用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街 ...
樓主: giojoe9999
go

聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街  

booboozi 發表於 19-3-2 20:12
係唔係大部分天主教教會女校都係咁?
前文提要,Marymount, Mary Knoll, Holy Trinity等天主教女校都係好自由开明既~

YuenBaBa    發表於 19-3-3 15:15
王家爸爸    發表於 19-3-3 11:05

回覆樓主:

又有新報導:

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/301455/%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%A5%BF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E7%9B%A3%E7%8D%84%E5%BC%8F%E6%A0%A1%E8%A6%8F%E9%80%90%E4%B8%80%E6%95%B8-%E7%96%91%E4%BC%BC%E8%A8%93%E5%B0%8E%E8%80%81%E5%B8%AB-%E4%B8%8D%E6%8E%A5%E5%8F%97%E5%B0%B1%E8%AB%8B%E8%BD%89%E6%A0%A1

不過啲內容大致同果個討論區一樣

ucw 發表於 19-3-2 19:29
回覆 daisy17772 的帖子

有無權係唔使拗嘅。

咁明顯呢間確得有權 = 何以使到盡

Yanamami 發表於 19-3-2 23:00
前文提要,Marymount, Mary Knoll, Holy Trinity等天主教女校都係好自由开明既~

MMS I am sure !  

其實你嚴唔緊要, 只要目標係為學生好, rules 合理, 唔好亂abuse power, 比d 尊重學生。

但d 學生好多都唔鍾意disciplinary teachers, 佢哋成日鬧。 跟本唔識同 teenager 溝通。

理個老師, 知佢係邊個。

佢越講越衰!

school rules 夠無話要write reflection !

LinusYip 發表於 19-3-2 11:13
我覺得5:15關校門只係藉口
關校門唔係校工做就係保安做
點會係老師做丫

邊個網講?有冇link?

mmpo 發表於 19-3-2 23:42
邊個網講?有冇link?

我指正常學校都係校工/保安關門

家長可以聯署 :

Urging for an open forum for the SPSS 28 Feb Incident 聯署要求聖保祿中學老師就2月28日報警一事作公開論壇

https://goo.gl/forms/A9vpgPJaXRA8gBms2
[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588235294118)]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588235294118)]

dolala 發表於 19-3-2 22:48
吓?點解會覺得母校「用心良苦」?

因為規矩雖然係嚴,但情理並重,學校都與時並進

SPSS的校長 换了由前SPCS 的副校出任,以為會有改善…

雲牛 發表於 19-3-3 12:14
SPSS的校長 换了由前SPCS 的副校出任,以為會有改善…

但可能重係 『垂簾聽政』

booboozi 發表於 19-3-2 20:12
係唔係大部分天主教教會女校都係咁?
唔係,我女讀MSS, 學校十分開明,關愛學生。我女S4, 今年見家長,呀女覺得自己成績一般,班主任既說話令我很impressive: 「考得幾好呀,咁先可以慢慢改進,中四考得太好即係好難有進步。」又話中四開始會有公開試壓力,要我多留意呀女,如果發覺得佢有情緒問題,千奇唔好怕煩,隨時同學校聯絡。
學校唔算嚴,班女仔有兩個耳洞,假日返學校穿短褲,只要唔過份,都唔會有人呀之呀左。

天主教女校之中,真的十分開明。

mother904 發表於 19-3-3 17:15
唔係,我女讀MSS, 學校十分開明,關愛學生。我女S4, 今年見家長,呀女覺得自己成績一般,班主任既說話令我 ...

放學蒲希慎,唔會俾人捉去寫reflection ~

daisy17772 發表於 19-3-3 15:35
但可能重係 『垂簾聽政』

8卦一問,SPSS新校長轉左幾耐?MSS上年果位都係SPCS副校,做左幾個月走左~~~

mcl203 發表於 19-3-3 17:21
8卦一問,新校長轉左幾耐?MSS上年果位都係SPCS副校,做左幾個月走左~~~
...
SPCS副校做左大約三個月就走,由副校acting至學 年完結,便正式升做校長。

上手校長走左之後,好多學生同老師都好高興。

回覆樓主:

新校長都唔新,係MSS都咗幾十年,終於坐正,1年左右。

mother904 發表於 19-3-3 17:24
SPCS副校做左大約三個月就走,由副校acting至學 年完結,便正式升做校長。

上手校長走左之後,好多學生同 ...

我8到DD既~~~

回覆樓主:

點解會唔鍾意上手校長?

happiemm 發表於 19-3-3 17:26
點解會唔鍾意上手校長?

大改動MSS傳統文化,引入精英制等等,我估~~~