用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網報聖保祿可能易左
樓主: ruudi82
go

12網報聖保祿可能易左   [複製鏈接]

yianleen 發表於 19-3-4 18:24
回覆 mcl203 的帖子

唔駛咁快就全力護航嘅, 係啦, 全香港MPS最好啦得未?

咪轉移視線,邊個話mps無敵??~~~

MPS 係成績幾好、校風不太嚴、要求又不太高, 又有中學, 所以女仔家長咁鐘意。

但你問下出面就知, 佢嘅音樂、運動成績在學屆並不出色, 學校亦無落力加資源去做, 亦係事實呀。

不過只係津校, 要求亦唔可以太高啦

yianleen 發表於 19-3-4 18:31

MPS 係成績幾好、校風不太嚴、要求又不太高, 又有中學, 所以女仔家長咁鐘意。

睇左school activities 未?乜活動要用成績去衡量? ~~~

kayan37 發表於 19-3-4 16:06

你把口臭到呢,你咁講野有無諗過在讀學生感受?如果有人話你 ...

對不起,我覺得校方先係冇顧及學生感受嘅主角,而我只係老實講出我因呢件事對呢間學校嘅印象同感覺,唔代表大家。如果我小朋友的學校咁樣對待學生,我會對校方極度失望。
如果以上言論令你覺得不快,請見諒。

mannewliv 發表於 19-3-4 19:07
對不起,我覺得校方先係冇顧及學生感受嘅主角,而我只係老實講出我因呢件事對呢間學校嘅印象同感覺,唔代 ...

其實該校家長好似仲嬲, 問校方点解要報警拉学生。
我諗d学生都唔介意其他家長講呢d學校冇人讀, 反而越多家長咁諗, 先可以迫到学校改善

yianleen 發表於 19-3-4 17:42
我女幼稚園同學分別讀緊12網三間女校, 其實只要問下人都會知道好唔好。又無需要因為一兩年事而踩一間學校,  ...

SF: 我女二年班, 好少可有8樣功課, long weekend 時可能試過, 不過唔敢包高年班時咩境況既~

ruudi82 發表於 19-3-4 19:25
其實該校家長好似仲嬲, 問校方点解要報警拉学生。
我諗d学生都唔介意其他家長講呢d學校冇人讀, 反而越多家 ...

其實我好明白用家家長嘅諗法,因為校方咁樣做法確實影響校譽嘛,但與其質疑網民口臭,倒不如諗下點樣幫吓間學校好過。

yianleen 發表於 19-3-4 18:31

我覺得你的comments幾中肯呀,不是咁一面倒的唱好,多D角度比大家考慮是好事吧。

影响唔大掛

toffeechoco 發表於 19-3-4 19:34
SF: 我女二年班, 好少可有8樣功課, long weekend 時可能試過, 不過唔敢包高年班時咩境況既~
...

我女而家小六,一丶二年級時功課的確唔少,後來學校主動檢討了功課政策,減少重複的練習,而家讀初小的功課量同幾年前已經好唔同。我女小三時功課政策已改,幾乎每天都在學校完成功課。到高小功課量亦沒有增加,只是難度高了,要花較多時間完成,而且五丶六年班有風紀等公職,喺學校較少時間做功課。
其實SF少測默,測驗分數唔計入成績表,默書一星期中丶一星期英,全年各自只有12次左右。考試一年三次,聖誕丶新年丶復活節假期都唔洗溫書,加上有直屬中學,升中壓力不大。

不過歸根到底,功課做幾耐因人而異。我女夠專注,又係自動自覺型,唔會dump 時間,所以讀得唔辛苦,但亦有同學媽咪嗌辛苦,因為女女功課拖拖拉拉又分心做得好慢。

yianleen 發表於 19-3-4 17:42
我女幼稚園同學分別讀緊12網三間女校, 其實只要問下人都會知道好唔好。又無需要因為一兩年事而踩一間學校,  ...
mps少機會講英文? 真係聞所未聞...

oh_really 發表於 19-3-4 22:20
我女而家小六,一丶二年級時功課的確唔少,後來學校主動檢討了功課政策,減少重複的練習,而家讀初小的功 ...

多謝分享,咁都冇咁驚, 之前好驚一,二年班係蜜月期, 之後就知味道其實入學之前已有心理準備會好谷, 但出乎意料外唔算谷(起碼暫時)

ruudi82 發表於 19-3-3 14:34
應該marymount最多人選, 之后St Paul 同SF差唔多。 S Paul 早排搬校舍少人選左, 但中学出过狀元,(而家好似 ...

校舍下年有得用啦

回覆 momocccmomo 的帖子

係呀,下年9月可以搬返入去喇

回覆 yianleen 的帖子

喇沙都係津校,但該學校係音樂,體育方面好出色. 所以並唔係津校就代表投放唔到咁多資源,只係各學校取向不同.

ILOVEBEAN 發表於 19-3-5 08:27
回覆 yianleen 的帖子

喇沙都係津校,但該學校係音樂,體育方面好出色. 所以並唔係津校就代表投放唔到咁多 ...

我覺得有唔同style嘅學校比大家揀係好。例如太 chur嘅 ECA我都唔鍾意。有d俾小朋友玩吓就ok,  唔駛下下要攞獎

PTL_L 發表於 19-3-4 23:47
回覆 momocccmomo 的帖子

係呀,下年9月可以搬返入去喇

有冇人知重建完多左乜嘢

Penipony 發表於 19-3-4 22:44
朋友都有咁講過,不過佢係同阿囡以前讀國際班幼稚園的英文語境比較

Penipony 發表於 19-3-4 22:44

好明顯唔了解間學校,MPS, MSS啲女仔,小息都講英文架,唔係學校逼,係自發去講。

happiemm 發表於 19-3-5 11:41
好明顯唔了解間學校,MPS, MSS啲女仔,小息都講英文架,唔係學校逼,係自發去講。
...

又咁講,只論MPS,D學生都係視乎羣組已去用甚麼語言,小息交談都係用中文多~~~

呢頭話歡迎指正,一見分享就用上護航,無敵呢類字眼又有乜意思呢~~~

真係想知咪去睇下MPS網頁囉,成個報告咁列出黎,MPS一向都係重視全人教育,傳統文化~~~

‹ 上一主題|下一主題