用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣 ...
樓主: kaychan1985
go

六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣   [複製鏈接]

joygigi 發表於 19-6-11 11:22
咁你那個真係好好呀~~
我小朋友都有類似情況,有些有差距,但好多項都very superior
佢有無即係話埋俾你聽個C ...

有講confidence level, 仲講得好詳細,佢連每個範圍嘅細分都讀俾我聽(如要詳細報告要加錢,我有加到,因為好詳細,我想了解個仔多d).

回覆樓主

其實我唔係太明cI係咩?每項都有CI?定只有總分有?

joygigi 發表於 19-6-11 15:02
其實我唔係太明cI係咩?每項都有CI?定只有總分有?

Yes. All items.

CI is the deviation of the score, which is a range, so the score actually can be within that range. CI has a percentage such as 95%, it means 95 tests out of 100 can have a derived score.

回覆樓主:

Is there is any parent succeed in 叩門 because of IQ test?

醒目開學勳章 貢獻勳章

shpaik10 發表於 20-1-23 09:51
Is there is any parent succeed in 叩門 because of IQ test?

My daughter got 140 in test with CUHK.

識人用評估報告叩入傳統名校小一,但score 係>150
恐龍家

小曳人 發表於 20-1-23 15:06
識人用評估報告叩入傳統名校小一,但score 係>150

Wah, 好叻叻呀!
May I know what school please?

醒目開學勳章 貢獻勳章

shpaik10 發表於 20-1-23 15:13
Wah, 好叻叻呀!
May I know what school please?
男津
恐龍家

小曳人 發表於 20-1-23 16:22
男津

Thank u
Do u mindd to share more on his detail? Portfolio?

醒目開學勳章 貢獻勳章

shpaik10 發表於 20-1-23 16:29
Thank u
Do u mindd to share more on his detail? Portfolio?

sorry, 唔係我仔,我亦無問到好details,媽媽好低調,只知KG已攞奧數獎項

但同一間學校,以前係自己send 資料去報名,依家係填表,唔駛交portfolio

我唯一建議:有能力嘅,小二插班入比叩門容易得多
我報插班時無交評估報告,入學後有,但校內私隱度高,交學校都係放入檔案,連班主任都唔知!
恐龍家

Thx!

nataliegooooo 發表於 19-3-10 15:19
請問你位小朋友數學/鋼琴學緊乜?

有朋友6歲驗IQ時話13X,乜乜資優
其實咁細個做測試,意義唔大,我都見過類似情況,家長以為係資優,點知道大個之後剛好相反。

我仔小學成績唔好,中下, 幾個班主任話佢係資優,到學校甄選資優生,佢入左, 其他積優父母唔明點解, 而家初中 開始成熟 ,數理科先跑出。 小學階段問題主要是專注力不足過度活躍輕微讀寫障礙。 高年班開始要求高邏輯推理, 所以佢就容易左。

planetearth 發表於 20-1-26 12:18
我仔小學成績唔好,中下, 幾個班主任話佢係資優,到學校甄選資優生,佢入左, 其他積優父母唔明點解, 而 ...

你小朋友好叻叻! 資優叻叻仔!

shpaik10 發表於 20-1-26 13:20
你小朋友好叻叻! 資優叻叻仔!
我仔細個我都好煩,成日收到老師投訴信。個別比較直的家長話我無家教。做父母都要不斷學習,不能管太嚴又不能太放任。但父母的愛,支持及體諒佢地一定要感受到。我好多時叫他站在別人的角度去看事物,叫他站在父母的角度想想。小孩子都要感受到被專重。多帶小朋友去戶外活動,體驗探索大自然,小朋友好奇心強,引發想象力。
預左要不時跟佢地鬥智鬥力。

小曳人    發表於 20-1-27 07:48

planetearth 發表於 20-1-26 15:26
我仔細個我都好煩,成日收到老師投訴信。個別比較直的家長話我無家教。做父母都要不斷學習,不能管太嚴又不 ...

好呀同意!daddy mommy 你地都好叻叻!

planetearth 發表於 20-1-26 12:18
我仔小學成績唔好,中下, 幾個班主任話佢係資優,到學校甄選資優生,佢入左, 其他積優父母唔明點解, 而 ...

我仔成績都唔好。我係諗住佢有學習障礙,唔想錯過黃金治療時期,所以佢7歲就帶佢做test, 結果同我諗的相反,到而家都仲好懷疑個結果

希望佢高年班可以同你仔一樣就好了

sunnymama2 發表於 20-1-26 21:37
我仔成績都唔好。我係諗住佢有學習障礙,唔想錯過黃金治療時期,所以佢7歲就帶佢做test, 結果同我諗的相反 ...
分辦資優好主要是看抽像推理能力, 我仔學校高能力測試, 有閱讀, 寫作,數學及抽像推理4部份, 我仔閱讀, 寫作,數學不是特別高, 因為好多人都好好, 包括積優學生, 但佢突然抽像推理部份接近摸頂. 加上老師推薦, 佢入左資優生名單. 有經驗的老師會識分辦資優及積優的分別.有些資優小朋友會由小到大都成積好好, 但有些小朋友好像我仔, 過度活躍專注力不足輕度讀寫障礙, 成積 就要到高年班才顯示出來. 聽過中大資優講座, 有資優生差點入唔到大學, 但到了博士階段, 喜歡做實驗及研究, 就非常優秀.
所以家長要有耐性, 鼓勵強項,   弱項盡量教,不能操之過急. 最緊要不要影響親子關係. 人真系無可能十全十美.

資優既最大特點係多維思考能力,讀書年代有個朋友係超高 IQ 既,我俾條三維函數方程式,佢可以即時畫出個圖大概係點樣,同我用電腦 mesh plot 外嚟既差唔多。同佢傾偈,好多野佢鍾意用數學公式去解釋,而且解釋得好容易明。

planetearth 發表於 20-1-26 22:23
分辦資優好主要是看抽像推理能力, 我仔學校高能力測試, 有閱讀, 寫作,數學及抽像推理4部份, 我仔閱讀, 寫作 ...
文字推理能力係另一種資優,我最佩服呢種。

王家爸爸 發表於 20-1-27 19:29
資優既最大特點係多維思考能力,讀書年代有個朋友係超高 IQ 既,我俾條三維函數方程式,佢可以即時畫出個圖 ...
愛恩斯坦是用圖像思考的.
‹ 上一主題|下一主題