用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
樓主: WongCuen
go

尋找Happy School活動教學少測考功課   [複製鏈接]

回覆 bobbob 的帖子

一線學校如果hea 讀學校會有壓力俾家長同學生吧。總唔可能完全唔理唔問。況且我唔想佢夾硬入一線,然後考最尾幾位,影響自信心及俾老師忽視/放棄。
搵間岩程度,合適學校就夠,不強求一線。

WongCuen 發表於 19-3-5 02:12
回覆 Yanamami 的帖子

TSL 好似係傳統教學,唔算happy school , 英文要求好高,面試好似要全英?!呢間不 ...

你concept有问題~傳統不代表唔可以係happy school. 就算国際学校面試都要全英,你唔係要良好英語环境?会唔会有d自相矛盾?我就識好动、古靈精怪仔,大哥讀KTS, 佢讀TSL, 不知幾happy.

Yanamami 發表於 19-3-5 07:15
你concept有问題~傳統不代表唔可以係happy school. 就算国際学校面試都要全英,你唔係要良好英語环境?会 ...

都係果句,學校教學模式和文化氣氛適合小朋友的性格和能力,就係happyschool,不理系傳統還是活動教學

LeeCC 發表於 19-3-5 07:25
都係果句,學校教學模式和文化氣氛適合小朋友的性格和能力,就係happyschool,不理系傳統還是活動教學
...

Exactly! 我細女讀教快又普教中既傳統私校,合適佢能力同性格,配合我理念,相當happy. 不过坊间係觉得係谷校~

WongCuen 發表於 19-3-5 02:15
回覆 bobbob 的帖子

一線學校如果hea 讀學校會有壓力俾家長同學生吧。總唔可能完全唔理唔問。況且我唔想佢 ...

為免引起爭議,建議你修改一下happy school 依個字,因為比較主觀。不如噤,大家如果想要討論happy school不如另開帖,樓主只係想搵啲啱佢仔仔嘅學校啫。

WongCuen    發表於 19-3-5 10:58

haihaimom 發表於 19-3-5 07:54
為免引起爭議,建議你修改一下happy school 依個字,因為比較主觀。不如噤,大家如果想要討論happy school ...
基本上大家有common understanding what happy means, 當年我都有想過,最後都是接受現實,不過都是一個過程

MrBeast 發表於 19-3-5 08:22
基本上大家有common understanding what happy means, 當年我都有想過,最後都是接受現實,不過都是一個過 ...
x2

所以我覺得選校是要早d準備, 因為在選擇期間睇多左會有d野改變
如果太趕做決定, 會miss 左好多野

haihaimom    發表於 19-3-5 09:32

回覆 MrBeast 的帖子

只係因為選擇少,想揀嘅又未必係自己個校網

如果樓主唔介意升中結果, 又要廣教中, 又要校舍唔太細, 嶺小可能係最附合樓主要求的.

嶺小廣教中, 有普通話堂, 教的內容都足夠的, 基本聲母韻母, 測驗考試一樣要考聆聽同說話.  上堂留心的話都可以有一定的程度的.  校舍又可以用埋隔離九江的校舍, 所以都唔算太細.

嶺小一年兩考試, 中英默都係大約一個月一次, 英文科在學期初就已經派咗個評估時間表, 家長可以一早安排定溫書.  中文科的默書測驗一般都會1-2 個星期前通知.  其他科都會1-2 星期前通知日期. 每次評估的內容其實好少, 可能2-3 課就會評.  雖然有機會同一個星期又默書又評估, 但因為早通知加上內容少, 大部分學生家長都搞得掂.  當然亦聽過有少數家長都仲覺得多評估.

至於升中結果, 以嶺小唔谷的教學, 升BAND 1 的比例都超過 1/3, 我個人覺得算唔錯, 而嶺小過去的派位結果, BAND 3 其實大約20-25%, 即大部分學生都係BAND 2以上, 相信樓主會好滿意.

講開又講點解直資多數是普教中?
是market 問題嗎? 好多人like 普教?

因為知道自己小朋友性格同能力, TSL 在於我地黎講, 一定唔會係happy, 呢間學校係有要求的, 唔係話你 hea 就可以. 其實大家唔需要針對happy school 呢個字, 每個人定義都會有差別.  
主題我都講左我希望少測考功課. 呢個就係我想搵0既學校. 難度TSL 係呢類冇要求學校?我唔介意中學係Band 2, 但我介意大人小朋友為追趕學習進度破壞親子關係. 提出冇建設或喜歡揶揄別人0既言論不如留番時間俾自己同小朋友好過喇.

WongCuen 發表於 19-3-5 11:08

因為知道自己小朋友性格同能力, TSL 在於我地黎講, 一定唔會係happy, 呢間學校係有 ...

尢你preassume自己仔無能力?有能力唔洗家長推,佢对自己有要求,自动导航,大家happy. 你相信有呢个情況?

BTW, 英华唔係happy school.

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 19-3-5 11:15
尢你preassume自己仔無能力?有能力唔洗家長推,佢对自己有要求,自动导航,大家happy. 你相信有呢个情況 ...
英華口頭禪work hard play hard呀嘛,不過見個個都成個書蟲咁,似乎work hard多過play hard?

bobbob 發表於 19-3-5 11:37
英華口頭禪work hard play hard呀嘛,不過見個個都成個書蟲咁,似乎work hard多過play hard? ...
乜YW 咁書蟲咩?
我見D人YW vs SPB 時都係comment spb 谷
我仲以為yw 會活d tim

醒目開學勳章

hohoho888 發表於 19-3-5 11:48
乜YW 咁書蟲咩?
我見D人YW vs SPB 時都係comment spb 谷
我仲以為yw 會活d tim
2間唔同style,老實講2間我都唔prefer

bobbob 發表於 19-3-5 11:51
2間唔同style,老實講2間我都唔prefer
y ar?

回覆 WongCuen 的帖子

我們收到優才書院的offer,我覺得這是一個happy school.功課少,興趣班多,根據學生不同特點進行教育。而且還是band 1b中學直升一條龍。

////

deco99 發表於 19-3-4 14:50
我覺得可能學業壓力無咁大嘅二線官津校啱樓主多d,但呢個版多數講直資私小同一線津校。我都唔多了解自己區 ...

其實二線學校仲谷過傳統一線,爭上位唯有靠谷,傳統名校放長假得幾樣功課,比多d時間小朋友睇書。亦可以話係學校知道家長普遍有要求,佢唔谷家長都會谷,所以比多d時間你出去補

另外果堆傳統名津大部分都有自己中學上,其實我反而覺得壓力細咗,其實唔洗要考最頭果一堆,真係讀得好輕鬆!

LeeCC 發表於 19-3-5 07:25
...

都係架,我個女讀傳統女校,日日返學好開心,有d同學做功課做到10點幾,有d就喺學校做淨得一樣返屋企,呢個係家長教佢嘅習慣,加小朋友能力同自律性。

我習慣唔否定個女嘅能力,乜都要佢試下先,可以做錯,但唔可以放棄,讀書唔洗最叻,但識得自學自理最重要。
‹ 上一主題|下一主題