用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣 ...
樓主: kaychan1985
go

六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣  

王家爸爸 發表於 20-1-27 19:31
文字推理能力係另一種資優,我最佩服呢種。
睇過一份研究報告, 男仔八成是visual spatial learner.

planetearth 發表於 20-1-27 21:09
愛恩斯坦是用圖像思考的.
今時今日資優既定義比較鬆,所以基本上每個小朋友都係唔同方面既資優。但係俠義既資優,其實好多都係同時有好強既文字推理能力同埋圖像思考能力,所以好多都撈得唔會太差。

自己經歷過大部份大家提出的問題及觀點,跟我當時的想法非常相似。

我的建議是家長們多了解多元智能發展的重要性,不要只看lQ或EQ,要看得闊些及深入些。

到兒子出社會做事,EQ,AQ,一定比lQ重要,上司最賞識肯定不是lQ,你自己去睇睇你公司的後生仔女,你會點評價佢地,157?奧數金牌?幾多個星星?神科?三大?牛劍?長春藤?

我咁講,你自己心目中已經有數!

「資優」跟「知憂」是孖生的,前者是孩子的表現,後者是家長的心境。

我上過一個講座去學如何陪伴孩子成長,同理心好重要,孩子是我們的一面鏡子,孩子的一些缺點,可能是反映父母的一些細微的缺點,他建議我們要去了解為何他這樣做,我們自己要反省及跟他一起去改善。

我經不少家長解釋什麼是lQ,孩子隨歲月增長,lQ一定會變,五六歲是高lQ,為什麼到十多歲變成平庸?平庸跟平均發展不要混為一談!

我當時想的結果是他將來性格開朗,有同理心,咁我就要在整體規劃要有取捨。例如不再追尋高階思維及數學,將時間用在語文方面,到鋼琴五級就停,多些在運動,升到甚至打機,平衡些發展。

他的幽默感很好,鼓勵他留意及發展,一班人俾老細剷到上天花板,一句自嘲,老細自己都笑出嚟,忘記咗再鬧,大家都感恩!

到現在,我們對兒子一些瑕疵都會有微言,不是黑白天鵝那種,但放眼同齡嘅年輕人行為及性格,我哋都欣然收貨接受!

我覺得最難做嘅嘢是讓佢犯錯,係可以挽回那些,我們要不剝奪他的最好學習方法,執生,逆轉勝都係好有用的。另一個難處是冒險精神,我們會將自己的風險承受能力轉到去他身上,但佢不是我,他到一定年紀,應該有自己的想法!

我後面一些看法是離題了,有些是小學、中學以後的成長過程。

最後,你可以什麼都試吓,你又同佢經常溝通,你的安排是讓他經歷過,然後作選擇,不是加法,是加減法。這些溝通到反叛期,是家庭教育的安全網,你到時就會自然明白!

你們要跟他的腳步一同成長!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-2-29 10:29
自己經歷過大部份大家提出的問題及觀點,跟我當時的想法非常相似。

我的建議是家長們多了解多元智能發展的 ...
孩子長大了有另番體會..
父母的陪伴非常重要. 成長的每個階段都唔同.父母也是要不斷學習.陳sir呢兩日得閒返EK?

planetearth 發表於 20-2-29 16:53
孩子長大了有另番體會..
父母的陪伴非常重要. 成長的每個階段都唔同.父母也是要不斷學習.陳sir呢兩日得閒返 ...

撲完口罩,工厂复工,做些口罩公益活动,可以得闲些!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-2-29 10:29

我的建議是家長們多了解多元智能發展的 ...

非常非常地認同!我們作為父母最好的角色就是孩子們同行者,不同時期以不同的步伐陪伴他們一路前行,要時時溝通,相互尊重,讓他們擁有選擇權,他們會樂於嘗試,無論得失成敗,明白盡力了就有收穫。

利申:小朋友IQ測試very superior,時不時都要向外取經,調整管教方法。

doubleday 發表於 20-4-26 18:39
非常非常地認同!我們作為父母最好的角色就是孩子們同行者,不同時期以不同的步伐陪伴他們一路前行,要時 ...

