用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院 vs屯門四大
樓主: cga
go

英華書院 vs屯門四大  

IloveJJ 發表於 19-3-25 10:04
今日去了英華註冊,覺得行政安排好。有晒時間表,幾時家長要留時間參加家長會,幾時學生要留時間返學校參 ...

鍾意籃球,岩晒仔仔啦

IloveJJ 發表於 19-3-25 17:50
誤會啦!細仔先係打籃球呀!

呵。咁大仔鍾意玩咩?

回覆 IloveJJ 的帖子

細仔第二時跟哥哥同入YW 呀, 方便照應 !!!

IYY 發表於 19-3-25 18:00
回覆 IloveJJ 的帖子

細仔第二時跟哥哥同入YW 呀, 方便照應 !!!

給細仔的目標應該係間更理想嘅

Thank

回覆樓主

我都係講廿年前,四大d學生好多都讀書好叻,讀神科,反而係大學幾年,真係一個英華嘅學生都識唔到,我老公都有lee個感覺。不過而加就唔知了

我有時覺得所謂的全人運動,體藝發展,要嘅都可以校外join黎發展,俾我會㨂四大,成績行先

Joethee 發表於 19-3-26 16:50
我都係講廿年前,四大d學生好多都讀書好叻,讀神科,反而係大學幾年,真係一個英華嘅學生都識唔到,我老公 ...

升中路真係峰迴路轉呀!我去左英華抽飛,等返自行呀!因為網友教路,屯門(甲乙丙)校長話如有直資 offer, 可以去找佢,佢會比明確指引我,最終我去問佢,決定抽飛等派自行 今年津校校長肯比指示,真好呀!唔洗驚到7月

回覆樓主:

其實先生同仔好喜歡英華,覺得會開心D,活動多D,但我作為媽媽始終怕遠,先生只好接受,係小兒有D失望,希望佢呢段時間可以被我說服而慢慢接受,唔好唔開心,作為媽媽,真係兩難,好無奈

cga 發表於 19-4-6 11:33
其實先生同仔好喜歡英華,覺得會開心D,活動多D,但我作為媽媽始終怕遠,先生只好接受,係小兒有D失望,希 ...
你知吾知,有英華女生(中西區)住天水圍?

講個例子,小朋友性格內斂,升中讀男校,家長希望可以受同學影響,性格可以開朗些,都忐忑,驚比人蝦,結果升中後兩個月,佢同屋企人講,佢畢業後可能會好回味依家的校園生活,實在太開心喇,真出乎意料之外.希望樓主冇揀錯.

978212 發表於 19-4-6 16:11
講個例子,小朋友性格內斂,升中讀男校,家長希望可以受同學影響,性格可以開朗些,都忐忑,驚比人蝦,結果升中後 ...

正講中我憂慮,小兒內歛,我又怕遠,又怕佢太靜,不合適,但先生就想他見多D,唔好局限佢,可能我既決定未必係最好,但當日知道自一的暗示話收小兒,真係太迷網,無考慮太多

IloveJJ 發表於 19-3-25 10:04
今日去了英華註冊,覺得行政安排好。有晒時間表,幾時家長要留時間參加家長會,幾時學生要留時間返學校參 ...
恭喜

IloveJJ 發表於 19-4-6 14:45

如果你仔同你先生都認為英華較好,你作為媽媽卻因為怕遠而去 ...

我有loveJJ相同感覺!不過你已經選擇咗,希望你兒子盡快接受,好好享受未來中學生活!