用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無仔女UK Alevel自修考中文?
go

有無仔女UK Alevel自修考中文?

今年暑假後去讀Sixth form, 本身已選修3科,另外打算自修中文科,請問中文科難嗎? 考Alevel 中文科有無用處?

回覆 MrsFung 的帖子

我囡囡讀緊L6, 學校會安排老師上中文科(星期六), 準備考試.

你有問吓學校會否安排課程呀.

其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-3-2 21:26

我囡囡讀緊L6, 學校會安排老師上中文科(星期六), 準備考試.

學校有中文科選修,我諗緊佢選3科加中文共讀4科,還是選3科加自修中文

一家三口 發表於 19-3-2 21:26

你覺得如果學校有中文科,就照選好過自修嗎?

我囡囡讀緊4科+中文, 只是每逢星期六上2小時中文, 到考試前應該大約上8-10堂就去考試啦.
點解要讀選修科?

其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-3-2 21:35

我囡囡讀緊4科+中文, 只是每逢星期六上2小時中文, 到考試前應該大約上8-10堂就去考試 ...

應該選Maths,bio,phy,chinese,不自修中文

MrsFung 發表於 19-3-2 21:41
應該選Maths,bio,phy,chinese,不自修中文

選修科 即係當平時上課嗎?

但我地學校 就只係安排星期六上課, 上8-10 堂 就去考試,放入選修科教,如果同其它選修科上課時數相同,會唔會浪費時間呀(emoji)
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-3-2 21:48
選修科 即係當平時上課嗎?

但我地學校 就只係安排星期六上課, 上8-10 堂 就去考試,放入選修科教,如果 ...

所以想知係咪自修中文都應付到

MrsFung 發表於 19-3-2 21:50
所以想知係咪自修中文都應付到

聽聞 A level 中文比之前難左
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-3-2 21:52
聽聞 A level 中文比之前難左

考中文有用嗎?

MrsFung 發表於 19-3-2 21:54
考中文有用嗎?

我都唔清楚有無用,都係考完先算。
其實係一家四口子

我仔都會考埋AL 中文,學校1星期2連堂

我仔舊年Y11考AL中文,學校無中文堂,佢無麥點溫,最緊要睇下D出卷模式,應該無問題,始終係母語,不是太難。

A*冇難度
篇文可作定先的!!

回覆 fung0001 的帖子

點解可以作定先嘅?

我仔都是9月到英國Y12, 已揀了4科,都有諗過自修考中文呀,因為又不想用太多時間上堂,見現在在香港校內中文成績不差,相信自修也能應付A level中文⋯至於日後有冇用,不肯定呢!如果能力可以應付,就當多一樣保險吧;)

I don’t know.
My daughter said this is the rule of game in uk..

MrsFung 發表於 19-3-2 19:28
今年暑假後去讀Sixth form, 本身已選修3科,另外打算自修中文科,請問中文科難嗎? 考Alevel 中文科有無用 ...

Pls refer to GCE 入本地大學 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737913&fromuid=1539350

Cambridge International AS and A LevelChinese (A Level only) Syllabuses https://www.cambridgeinternational.org/programmes-and-qualifications/cambridge-international-as-and-a-level-chinese-9715/ >>2019 及 2010至2012 考試範圍出咗,清楚寫明邊年考邊個作者邊啲文章/詩、作文題目範圍又出埋,

2017 Past Paper Cambridge International AS and A LevelChinese (A Level only) (9715) https://www.cambridgeinternational.org/programmes-and-qualifications/cambridge-international-as-and-a-level-chinese-9715/past-papers/

卷 1) https://www.cambridgeinternational.org/Images/524345-november-2017-question-paper-21.pdf
>>  用括号中的词语重写短文一中的下列各句,并保持句子原意 , 似小學啲題目及題形

卷 2) https://www.cambridgeinternational.org/Images/524346-november-2017-question-paper-31.pdf

卷 3) https://www.cambridgeinternational.org/Images/524347-november-2017-question-paper-41.pdf

呢啲中文考試題目 Past Paper,比DSE中文淺好多,肯温書及預先準備,攞A唔難,對比DSE中文考5 以上分數難好多!

JN125 發表於 19-3-4 00:10
我仔都是9月到英國Y12, 已揀了4科,都有諗過自修考中文呀,因為又不想用太多時間上堂,見現在在香港校內中文成績不差,相信自修也能應付A level中文至於日後有冇用,不肯定呢!如果能力可以應付,就當多一樣保險吧;)

Pls refer to 認可中文資歷 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3642583&fromuid=1539350

A level中文日後如果考香港政府工ACO職級係有用的。

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你喔!我會鼓勵阿仔考埋中文科,日後多一個出路