用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直資收左 1516唔知要唔要位好
樓主: jessi323
go

有直資收左 1516唔知要唔要位好 [複製鏈接]

回覆 jessi323 的帖子

原來如此。
但直資 IB 又有小學部嘅,全部都係一條龍/直屬....好似得一間係冇小學但 Band 1 而又有 IB。

你果間係咪有宗教同埋校舍隔離有其他中學?呢間我熟啲,要轉 MTR 行遠啲果間我冇咁熟。

你肯定仔仔係穩陣 Band 1,唔會跌 Band 的話,基本上九龍城區一定有 Band 1 位,你報得九華即係成績都有返咁上下,九華唔收自二都好大機會中,就算自二放生,你大抽獎都有填佢的話,都應該大機會入。

回覆 jessi323 的帖子

喔!呢間應該係直屬黎架,難怪大家都估唔到係邊間。但我覺得你仔仔入去的話真係...有點浪費。可惜我唔多熟佢課程,我熟對面河間 IB 多啲。
Band 1 放銀禧乙一,中獎機率大,往年都有 Band 2 猛車邊,但今年唔知有冇變數。但呢間 offer 真係吸引唔大,IB 唔係全級都有得揀,有一半人要讀 DSE。佢入三大率係 average 20%(佢冇出八大,其他數據都全部唔公開),但有一年出過 DSE 3322 率,30% 都唔夠。某程度上,你報 WKF,可能仲好過呢間,又遠又學費貴。

但如果你打算中途外國升學,咁就另話。

我估我地應該係同一間小學,有可能我地係認識 tim如果仔肯定係band 1,放棄 offer 吧!
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

jessi323 發表於 19-3-3 15:12
其實佢自己冇咩所謂,話我話事喎
不過上左中學唔多唔小都有些小小學同學陪下,但唔多……所以
俾左個權我 ...
既然阿仔俾機會你, 就去津校吧。中小學同一個名, 又係男女校, 九龍/新界應該係果幾間, 不如搏九龍城吧。不過, 要肯定阿仔呈三後都係B1至好喎。
利申:呢幾間我全部無考, 無利益衝突。

jessi323 發表於 19-3-4 00:11
唉…唔好意思,作為媽媽呢個階段真係好緊張,想買個保險所以先咁心煩
唔駛唔好意思,不過我覺得咁多野考慮,如果take左offer將來一定會後悔的。
見你另外有回覆這間直資是B2,但你小朋友是B1,放棄好正常。
希望每天開心渡過 ;-)

我都覺得如果係穩B1, 放棄中學好正常呀, 就算點黑仔都好, 抽甩碌都應該好過間中學喎, 始終咩都係假, DSE成績為上。但好奇想問, 見你提到去到間中學時感覺麻麻, 係咩問題? 因為我都有個朋友巳係12月收咗佢仔同交咗留位費啦, 佢當買個保險同佢話buy間學校學習比較輕鬆.

jessi323 發表於 19-3-4 16:59
我都膽粗粗再向某d讀緊中學既家長探路,佢地都叫我唔好take, 下刪一萬字
...

我覺得你叩門仲可以搵到俾佢成績好嘅學校。可以放棄 offer。
努力考埋呈三,你仔仔已經俾唔少同屆小朋友有優勢,可以在 Band 1、2 充足嘅區升中,加油吖!

jessi323 發表於 19-3-4 16:59
我都膽粗粗再向某d讀緊中學既家長探路,佢地都叫我唔好take, 下刪一萬字
...

我估到你邊間,我d細路以前都係依間。你真係好肯定係B1的話(唔好以為頭30一定係B1)就梗係唔好去直屬中學,B1生在K3 網係冇得輸嘅。

jessi323 發表於 19-3-2 00:25
都唔係嫁,本身被校長學生來小學簡介時所吸引的,學生英文頂呱呱,去到校舍好大,入到校務處等面試時有d怪 ...

話你知,講英文好唔可以作準,我見過有B3初中學生用英文介紹自己學校,都係非常咵啦啦
8-)

B哩baba 發表於 19-3-3 09:10
問小朋友意願,始终讀六年是孩子不是家長,不要日後被埋怨。

係呀你講得非常啱,我嘅情況同樓主一樣,囝囝嘅成績Ok,性格比較內向,自信心嘛嘛哋…有間直資收左囝囝(淨係報呢一間直資),而且仲有獎學金,我哋都係1516㗎,但囝囝好鍾意呢間學校,身邊好多父母都話學校校風好,老師好有愛心,小朋友讀得好開心,加上我哋想阿仔係當中有返D自信心好緊要,唔想佢讀得太大壓力,又唔開心,所以我哋都交咗留位費,輕鬆曬,唔使煩

jessi323 發表於 19-3-2 00:25
都唔係嫁,本身被校長學生來小學簡介時所吸引的,學生英文頂呱呱,去到校舍好大,入到校務處等面試時有d怪 ...

係咪面試時好少學生?
你囝係同名小學的學生?
不是安排同學仔一齊見?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題