍大(大校舍同活動教學要用唔少資金)

我加間 播道,播道課程正常算輕鬆,標榜活動教學,0測 2 考(好似係?),英文小學,校舍大,學費 3000 樓下(暫時)。有龍中唔洗煩,面試一 take 過出 offer,多人會放棄呢個 offer。但唔好 expect 學校有好多活動,因為佢標榜開心讀書,唔會安排好多活動,想參加比賽之類要自己去報。但佢係將軍澳,亦遲放學(4 點),唔係你「預期活動範圍」。

英華要三輪 interview,唔易入。

坐唔定,happy k無自己谷,考直私有難度

回覆樓主:

真係好高要求。
勸你現實啲,不要咁idealism

你提出當中有三間津校,自行15分都未必入,統一派位又唔同區,也都有運先派到,你想點部署呢?搬屋?或派唔到叩門?留意叩門可能睇係咪111

回覆樓主

我本來想答啟思,不過又見到個budget得$3000⋯⋯

wkf?

ddtt347 發表於 19-3-3 07:19
我本來想答啟思,不過又見到個budget得$3000⋯⋯

我都想答啟基,但budget唔合

回覆樓主

培僑?地利亞青衣?天主教堂區(不過在中環)

回覆 ddtt347 的帖子

$3000 樓下直私:港同、真道、培僑、播道、TSL、英華、漢華、嶺小、李宗德、LMC、圓玄、兩間 Delia

荃灣/葵青/深水埗/油尖旺/沙田/九龍城區:
培僑、TSL、英華、嶺小、LMC、美孚 Delia

廣教中:
嶺小、美孚 Delia

校舍不太細:
嶺小

最好有良好英語環境:
-(唔係踩嶺小,但要家長一般期望嘅「良好英語環境」,嶺小應該唔算)

lunhome    發表於 19-3-15 10:36
chinglong231    發表於 19-3-14 11:06
WongCuen    發表於 19-3-4 11:00
hohoho888    發表於 19-3-4 09:33
MrBeast    發表於 19-3-3 08:27

MrBeast 發表於 19-3-3 07:45
wkf?

系石門,勉強叫沙田區

1998Ruby1998 發表於 19-3-3 08:01
回覆 ddtt347 的帖子

$3000 樓下直私:港同、真道、培僑、播道、TSL、英華、漢華、嶺小、李宗德、LMC、圓 ...

嶺小校舍唔可以話不小吧

LeeCC 發表於 19-3-3 08:13
嶺小校舍唔可以話不小吧

嶺小大過德雅、培道、神召、九真、LMC、St Clare、兩間 Delia(以上據我所見同知),所以嶺小不算細

LeeCC    發表於 19-3-3 08:42
LeeCC    發表於 19-3-3 08:41

回覆樓主

優才算活動教學嗎?

回覆 sushimama 的帖子

感覺係偏活動教學,但真係多活動玩,但好多活動都去返 TKO 校舍搞。

回覆樓主:

大部分直資都滿足你大部份要求, 但廣教中應該好少。
樓主上網睇下學校網頁, 聽簡介會就會好清楚。

assado 發表於 19-3-3 08:51
大部分直資都滿足你大部份要求, 但廣教中應該好少。
樓主上網睇下學校網頁, 聽簡介會就會好清楚。
...
https://www.chsc.hk/psp2018/index.php?lang_id=2
‹ 上一主題|下一主題