用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
樓主: WongCuen
go

尋找Happy School活動教學少測考功課   [複製鏈接]

WongCuen 發表於 19-3-4 10:41
回覆 ^GGmami^ 的帖子

我剛12月找左心理學家做左評估, 並唔係我草率下判斷, 反而你不認識他的性格, 你的言 ...

咁咪好囉,個專家咁了解你個仔,咁你再了解下活動教學係咩啦,比心機

回覆 LeeCC 的帖子

多謝你意見.
培橋我本黎都鍾意, 校舍大, 資源足, 語境唔錯.
但普教中, 再普教數.... 小朋友本身已唔鍾意普通話, 數學方面亦較弱 (不是我自己講, 是心理學家評估後分析), 所以唔想因普通話教學影響到學習這兩科興趣. 我地雙職父母, 同有個細, 好難抽時間同佢跟足兩科.

回覆 areyouangry 的帖子

其實我只係列出理想的條件, 唔係話要搵一間學校有齊所有條件.
我列的幾間心水學校都係符合某幾項, 都在我考慮之列. 我亦冇講過要Band 1.唔係我理想主義, 係想聽下大家有冇推介啫...

回覆 ^GGmami^ 的帖子

其實你唔係有建設性留言, 我唔介意你skip 左呢個post, 當睇唔到0既...

5tgb    發表於 19-3-9 06:34

WongCuen 發表於 19-3-4 10:56

其實我只係列出理想的條件, 唔係話要搵一間學校有齊所有條件.
其實你是邊個網呀
點解唔target 自己網內既一d 官津?
定係你覺得沒一間可取?

Diversifyedu 發表於 19-3-4 09:25
活動教學除咗體驗式學習,仲要動腦筋去探索,如果只係坐唔定但唔去諗,可能讀得仲辛苦,因為唔係spoon fee ...

係架,d人都唔知活動教學係乜就話好好好,父母質素弱嘅真係唔多適合

5tgb    發表於 19-3-9 06:36

回覆 hohoho888 的帖子

我是葵青, 但暫未搵到合適的, 如其他區找到有合適的津校便會出年交表前搬.
即使抽唔中, 最後皆段叩門時亦有一個list 作叩門之用.  

^GGmami^ 發表於 19-3-4 11:15
係架,d人都唔知活動教學係乜就話好好好,父母質素弱嘅真係唔多適合
...
所以後來我發現happy school 同探究式一樣
看似寬鬆, 但反而家長要睇緊,
除非真係好無所謂入咩中學,
但呢個年代又有多少個家長可以睇得咁開咁豁達?
畢竟都係沒free lunch, 谷校家長跟得辛苦, 但起碼知道點跟
happy 校家長都係要跟但可能問題是唔知點跟...

WongCuen 發表於 19-3-4 11:26
回覆 hohoho888 的帖子

我是葵青, 但暫未搵到合適的, 如其他區找到有合適的津校便會出年交表前搬.

ic 我唔識果區, cannot comment

WongCuen 發表於 19-3-4 10:56

有例出要求,已比那些魚蹄/你點揀po 好百倍。just one suggestion: 若你可highlight 其中 那些較重要,就更清楚。有些校長在簡介上講到好活動但其實教學都是傳統,就當網友是善意提醒吧,另外就算理念是活動,但老師是傳統教育的成品,execution 上亦未必到位,所以與其去找the perfect school, 最好的老師就是父母自己 (but dont get me wrong, 不是說學校不重要)

WongCuen    發表於 19-3-5 02:17

WongCuen 發表於 19-3-4 10:51

多謝你意見.
英華也是普教中,而且對數學要求高

WongCuen 發表於 19-3-4 10:51

多謝你意見.

唔鐘意普通話定唔鐘意中文先?後者嘅話如果唔係讀英小,唔止跟中數,係要跟足除咗英之外其他咁多科

醒目開學勳章

WongCuen 發表於 19-3-2 20:46
男仔,
讀 Happy School K2, 動覺學習型,較活潑好動,坐唔定,性格外向樂天。想請教各位如希望幫他找以下 ...
如果唔介意升中派位,真係間間都可以係happy school,hap唔happy在乎父母心態。
識人仔女讀間幾谷嘅1線學校,父母唔介意仔女hea住讀,跌落band 3都無乜所謂,個細路一樣可以有愉快童年。

除左校舍同普教中,TSL应該会可以考慮?

Yanamami 發表於 19-3-4 13:51
除左校舍同普教中,TSL应該会可以考慮?

小朋友要有一定英文能力才考到

回覆 bobbob 的帖子

有啲學校真係低分會畀老師鬧,默書唔合格要罰企。

WongCuen    發表於 19-3-5 02:10

回覆樓主

我覺得可能學業壓力無咁大嘅二線官津校啱樓主多d,但呢個版多數講直資私小同一線津校。我都唔多了解自己區內二線津校,更何況其他區。

回覆 WongCuen 的帖子

其實我都係葵青區呀 , 65 校網 , 如果唔要求一線 , 葵青區二線小學好多都唔算多功課 , 或者上到高年班先多功課 , 但係如果幼稚園係 happy school , 考小學真係比較輸蝕 , 所以 , 你現在應該要好好步處後面邊路點行 , 同諗多幾條出路俾自己小朋友...!!

回覆 chriskaan 的帖子

多謝你的建議。K2 開始有俾佢上緊Phonics, 同中文識字班,晚晚我地都會共讀中文書,陪佢一齊做功課。
日頭就姐姐同佢睇下英文書同溫下Phonics。因為都知道考直私都必須要識讀中英文。Happy School 其實真係要家長付出更多努力,不過我都仍然覺得選擇正確,揀一間適合自己小朋友學校更重要。初小都預計要幫佢好多先適應到大部份主流學校的程度同功課量. 再happy 又總有功課同測考吧,只係想搵到間同學校理念相近,小朋友輕鬆愉快學習,成績中游已滿意。:)

回覆 Yanamami 的帖子

TSL 好似係傳統教學,唔算happy school , 英文要求好高,面試好似要全英?!呢間不作考慮,讀唔上。

5tgb    發表於 19-3-9 06:37
‹ 上一主題|下一主題