用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 A. Maths 附加數學書
go

A. Maths 附加數學書

最近睇M2數,諗返中學時的A Maths. 但我的舊書已全丟了,請問邊度仲有以前會考年代的A.Maths 書賣?新舊也可,謝謝

撘單一問 請問大家邊到可買到pure maths 的書不只DSE課題

bobo-mama 發表於 19-3-2 17:02
最近睇M2數,諗返中學時的A Maths. 但我的舊書已全丟了,請問邊度仲有以前會考年代的A.Maths 書賣?新舊也 ...
GCE AL 的可以嗎?如可以,去商務書局睇下。

newflower 發表於 19-3-9 18:49
GCE AL 的可以嗎?如可以,去商務書局睇下。

GCE AL 教科書也可以上網訂,如bookdepository

最近睇M2數,諗返中學時的A Maths. 但我的舊書已全丟了,請問邊度仲有以前會考年代的A.Maths 書賣?新舊也 ...

外面二手書店都冇啦。叫你小朋友返學校圖書館搵搵,或者去政府圖書館借,攞去影印。

我在網上隨便打additional mathematics textbook pdf找到不少免費PDF版可供下載的A.Maths.書,例如這本名為Cambridge Additional Mathematics,不過是IGCSE/O Level的,現把它的連結分享如下:

https://www.pdfdrive.com/igcse-additional-mathematics-textbook-e33504802.html

未詳細看它與以前會考的A.Maths或M2要求的差距,有識之士請指教!

cornelius 發表於 19-3-11 10:08
我在網上隨便打additional mathematics textbook pdf找到不少免費PDF版可供下載的A.Maths.書,例如這本名 ...

唔該哂,我download 來睇下先

bobo-mama 發表於 19-3-11 22:19
唔該哂,我download 來睇下先

不客氣,因小兒只有中二,但有天在家跟我說想讀M2,所以我才留意一下。

其實我剛找到一間本地中學的網上資源,它列了M2課程包含的課題,亮點是在列表右邊也提供相關的Khan Academy的網上課程,點擊後可安坐電腦或手機前聽課一樣:

http://www.hktkpc.edu.hk/files/M2_RESOURCES.pdf

你也可試試這個教材是否合用。

JustAParent 發表於 19-3-10 13:03
外面二手書店都冇啦。叫你小朋友返學校圖書館搵搵,或者去政府圖書館借,攞去影印。
...

珍藏版

LeeCC    發表於 19-3-20 08:08

lm251099 發表於 19-3-12 19:25
珍藏版

我記得會考那本是 藍色的. pure math是中六的

珍藏版

厲害

有無Text on 呀?

珍藏版

我都用呢本   

amy997 發表於 19-3-4 00:37
撘單一問 請問大家邊到可買到pure maths 的書不只DSE課題

舊書店好多都有