用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
樓主: WongCuen
go

尋找Happy School活動教學少測考功課  

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
WongCuen 發表於 19-3-15 10:17
回覆 yaya_pig 的帖子

好感謝你咁詳細分享, 其實你講得好岩, 同我地讀書年代已好唔同, 同埋官津始終要跟教 ...

教育局只會規範課程嘅範圍,但唔會規範學校嘅教學方法,部份家長只會聚焦喺一尐用操練、標準答案、spoon feeding / 填鴨式嘅低教育效能嘅學校,認為本地各四百多間中小學校全部一樣。當然,呢尐低效能學校係存在,就好似一部份直私學校,有好亦唔好嘅學校一樣。其實官津學校當中亦有唔少高教育效能嘅學校

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

其實我自己happy school的定義同樓主都差不多, 不過會加入大部分適齡兒童入讀, 都會感覺輕鬆愉快才叫happy school, 即正常年級程度, 沒有教快, 功課量不多, 大部分小朋友一小時內能夠完成.
有不少程度較深或者進度較快的學校, 其實收取了很多學習能力較強的學生, 他們happy也不出奇, 但這類型學校不是我心目中的happy school, 而是傾向拔尖的學校.

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
WongCuen 發表於 19-3-2 20:46
男仔,
讀 Happy School K2, 動覺學習型,較活潑好動,坐唔定,性格外向樂天。想請教各位如希望幫他找以下 ...

將軍澳基德小學
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