用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街 ...
樓主: giojoe9999
go

聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街   [複製鏈接]

回覆樓主:

我新來新猪肉,咩都唔識,不過老師真係好人,唔會好惡閙人。

mcl203 發表於 19-3-3 17:21

8卦一問,SPSS新校長轉左幾耐?MSS上年果位都係SPCS副校,做 ...
羅倫氏都做了兩年啦,唉,去到邊都係溥儀命

goodboy1 發表於 19-3-3 16:41
政府有的時間和金錢,可以將案件拖長十年八載都無問題。對於聖保祿事件,咁就要睇班學生當時係點樣抗命法啦 ...

吾知你講麥,吾明點解你拉埋两件事講,無人話過聖女生咩抗命

mother904 發表於 19-3-3 17:15
唔係,我女讀MSS, 學校十分開明,關愛學生。我女S4, 今年見家長,呀女覺得自己成績一般,班主任既說話令我 ...

阿女後悔當年冇考mss.  起碼好過 ......

mcl203 發表於 19-3-3 17:21

8卦一問,SPSS新校長轉左幾耐?MSS上年果位都係SPCS副校,做 ...

應該做了 兩年。 佢為人係和順隨和既, 起碼的學生 唔會好似以前咁驚舊校長咁囉。

雲牛 發表於 19-3-3 17:41
羅倫氏都做了兩年啦,唉,去到邊都係溥儀命

同佢性格, 處事作風有關。

booboozi 發表於 19-3-2 20:12
係唔係大部分天主教教會女校都係咁?

唔係,我覺得SPCS其實唔係對學生好嚴,同SPSS好唔同。

mcl203 發表於 19-3-3 17:27

大改動MSS傳統文化,引入精英制等等,我估~~~

仲有,我女話個校長得罪咗校董,所以

回覆 KK07 的帖子

SPCS唔嚴? 大家真係唔好咁天真。同一個教會、同一套制度, SPCS副校長升做SPSS校長, 你仲覺得管理上會好大分別咩?
只不過可能大家對學校都敢怒不敢言。

話說我有幾個朋友讀SPCS, 宜家已經係媽媽級, 都話學校裡面俾佢嘅童年回憶=一世陰影。
但唔係老師衰, 而係D同學衰, bitchy、是非精、咩都比較, 由學術成績到獎項到家底都鬥一餐

yianleen 發表於 19-3-4 17:19
回覆 KK07 的帖子

SPCS唔嚴? 大家真係唔好咁天真。同一個教會、同一套制度, SPCS副校長升做SPSS校長, 你仲 ...

哈哈⋯⋯又唔可以話只是學生的問題。我見識過此校的

學生: (有同學的女,同事的女,教友的女)
家長:
老師:(唔識此校的老師)
俢女 :

只可以話各有各「勁」,人材濟濟

回覆 KK07 的帖子

SPCS唔嚴? 大家真係唔好咁天真。同一個教會、同一套制度, SPCS副校長升做SPSS校長, 你仲 ...

我想女校都有這個共通問題,自己系女人都系甘話,女既天性系小氣,多是非,忌妒心重,她們青春期會更甚,而且女校女老師多,會小左包容

piyohk 發表於 19-3-5 08:48
哈哈⋯⋯又唔可以話只是學生的問題。我見識過此校的

學生::nothin ...
我會比多10個給修女

雲牛 發表於 19-3-5 10:33
我會比多10個給修女

You are welcome ⋯⋯

但唔敢咁誠實。同時,家長的嘴臉更甚

LinusYip 發表於 19-3-2 12:37
求其講其中幾個(講明先,網民咁講,無法證實真偽):
1. 有人話某x Wu 老師要迫人真喘佢個姓(Wu),,如果 ...

2,3 都是真的, 2 我覺得沒有問題,3 遲到是要寫reflection, 我覺得都沒有問題,只可以說當你遲到時想解釋一下原因, 老師是不會聽, 只會責罵及問點解不再早點出門, 至於1, 試過幫呀囡寫病假信, 正正我就是寫錯wu, 最後呀囡被這位老師鬧, 但這次就沒有罰抄, 這次之後, 我每逢寫家長信, 台頭呀囡會自己寫以免呀媽寫錯

回覆 KK07 的帖子

SPSS校長唔算由SPCS升上去,佢確實曾是SPCS副校長,後離開去了另一間直資1-2年,才去SPSS。我自己同佢傾過,感覺係一個幾nice嘅人。當年我女在SPCS讀,都話佢對學生幾好。
差D唔敢回帖,見幾個帖都話SPCS家長 而事實當年俾亞女入讀前都有呢D顧累。我女都大學畢業了,你問我學校學生家長係點,我會話乜類型都有,咁多學生,點會得一類人? 老師亦都有好有唔好,學校本來就係社會縮影,每間學校都一樣。我女畢業後都有同一D老師食飯敍舊,覺得佢仲幾like母校。

LinusYip 發表於 19-3-2 12:37
求其講其中幾個(講明先,網民咁講,無法證實真偽):
1. 有人話某x Wu 老師要迫人真喘佢個姓(Wu),,如果 ...
咁我C6死緊了, 一定要罰抄1000次。有一次, 佢去學校同副校講嘢, 佢係咁叫錯前副校個姓, 阿女已經係咁同佢單眼, 佢完全無醒覺。 呢位副校唔係新嚟, 做咗好多年, 仲要阿女唔係P1, 當時已經係P5。事後阿女話C6失禮死人, 係咁叫錯副校個名叫錯咗好多次。阿妹就話:家姐你個眼色唔多明顯, 所以爸爸睇唔到。

little_yolky 發表於 19-3-6 11:34
咁我C6死緊了, 一定要罰抄1000次。有一次, 佢去學校同副校講嘢, 佢係咁叫錯前副校個姓, 阿女已經係咁同佢單 ...

妳C6無事(最多俾妳三母女炳), 妳兩個女可能有事就真

little_yolky    發表於 19-3-7 09:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-7 09:20
妳C6無事(最多俾妳三母女炳), 妳兩個女可能有事就真

我去細女学校家長曰攞成績表前会问定佢三个班主任姓乜,阿女俾太多資訊我,会話边个教边科,边个無乜野講边个好認真講……不过去到时唔知自己会輪到係见边个……人老左記性好差,去到都唔鬼記得个女既briefing, 直接係人都叫老師算~夠穩陣

KK07 發表於 19-3-6 11:16
SPSS校長唔算由SPCS升上去,佢確實曾是SPCS副校長,後離開去了另一間直資1-2年,才去SPSS。我自己 ...

你女兒大學畢業了,我女今年都 Y3啦
女常說羅(副)校長好隨和好nice
可能係外來生關係,中學家長參與有限,六年來只認識幾個家長朋友
我問咗女如果佢有女會否想入讀 spcs,答案是快而肯定的
問她最喜歡中學的是什麼,她說是同學和老師
久唔久都有聽到她們約老師聚一聚

Rattie 發表於 19-3-7 09:50
你女兒大學畢業了,我女今年都 Y3啦
女常說羅(副)校長好隨和好nice
可能係外來生關係,中學家長參與有限, ...
我亦好少參予家長活動。阿女由幼稚園讀到中學,佢細時我工作很忙又常出差,甚少去學校。到佢上到中學都唔駛我理了。可能我懶,覺得學校多要學生自己處理校內事幾好我又唔駛煩,學生又會獨立D。我女都話有女都想佢讀SPCS.  所以跑馬地呢件事我都好surprise.
‹ 上一主題|下一主題