用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 vs 陳守仁
樓主: dickyttk
go

王錦輝 vs 陳守仁   [複製鏈接]

sweetbaby9999 發表於 19-3-5 10:59
小女在TSL讀了6 年,同學一般唔係好乖坐定定好安靜個類,呢樣係TSL 同學特點,形成原因係TSL 係一家比較自 ...
My kid has been accepted by TSL, could you tell me some more detail about the Chinese supplementary class in the coming months before promotion to P.1?

Thanks

73662710 發表於 19-3-5 11:49
My kid has been accepted by TSL, could you tell me some more detail about the Chinese supplementary  ...

I didn’t know there is a supplementary Chinese before p1 . May be TSL would like to focus more in Chinese

73662710 發表於 19-3-5 11:49
My kid has been accepted by TSL, could you tell me some more detail about the Chinese supplementary  ...

For last year, some of the registered candidates will be invited for Chinese assessment in late March. Supplementary Chinese class will be offered to some of them during summer vacation.

babieblue 發表於 19-3-5 12:06
For last year, some of the registered candidates will be invited for Chinese assessment in late Mar ...
Thank you

sweetbaby9999 發表於 19-3-5 10:59
小女在TSL讀了6 年,同學一般唔係好乖坐定定好安靜個類,呢樣係TSL 同學特點,形成原因係TSL 係一家比較自 ...

Tsl不是傳統啤出同一模樣學生的學校,校長強調小朋友應是充滿活力、好奇心和創造力,是否一定要將大人的規範全套套入小朋友身上,家長自行決定,但tsl是行中間路線的,可能因有不同國籍,要彼此包容和平衡,校長提及曾有德國家長問點解放學後仲要做功課,但同時香港家長又提出功課可唔可以再多d, 你可想而之幾難平衡各方需要。至於有禮,我又不覺得全校學生都是無禮,可能是個別例子,tsl從來開放日動員的不一定是最乖的學生,因學校努力給予機會,可能有些學生表現不是最好,但tsl家長卻感謝老師,給予子女肩負重任的機會,即使是次做得唔好,再學習,總會有進步的。

button822 發表於 19-3-5 12:49
Tsl不是傳統啤出同一模樣學生的學校,校長強調小朋友應是充滿活力、好奇心和創造力,是否一定要將大人的規 ...

同學當中個個不同,係揀同學當中其實已經有考慮,一個不同組合會有唔同火花,大部分同學對同學友善熱情,只不過極少數比較頑皮

button822 發表於 19-3-5 12:49
Tsl不是傳統啤出同一模樣學生的學校,校長強調小朋友應是充滿活力、好奇心和創造力,是否一定要將大人的規 ...

再補充一句,tsl極少在操場集隊,小息放學超嘈,小息時桌椅唔夠(因成千個學生),同學自己三五成群坐有蓋操場地下一齊食野,我初時一聽坐地下,oh!, 但再細想一下好朋友一齊分享美食又有乜所謂呢,同學在大操場跑來跑去,學校也覺得這就是他們的特質,所以完全冇所謂,play hard and learn hard, 就是他們的概念,如果家長接受唔到,可能tsl真的不是你心目中理想學校了。沒有最好的,只有適合的。我也不會話tsl最好,希望大家揀到心儀的學校啦。

我講既只是個人意見,可能我比較老套, 無意冒犯貴校。我相信TSL係好學校,校長都好有心辦學。

hkmm888 發表於 19-3-5 14:27
我講既只是個人意見,可能我比較老套, 無意冒犯貴校。我相信TSL係好學校,校長都好有心辦學。
...

唔好咁講,大家上論壇各抒己見,呢個係香港可愛的地方,唔同人會䏲睇到唔同angle 論壇就係比家長參考,大家應尊重彼此,我認為小朋友棟學校不需要神不神,名不名,揀一家合適小朋友的學校,便是比佢最佳禮物,升小升中是一個漫長又折磨家長的過程,真心祝願各小朋友搵到最適合佢的學校

dickyttk 發表於 19-3-1 23:04
大家會點揀?

陳守仁

回覆樓主

小女都有wkf 和 tsl offer,屋企近wkf多d,但無註冊到wkf
雖然如此,仍然覺得wkf都不錯的

回覆 Catliang 的帖子

大家情況一樣,我都揀TSL.

Catliang 發表於 19-3-5 22:45
小女都有wkf 和 tsl offer,屋企近wkf多d,但無註冊到wkf
...
你囡囡好勁呀,成手offer!

Sing13 發表於 19-3-3 10:34
WKF上年開始親生仔考DSE,成績大跃進,比其他band1C中學成績仲好,親生仔出來后,相信WKF穩立band1之列.
W ...

sweetbaby9999 發表於 19-3-5 14:52
唔好咁講,大家上論壇各抒己見,呢個係香港可愛的地方,唔同人會䏲睇到唔同angle 論壇就係比家長參考,大 ...

Catliang 發表於 19-3-5 22:45
...

同樣選擇。   

冇得比,一定係陳守仁

button822 發表於 19-3-5 13:01

再補充一句,tsl極少在操場集隊,小息放學超嘈,小息時桌 ...
唉,總有人喜歡那些「紀律嚴明」的學校的︰貪佢地校風好嘛!

dickyttk 發表於 19-3-1 23:04
大家會點揀?

純比較小學,我覺得 TSL 好啲,不過考慮到一條龍嘅問題,我都係揀 WKF ,唔想六年後再玩多一次,太折磨

回覆樓主

如果兩間學校你都去過,你見過d學生,分別都幾大下,應該唔會太難決定邊間適合自己個小朋友
‹ 上一主題|下一主題