用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 vs 陳守仁
樓主: dickyttk
go

王錦輝 vs 陳守仁   [複製鏈接]

回覆 ^GGmami^ 的帖子

可以分享有咩分別嗎?

陳守仁是一般有龍校的小學能動搖的,但如果要硬比較,一定是陳守仁。

教育先生 發表於 19-4-1 17:13
陳守仁是一般有龍校的小學能動搖的,但如果要硬比較,一定是陳守仁。

有B1b 或以上龍校offer 的, 未必會選tsl.
除非鍾情B1a 津中。

anfisonbb 發表於 19-4-1 13:52
回覆 ^GGmami^ 的帖子

可以分享有咩分別嗎?

個人覺得tsl學生非常presentable ,好主動,咁有人會話student ambassador緊係叻啦,呢個當然,所以間間學校都一樣會揀最叻嘅出黎比家長見識. 我覺得講野叻真係好重要,出黎做野無乜聲氣就好輸蝕

有中學backup吸唔吸引,就睇你鍾唔鍾意間中學囉,唔一定一條龍就好嘅

^GGmami^ 發表於 19-4-1 19:27
個人覺得tsl學生非常presentable ,好主動,咁有人會話student ambassador緊係叻啦,呢個當然,所以間間學 ...

同樣, 入到 tsl 都吾代表一定入到家長心儀的中學, 最重要是找到合適自己小朋友的學校。

wkf 近期都有入到牛津, 雖然唔係B1a 龍校, 但升學都好好。

https://topick.hket.com/article/2302448/%E6%86%91%E9%9D%9E%E5%87%A1%E9%82%8F%E8%BC%AF%E6%80%9D%E7%B6%AD%E7%8D%B2%E7%89%9B%E6%B4%A5%E6%9C%89%E6%A2%9D%E4%BB%B6%E5%8F%96%E9%8C%84%E3%80%80%E6%B5%B8%E5%A4%A7%E9%99%84%E5%B1%AC%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC%9D%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%B0%96%E5%AD%90%EF%B8%B0%E4%B8%8D%E6%98%AF%E8%87%AA%E5%B0%8F%E8%AE%80%E6%9B%B8%E5%8F%BB

回覆樓主:

其實我成日唔明tsl家長點解會話自己學校升中50名Band 1A ,51-80名內Band 1B , 81名或之後就Band 1C至Band2。
除非直私,否則津校派位應該band 1屬同一組別,睇下好唔好彩,點會按成績分到1A/1B/1C。

求指教

assado 發表於 19-4-2 04:56

同樣, 入到 tsl 都吾代表一定入到家長心儀的中學, 最重要是找 ...
選 王錦輝, 唔係嗎 ? 係 沙田, 個小朋友 有料到, 都 爭 五強小學 ( e.g. 呂小, etc ), 再冲上 爭 沙田八強中學 ( e.g. 沙培, 沙祟, 沙曾, etc ), 王錦輝 唔入流.

如果 小朋友普通料, 就 唔駛唸 陳守仁, 比 佢 付 look 入到, 都 考尾果堆

wccfgoldcard 發表於 19-4-2 15:32
選 王錦輝, 唔係嗎 ? 係 沙田, 個小朋友 有料到, 都 爭 五強小學 ( e.g. 呂小, etc ), 再冲上 爭 沙田八強 ...

點解總有家長覺得選擇標準係單一的,我真係識人放棄某呂小讀wkf。
好多家長唔想煩升中,唔想多功課,或希望小朋友英文好,仲有可能有好多理由,揀咗所謂band2直資私校。其實如果小朋友讀到書,喺邊度都可以有好出路,前面有人post咗wkf新聞,其它類似學校都有。

但tsl同wkf都唔係傳統學校,我覺得如果家長追求名校,唔介意升中壓力,可揀tsl,我自己都揀tsl,但我都覺得wkf 係ok嘅。

因為D人沒睇WKF上年第一屆親生仔考DSE既成績.

