用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無仔女UK Alevel自修考中文?
樓主: MrsFung
go

有無仔女UK Alevel自修考中文? [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你的資料呀。
另外我又想知道,UK好多中國學生,他們都會考中文科Alevel嗎? 如果他們都考,會否拉低我們香港學生的分?因為中國生的中文水平應該比香港生高。

MrsFung 發表於 19-3-4 16:59
回覆 小時了了 的帖子
謝謝你的資料呀。
另外我又想知道,UK好多中國學生,他們都會考中文科Alevel嗎? 如果他們都考,會否拉低我們香港學生的分?因為中國生的中文水平應該比香港生高。

唔好意思,我都係路過,唔係咁清楚。

原先我係鑽研 HKDSE 日文嘅資料,而 HKDSE 日文係考 GCEAS Level = HKDSE, 而我見過去幾年 香港考生 GCEAS Level 日文 差唔多有~60% 考到 Grade  A.

純我估,GCEAL 中文同日文咁, 都係容易考.

拉 curve會否拉低我們香港學生的分? 我唔知啊. 但我見香港考GCEAS Level 日文考生人數呢幾年幾乎Double,但考到 Grade  A 成績仍然有~60%, 拉 curve 影響不大咁

2018 DSE Category C Result (P.25) :
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2018.pdf 日文共有 305 名考生, 181 名考獲 Grade A = Level 5 (~59%)

2017 DSE Category C Result (P.24): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2017.pdf 日文共有 213 名考生, 100 名考獲 Grade A = Level 5 (~47%)

2016 DSE Category C Result (P.23): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2016.pdf 日文共有 203 名考生, 103 名考獲 Grade A = Level 5 (~51%)

2015 DSE Category C Result (P.22): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2015.pdf 日文共有 199 名考生, 93 名考獲 Grade A = Level 5 (~47%)

2014 DSE Category C Result (P.6): http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2014.pdf 日文共有 140 名考生, 74 名考獲 Grade A = Level 5 (~53%)

小時了了 發表於 19-3-4 17:43
唔好意思,我都係路過,唔係咁清楚。

原先我係鑽研 HKDSE 日文嘅資料,而 HKDSE 日文係考 GCEAS Level =  ...

GCE 改制改得很多,今年數學是第一年新制,即是上年的經驗,已經不適用。GCE 中文就不太清楚,聽老師説新加了古文,不可能自修,不可代報,所以報了IGCSE 中文。

kls12 發表於 19-3-4 18:28
GCE 改制改得很多,今年數學是第一年新制,即是上年的經驗,已經不適用。GCE 中文就不太清楚,聽老師説新 ...
我聽囡囡講 都唔係容易.
其實係一家四口子

醒目開學勳章

回覆 MrsFung 的帖子

我女上年Y12自己報考了中文,完全冇上堂,什麼也沒有準備,我女說不難的,我女在香港中成績很差,所以才轉去英國

LamLamMummy 發表於 19-3-5 11:03

我女上年Y12自己報考了中文,完全冇上堂,什麼也沒有準備,我女說不難的,我女在香港 ...
Same here,大囡未走前試過中文肥佬,所以要走。AS中文冇補習都有A。

醒目開學勳章

LamLamMummy 發表於 19-3-5 11:03

我女上年Y12自己報考了中文,完全冇上堂,什麼也沒有準備,我女說不難的,我女在香港 ...

請問是報first language 還是second?

我個女上年已考
簡易版

請教各位外國考中文試卷全部是簡體字的嗎?

醒目開學勳章

angelpun0405 發表於 19-3-5 15:56
GCE冇分架喎, 得IGCSE先有分

Thx!

醒目開學勳章

fung0001 發表於 19-3-5 19:44
我個女上年已考
簡易版

不是得一種嗎? 什麼是簡易版?

醒目開學勳章

newbornkeith 發表於 19-3-7 00:07
請教各位外國考中文試卷全部是簡體字的嗎?

有繁體字及簡體字供選擇

對上有家長指gce A level中文已今年已轉新模式
不是太容易

但囡囡上年未轉
是still an easy exam

回覆樓主

請問我亞女學校冇中文A level, 只有Mandarin 選擇?難唔難?再自修中文可以?

https://www.csb.gov.hk/english/admin/appoint/35.html

小時了了    發表於 19-3-8 13:22

回覆樓主:

路過想問有冇A Level 中文補習介紹,想復活節回港補下返去考

回覆樓主

請問自修AL中文,學校會幫忙報名嗎?還是自己上網報?我仔今年去讀Y12,想搵定資料,謝謝
‹ 上一主題|下一主題