用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到優才offer,去注册話放弃?請有經驗爸比媽咪俾點意見 ...
樓主: lily20050123
go

收到優才offer,去注册話放弃?請有經驗爸比媽咪俾點意見 [複製鏈接]

回覆樓主:

你另一問題學校會唔會太輕鬆?
P1 俾小朋友適應小學生活, 會輕鬆少少, 但每年都有P1同學留班。
P2 節奏開始快。
都唔輕鬆讀 !
學校始終係一個學習的地方。

assado 發表於 19-3-3 21:06
你另一問題學校會唔會太輕鬆?
P1 俾小朋友適應小學生活, 會輕鬆少少, 但每年都有P1同學留班。
P2 節奏開始 ...
留班?優才?那看來對學術也還是有要求。我中意呢點。

MrBeast    發表於 19-3-4 08:52

lily20050123 發表於 19-3-4 07:29

That's true, 今年G1已經有幾位留級生,唔好唸住hea讀,有要求的,但壓力不算大

回覆樓主:

Keep德雅,等宣道,kts放榜或再叩門,朋友上年龍年得真道,(但其實好遠,好夾硬番學)最後都叩到宣道,況且德雅學術都教得深,姨生女讀緊,一d都吾hea, 品德亦好注重,女仔留深水埗網都好啊

1162694sd 發表於 19-3-4 08:10
Keep德雅,等宣道,kts放榜或再叩門,朋友上年龍年得真道,(但其實好遠,好夾硬番學)最後都叩到宣道,況 ...
本身係諗住以德雅保底博大抽奬,中意德雅管得嚴,個囡太有個性,靈牙利齒,以家我同佢爸比加邁都唔够佢講。但宜家優才俾着offer,就諗唔定博唔博大抽奬了。博,又唔捨得放弃一條龍的學校,唔博,跑各遠,又有點驚,搬家又好大陣戰,買多一層,壓力真唔小。

lily20050123 發表於 19-3-4 07:29
千挑萬選,最後都有人要留班,仲可以有其他解讀

lily20050123 發表於 19-3-4 08:57
本身係諗住以德雅保底博大抽奬,中意德雅管得嚴,個囡太有個性,靈牙利齒,以家我同佢爸比加邁都唔够佢講。 ...

GT 是好學校,但如果有搬屋壓力,一定揀私校搏大抽獎,沙田區的小學已比其他區(除41和港島) 優勝。

德雅近樓主家,加上深水埗校網對女生好,已守防線。而且又有機會中宣道和九小,更上一層樓,可以講係進可攻,退可守。

回覆樓主

GT要求家長參與度很高,家校合作,G4後入調景嶺校車路線少,係一定要搬屋既。

如樓主鍾意住沙田,而手上現有德雅和大抽獎,又有兩間私校叫緊糊,已經係進可攻退可守,無謂再增添自己煩惱了。

回覆樓主:

係,德雅學術都好深,谷得合理,以守防線,今年蛇年,理應比上年更容易扣宣道或九小,所以真係吾使咁大陣象換家增加壓力,另外,勁有主見活潑小朋友好啱德雅,我姨娚都係嚟類,學校自然教得乖

1162694sd 發表於 19-3-4 09:54
係,德雅學術都好深,谷得合理,以守防線,今年蛇年,理應比上年更容易扣宣道或九小,所以真係吾使咁大陣象 ...
好感謝您多次回復我,其實如果選優才另一個擔心就是如果俾太多空間小朋友,雖然創造性應該會好點,但會唔會再大點點小朋友就完全失控呢。反之德雅要求嚴,又有點擔心個囡大點又冇哂自己,完全壓抑本性,到了中學爆煲呢。頭疼中。另請問您姨侄女返學開唔開心,學校課外活動多麽?如舞蹈等 。個囡宜家學緊鋼琴、游水、畫畫、西班牙文,英文上緊combridge 的movers

回覆樓主:

放心,德雅學術都谷谷地,但好合理的,老師有愛心,見姨娚女讀得開心,乖左,樓主現時學咁多野,應該銜接小一超容易,成績好仲可再插班更上一層樓   

1162694sd 發表於 19-3-4 10:30
放心,德雅學術都谷谷地,但好合理的,老師有愛心,見姨娚女讀得開心,乖左,樓主現時學咁多野,應該銜接小 ...
辛苦再次回復,俾好多信息我。我會再認真考慮。

回覆樓主:

樓主真好, 每個意見都會有回應。

assado 發表於 19-3-4 13:08
樓主真好, 每個意見都會有回應。
呢個係基本禮貌來咯。寫字都好辛苦呢。好有心先會俾倍信息和建議我哦

lily20050123 發表於 19-3-4 16:57
呢個係基本禮貌來咯。寫字都好辛苦呢。好有心先會俾倍信息和建議我哦

gt 有吾明可pm 我問。

assado 發表於 19-3-4 18:04
gt 有吾明可pm 我問。
萬分感激!

回覆 assado 的帖子

優才是否真的如大家所講,快樂教育,我們也收到offer,很鐘意專科專教,多元智能的理念

你好。我們已收到左優才offer,在港島區,很鐘意優才。是否可以根據孩子的不同特點進行教育。如果學習很輕鬆,孩子是否需要上很多補習班?

nangua20000 發表於 19-3-7 09:58

你好。我們已收到左優才offer,在港島區,很鐘意優才。是否可以根據孩子的不同特點進行 ...

住港島, 先了解有冇校車線。
補習有冇? 我相信小部分家長會有, 不過學校唔建議。
學習輕鬆? 平時都有同學仔要上補底班, 每年都有幾位P1 同學仔留班, 唔好掉以輕心, P2 會明顯快。

nangua20000 發表於 19-3-7 09:57

優才是否真的如大家所講,快樂教育,我們也收到offer,很鐘意專科專教,多元智能的理念 ...

家長課講的, 校方交到功課。
‹ 上一主題|下一主題