WKF既三大率高過沙田蘇浙, 沙田官立.

親生仔既成績先可以反映學校既真正實力.

寧願100%入Band1中學, 而非打生打死入完五強入八強

統計上全港有一半小學Band3人數多過Band1, 但家長會覺得自己小朋友將來是Band1個批.

呂小入Band3既絕對比WKF多.

Sing13 發表於 19-4-2 16:35
因為D人沒睇WKF上年第一屆親生仔考DSE既成績. WKF既三大率高過沙田蘇浙, 沙田官立.親生仔既成績先可以反映 ...

好多家長都會高估了自己小朋友能力, 個個都會入到B1a 中學, 事實當然 ........。
家長要考慮的是要入到合適學校, 小朋友才能發揮最大。

醒目開學勳章

deco99 發表於 19-4-2 15:54
點解總有家長覺得選擇標準係單一的,我真係識人放棄某呂小讀wkf。
好多家長唔想煩升中,唔想多功課,或希 ...

Agree

我都識唔少人放棄地區名小入輕鬆直資
我最近識一個讀地區名小二
1月突插輕鬆私小

阿媽唔想個女日日大量功課 默書考測
唔認同多功課就等於成績好..而家轉左新學校學嘢開心返學開心時間又充裕

而家仲有個細既升小一,都決定讀埋同一間私校

我自己都唔buy 傳統..上面講既五小八中都唔係我杯茶

ch-cheung 發表於 19-4-3 12:10
陳守仁升中唔谷,只係如果你係底果浸,你就好可能要讀顔寶鈴

如果目標係想做底層, 間間校都谷吾到你

近年顏寶玲搞得很好,已經是1C中學,數據可以在升中派位找到,要入都唔容易

教育先生 發表於 19-4-3 12:44
近年顏寶玲搞得很好,已經是1C中學,數據可以在升中派位找到,要入都唔容易

讀tsl, 估計目標吾會是 npl.
如果搞一大餐都係B1c, 不如小學輕鬆些在wkf (都是B1c)。

ch-cheung 發表於 19-4-3 12:10
陳守仁升中唔谷,只係如果你係底果浸,你就好可能要讀顔寶鈴

底個班入NPL?

到底係高估了TSL學生既能力定低估了NPL既水平?

TSL每年起碼有20%學生入比NPL差既中學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-4 08:31
底個班入NPL?

到底係高估了TSL學生既能力定低估了NPL既水平?
請問有邊啲比NPL差?好像冇20%咁多,因為有部份去了國際學校。

nhi 發表於 19-4-4 08:44
請問有邊啲比NPL差?好像冇20%咁多,因為有部份去了國際學校。
以上年派位計, 只少有以下呢堆學校, 唔見得較NPL好:

中華基督教青年會中學
啟思中學
基督教中國佈道會聖道迦南書院
播道書院
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
香港管理專業協會李國寶中學
保良局唐乃勤初中書院
保良局羅氏基金中學
聖瑪加利男女英文中小學
香港神託會培基書院
德信中學
港青基信書院

至於其它升讀國際學校/海外讀書的人, 每年乜有~10%..... 坦白講, 連校名都唔開, 呢堆學生會係咩水平呢? 我有保留

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-4 09:02
以上年派位計, 只少有以下呢堆學校, 唔見得較NPL好:

中華基督教青年會中學
以上学校有部份band 1B部分band 1 c

當然有部份差過NPL, 所以你说20%比npl差並不成立

另那10%ncc 学生除了少部份中文有足夠能力升本地中學或者極少數top到可升上有French stream 的本地學校外,大部分出走,當中估計佔了5%左右,亦有數个本地學生入國際學校,所以如果只计本地學生,入比npl差的應該沒有20%, 另npl 越來越好,而且喜歡收tsl 的学生,也是一件好事。
‹ 上一主題|下一主題