用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網報聖保祿可能易左
樓主: ruudi82
go

12網報聖保祿可能易左   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

希望別誤會,我一直很同意你上面的說法。

mcl203 發表於 19-3-3 13:27
呢個亦係近日引申出黎既疑點,為何中學部和小學部似乎未能無逢接合,評中學部學生曳,相信當中不少學生來 ...

其實好多小學部上到中一, 媽和女都:吓!
不過女仔好捱得, 慢慢又慣, 唯有盡力配合囉

manmonster 發表於 19-3-3 13:49

希望別誤會,我一直很同意你上面的說法。

我明,我係補充下~~~

sangria 發表於 19-3-3 13:46
唔係SF易d咩?

應該marymount最多人選, 之后St Paul 同SF差唔多。 S Paul 早排搬校舍少人選左, 但中学出过狀元,(而家好似攪掂) 而SF 交通便利d

回覆樓主:

有很多人對  Sppcs 的印象(多功課測考,不與時並進等), 仍停留在6/7年前的舊事 。

其實Sppcs 小學課程,近年5/6年,每年都不斷改進,例如多咗 group discussion,  presentation, 增加海外交流團,加 Net teacher,用 reader 教英文,STEM等。學校很積極求進。

功課也不多抄寫類,而是有意義的功課,課程設計很好。剛剛農曆年假期功課得6樣,一日內完成。而且學校每週一至四都有導修堂,很多時候在學校已完成。  

老師方面,很多老師(特別後生那批)也非常以孩為本, 有教學熱誠。

至於中學部,確有值得改善的地方,希望趁這機會反思一下都係好事。

NatalieBaby 發表於 19-3-3 16:07
有很多人對  Sppcs 的印象(多功課測考,不與時並進等), 仍停留在6/7年前的舊事 。

其實Sppcs 小學課程,近 ...

e 你个女係小学讀緊? 其實佢地小学出名英文幾好, 点練返黎呢? (其實有考慮过扣晒三大女校試試)

爆單咁嘅嘢出嚟,就算送俾你都要諗吓讀唔讀吧

mannewliv 發表於 19-3-4 14:43
爆單咁嘅嘢出嚟,就算送俾你都要諗吓讀唔讀吧
你估家長有時真係有得揀

回覆 NatalieBaby 的帖子

非常認同你既睇法,我非常感恩小女可以入讀此校,校風好,小朋友純品又乖,好多old girls 既女女都一齊入讀。
除此外,學校會積極安排小朋到不同地方作學術或非學術交流,所以請大家不要再留落起數年前既想法。

回覆 mannewliv 的帖子

有得揀先考慮啦吧!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我女幼稚園同學分別讀緊12網三間女校, 其實只要問下人都會知道好唔好。又無需要因為一兩年事而踩一間學校, 又或者呢個係好機會, 俾學校趁機會清除瘀血呢
聖保祿天主教:
- 老師普遍年輕、有熱誠、有愛心, 新校長新作風, 學校好多新政係比以前好嘅
- 小一功課每日三、四樣, 一小時左右完成
- 小一上學期無測考, 小一至小六都不排名次
- 學校落力培養音樂, 好多樂器班任揀, 樂團有中西樂、長笛團、弦樂團、合唱團等, 有興趣、心機學都有機會入樂團
- 英文加強口語presentation, 要輪流story telling, 又有English activity day等, 繪本教學, 文法偏淺

Marymount:
- 校風輕鬆、管得唔嚴, 自由度高, 小朋友返學開心
- 小一功課量少, 通常半小時可以完成, 有D家長學得甚至太少
- 測驗默書不多, 小一至小六都不排名次, 不計分, 只分excellent, fair......等
- 學校活動不算多, 樂器班有但要抽, 熱門樂器全級可能只有10個位, 即係好少機會
- 今年特別多普通話人抽獎入到, 唔識聽廣東話, 上中文堂程度參差
- 英文以兒童文學作品教, 提升詞彙同寫作, 但學生講英文嘅機會較少

St Francis:
- 每日8份功課, 做完都夜晚10點, 完。

yianleen 發表於 19-3-4 17:42
我女幼稚園同學分別讀緊12網三間女校, 其實只要問下人都會知道好唔好。又無需要因為一兩年事而踩一間學校,  ...

以上資料好有幫助....本來老婆話想扣下SF....但如果有8-10樣功課...唔好講小朋友, 我都頂唔順(已比人ASSIGN由我跟阿女功課) ---仲辛苦過我返工WOR
話時話...有冇同學升左上去ST Clare?? 有冇分享???

回覆 ruudi82 的帖子

St Francis 有咩好處, 可能要再周圍問下。只係我個人黎講, 聽到有8樣功課, 已經接受唔到。

八多D料啦, 不過係11校網:

聖心私小:
- 每日1點放學後, 大部分人都要再外補, 如果唔係會追唔上。即係返全日班一樣啦!
- 有朋友中英數都要補                                                                                                                                                   - 普教中, 好多時連聆聽練習都深到聽唔明, 要補;
       - 英文小一即刻教小二嘢, 個底唔夠就要補, comprehension尤其深;
       - 數學要唔要補就因人而異, 唔算教得太深
- 測默無間斷....除咗長假期外, 由開學至今, 最長無測考默的日子係4日, 要不斷溫書
- 功課量正常偏多, 通常1-2個鐘做完
- 學校老師有愛心, 宗教氣氛好濃, 小朋友返學都開心, 好有歸屬感
- 課外活動不多, 如參加就要家長自己送飯、接送, 幾煩

yianleen 發表於 19-3-4 17:42
我女幼稚園同學分別讀緊12網三間女校, 其實只要問下人都會知道好唔好。又無需要因為一兩年事而踩一間學校,  ...

MPS 課外活動唔算多?可以參考下佢地網頁,寫得清清楚楚~~~

Informal Curriculum

https://www.mps.edu.hk/informal_curriculum.php?id=1

School Activites

https://www.mps.edu.hk/events.php?yr=2019

你列果D係咪lunch之後嘅課堂? 間間學校都有架喎
至於音樂、體育培訓班果D, 要有得報名、參加到先得架!

mcl203 發表於 19-3-4 18:17
MPS 課外活動唔算多?可以參考下佢地網頁,寫得清清楚楚~~~

https://www.mps.edu.hk/informal_ ...

有邊間小學可以全面照顧各學生需求,可以分享一下~~~

唔駛咁快就全力護航嘅, 係啦, 全香港MPS最好啦得未?

我都唔係踩你間學校, 我只係好客觀咁交流一下各大女校實況, 如果事實有偏差, 歡迎更正

但你講到MPS天下無敵咁, 咁你贏囉

yianleen 發表於 19-3-4 18:24

唔駛咁快就全力護航嘅, 係啦, 全香港MPS最好啦得未?  ...

原來你咁介意,咁算啦,認同你話MPS好少好少活動囉~~~

yianleen 發表於 19-3-4 18:19

你列果D係咪lunch之後嘅課堂? 間間學校都有架喎

合唱團/田徑當然要甄選啦,但見到大大班學生可以參與~~~
‹ 上一主題|下一主題