难得少数的知音人,共勉之!

ANChan59 發表於 20-4-27 09:32
难得少数的知音人,共勉之!

慶幸有好多前輩的經驗借鑒,可以少繞一些彎路,但講易做難,真係要時常提醒自己勿忘初衷呢!

doubleday 發表於 20-4-27 12:49
慶幸有好多前輩的經驗借鑒,可以少繞一些彎路,但講易做難,真係要時常提醒自己勿忘初衷呢!
...

前輩只係比你早啲犯錯,早少少醒覺來改善。

ANChan59 發表於 20-4-27 12:51
前輩只係比你早啲犯錯,早少少醒覺來改善。

哈哈,所以感謝前輩,讓後輩們有所得著

識家長個小朋友都是資優... 甚麼都是13x, 但人越大, 和其他小朋友的差距也越少... 基本上是0...
感覺上不要太focus他是否資優兒, 多些培養品格及正確的人生觀比較重要...

tiffany168168 發表於 19-6-10 22:38
雖然你唔係問我,但我都分享下。
我都係睇完好多朋友在EK 分享,決定在協康青蔥計劃做WISE IV,個EP 十分 ...

你好呀,想請問你做既係咪第一項?我剛排左協康,電話中既姑娘就叫我做第一項,但冇講係咪WISE IV

Baby_yam 發表於 20-9-22 12:43
你好呀,想請問你做既係咪第一項?我剛排左協康,電話中既姑娘就叫我做第一項,但冇講係咪WISE IV

...

應該係第二項

回覆 luichamama 的帖子

咁細個做黎其實準唔準?

朋友個仔6歲時做>130, 話資優, 四圍同人講
平時同佢個仔講野唔覺得佢醒, 讀書又唔係名列前芧, 課外活動又冇樣叻......家長有期望, 但現實變成失望

最終都係入咗一間band 1C中學

現今社會, 我諗IQ > 150先算資優....

王家爸爸    發表於 20-11-22 22:47

totorogo2009 發表於 20-11-22 15:34
咁細個做黎其實準唔準?

人哋個仔資優點解你要用學校成績去判斷佢呢?

Radiomama 發表於 20-11-22 16:38
人哋個仔資優點解你要用學校成績去判斷佢呢?
有咩得罪真唔好意思

主要原因係嗰位IQ13x既家長覺得自己個小朋友係資優, 一直都話佢大個一定入神校所以我先覺得好多家長好早就叫個小朋友去試IQ, 之後幻想自己個仔女大個一定成功, 只係時晨未到~~~

其實呢版好似有啲IQ 15x既真正資優小朋友, 都好似升中時升讀神校....

totorogo2009 發表於 20-11-22 15:34
咁細個做黎其實準唔準?

學校成績雖然唔係全部既判斷因素,但係係其中一個主要判斷因素。現實係小朋友最終會長大,而長大後既判斷因素係成就同對社會既貢獻;從心理學角度睇,成就同對社會既貢獻係受到IQ、EQ、AQ等因素影響,呢因素唔係直接影響成就同對社會既貢獻,而係透過mediators同moderators影響,成績就係中間最重要而又最容易衡量既mediators之一。

回覆樓主:

好鐘意上面有人講資優就係資憂

小朋友响中大和學校都做過test,都係資優,最重要睇佢邊方面叻,就培養佢邊方面。

音樂,我小朋友8歲已完成兩款樂器的8級。但老實講,係有少少天份,但練習先係最緊要

我主力培養小朋友的耐性,唔好學學下就唔學,樣樣都試試下,學習態度最重要。

天外有天,人外有人,大吧人叻過佢。

上等人 發表於 19-3-11 09:21
同理心去到最低點,反叛,膽子越來越大,把口又衰,eq又低,又唔肯思考,重要自尊心好強,唔會聽人教,真 ...
請問你個小朋友點教?我個小朋友7歲,都係資優,IQ高EQ低,你以上說講嗰啲我哋都係全中。教到想死。個daddy又認為小朋友仲細。7歲唔細啦。搞到我孤身作戰,日日激到爆。