用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣 ...
樓主: kaychan1985
go

六歲IQ137,數學及鋼琴資優,EQ低,管教勞氣  

上等人 發表於 19-3-11 09:21
同理心去到最低點,反叛,膽子越來越大,把口又衰,eq又低,又唔肯思考,重要自尊心好強,唔會聽人教,真 ...

其實你個仔 同我仔好似,但我仔因為係ADHD 但I Q 高, ,所以先甘日日激到我爆炸(emoji)(emoji)(emoji)

JB5 發表於 21-8-2 00:49
其實你個仔 同我仔好似,但我仔因為係ADHD 但I Q 高, ,所以先甘日日激到我爆炸(emoji)(emoji)(emoji)
...
ADHD通常都EQ低,所以需要解決既問題有三個:注意力、多動、情緒。其中以情緒問題最急需解決,做家長既千萬唔好同佢鬥低EQ,佢激你,你千萬唔好爆炸,提醒自己,佢得幾歲人仔。家長首先需要控制自己既情緒,然後安撫佢既情緒,再揾出佢情緒發作既誘因,然後諗吓點減少呢啲誘因既出現。

王家爸爸 發表於 21-8-2 18:51
ADHD通常都EQ低,所以需要解決既問題有三個:注意力、多動、情緒。其中以情緒問題最急需解決,做家長既千萬 ...

謝謝,努力中(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 王家爸爸 的帖子

請問有沒有什麼好建議?改善情緒🤨

legoisland2005 發表於 21-8-11 18:15
回覆 王家爸爸 的帖子

請問有沒有什麼好建議?改善情緒🤨
自己唔好失控,俾多啲耐心同愛心,大部分情況都有改善。

totorogo2009 發表於 20-11-22 17:51
有咩得罪真唔好意思

主要原因係嗰位IQ13x既家長覺得自己個小朋友係資優, 一直都話佢大個一定入神校所以我 ...
我細個仔6歲時在中大測試132. 10歲時140以上,平時行為完全係差過大部分同年小朋友,運動,社交都差,佢只係成績好過人。如果單純一兩次觀察完全覺得佢係傻仔,所以千祈唔好這樣評估是否資優

tiffany168168 發表於 19-6-11 13:16
有講confidence level, 仲講得好詳細,佢連每個範圍嘅細分都讀俾我聽(如要詳細報告要加錢,我有加到,因 ...

其實個分只是個range, 即使比個分你,也有誤差+-。

EQ低小朋友找EQ高年紀大一點的小朋友一齊玩同做榜樣,EQ好快會高番啲