用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網報聖保祿可能易左
go

12網報聖保祿可能易左  

間中学新聞出黎, d家長可能轉另外两間

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

鐘意呢種傳統校就係鐘意佢校風嚴謹
要唔揀嘅一早唔會揀,鐘意嘅未必受影響
受影響嘅估計係只知佢「乖」果種
(個人估計)

ruudi82 發表於 19-3-2 15:42

又未必,個個咁諗然後想保守啲揀呢間,結果難咗都唔定

其實咁樣被傳謀「幫一幫手」是俾學校做反思既好機會,有啲制度政策已經過時,要好好調整。

過時, 老師離地. 但一定仲有fans

Saboc 發表於 19-3-2 19:49
過時, 老師離地. 但一定仲有fans
呢間野小學多功課到暈唔明點解仲有人會揀
不過有D 父母就係想自己個女好順從掛

回覆 i2be 的帖子

講真,又唔覺喎,呢排日日都係4-5樣,上星期五得3樣,我阿大爽到暈.....

回覆 Saboc 的帖子

課程唔過時,經常檢討改進,有時某一教材用一啲有歷史既係唔錯,有深度,但家長同老師合作關係過時呢樣係事實,極需改善。

要報都下年啦,到時都無人記得

升中已經有討論文

https://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=372&tid=3740265&page=1

其實我一向覺得呢個係三間最易個間

回覆樓主:

唔知係咪大部份天主教女校都係咁嚴? 有冇d開明d(好似marymount 自由d)

回覆樓主:

小學部和中學部完全不同
小學部冇中學部嚴, 老師大部分也很nice

i2be 發表於 19-3-2 20:47
呢間野小學多功課到暈唔明點解仲有人會揀
不過有D 父母就係想自己個女好順從掛
...

如果一日3,4樣功課都嫌多嘅話,其實唔適合香港教育制度下讀書

cmchang0927 發表於 19-3-3 13:06
小學部和中學部完全不同

呢個亦係近日引申出黎既疑點,為何中學部和小學部似乎未能無逢接合,評中學部學生曳,相信當中不少學生來自自己小學部,同一辦學團體,似乎唔可以否定自己完全無責任,辦學方針理應係一體,教足6/12年,聲明頗怪怪~~~

回覆 mcl203 的帖子

就算是所謂的外來生,在學校「訓練」了六年,到中六畢業時被師長說成績不佳、曳,責任全在學生和家長身上?

小學部和中學部完全不同

其實讀得小学都Target升中, 所以中学辦成点都會关心

momocccmomo 發表於 19-3-2 23:44
其實我一向覺得呢個係三間最易個間

唔係SF易d咩?

manmonster 發表於 19-3-3 13:34
回覆 mcl203 的帖子

就算是所謂的外來生,在學校「訓練」了六年,到中六畢業時被師長說成績不佳、曳,責任 ...

呢個就係問題所在,似乎,只有中學部既教職員唔明,更奇怪係聲明並不在乎用上‘係校外叫囂’呢D字眼去醜化自己學生,若學生行為真係如此,老師們應首先檢討下,為何學生會係佢地6/12年教導下行為變成如此~~~

小學部和中學部完全不同

通常小學嚴過中學,青春期好難高壓。小學管到拘拘慬慬,中學都不會走出框。
我以前嗰間天主教女校就係